Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eipäs istuta ilmaiseksi puistossa – Lontoolais­puiston kansi­tuoleilla on tuntitaksa

Ulkomaat
 
Leon Neal AFP
Kansituolilla istuminen Lontoon Green Parkissa maksaa runsaat kaksi euroa tunnilta.
Kansituolilla istuminen Lontoon Green Parkissa maksaa runsaat kaksi euroa tunnilta. Kuva: Leon Neal AFP

Pariskunta on asetellut itsensä, lapsensa ja eväänsä mukavaan asentoon kansituoleihin. Edessä avautuu Green Park, yksi Lontoon isoista puistoista.

Aurinkokin pilkottaa, ja perheenpää höllää paidankaulustaan. Rauha on täydellinen – kunnes eteen ilmestyy keltaliivinen rahastaja.

Lontoon keskustan puistoissa istuskelu nimittäin maksaa, jos haluaa levähtää yhdellä sinne tänne sirotelluista kansituoleista. Tunnin puistoistunnon hinta on 1,6 puntaa eli noin 2,2 euroa.

Kustakin lisätunnista neljään tuntiin asti pitää maksaa punta lisää. Koko päiväksi kansituolin saa itselleen 11 eurolla.

Moni ei halua maksaa, vaan ponkaisee rahastajan vaatimuksen kuultuaan vikkelästi ylös tuolista. Ilmeet ovat ällistyneitä. Joitakin lipunmyynti naurattaa.

Itarimmat perheenisät komentavat katraansakin jaloilleen. Nurmikolla saa istua ilmaiseksi.

Kyllähän istumisesta maksaminen tuntuu hullulta. Mutta jalat eivät kangistu, eikä mene ruohonkorsia pöksyihin.

Kansituoli ei ole erityisen mukava, mutta ei epämukavakaan. Säätääkin sitä voi. Mieluummin tässä istuu voileipänsä kanssa kuin kävellen syö.

Vikkeläliikkeinen rahastaja on paikalla 15 sekunnissa siitä, kun on ehtinyt istua alas. Hän antaa kuitin maksusta ja kehottaa pitämään sen tallessa. Voi tulla istumislipuntarkastuksia.

Käsilaukkua saa pitää viereisellä tuolilla ilman lisämaksua.

Hyvänä päivänä rahastaja kerää istujilta jopa tuhat puntaa. Huonon päivän saalis jää 200–300 puntaan. Sää vaikuttaa ihmisten istumishalukkuuteen.

Rahastaja saa lipputuloista itselleen kahdeksan prosenttia. Lopun jakavat kansituolit omistava yritys ja Lontoon isoja puistoja hallinnoiva The Royal Parks -elin.

Kansituolissa löhötessä mieli askartelee istumisella rahastamisen etiikassa. Julkisissa tiloissa on vaikea istua ilmaiseksi. Penkkejä ei ole tarpeeksi. Pitääkö köyhän seistä?

Toisaalta "maksa siitä mitä istut" -mallissa on oma viehätyksensä. Yksityinen yritys tarjoaa kansituolit, puistot saavat rahaa kunnossapitoon ja (korostuksesta päätellen itäisestä Euroopasta kotoisin oleva) rahastaja työllistyy.

Mille kannalle tässä nyt kallistuisi? Täytyy ostaa toinen istumatunti ja pohtia kunnolla. . .

Kovien puistossa istuskelijoiden kannattaa ostaa Lontoossa kausikortti. Kortti maksaa 153 euroa, ja sillä saa istua niin paljon kun haluaa maaliskuusta lokakuuhun. Eläkeläiset ja opiskelijat istuvat 60 eurolla.

Monella on kausikortti konserttiin tai oopperaan, mutta harvalla on kausikortti puistoon. Lahjavinkki hänelle, jolla on jo kaikkea. Joulu on pian.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat