Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalais­miehen vaihto-oppilas-isä nosti ratkaisevan oikeusjutun homoliitoista

Ulkomaat
 
Jussi Salmisen kotialbumi
Jim Obergefell (vas.), vaihto-oppilas Jussi Salminen, Sophia Vidas ja John Arthur kotona Cincinnatissa. Salminen oli Ohiossa Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana 2005–2006.
Jim Obergefell (vas.), vaihto-oppilas Jussi Salminen, Sophia Vidas ja John Arthur kotona Cincinnatissa. Salminen oli Ohiossa Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana 2005–2006. Kuva: Jussi Salmisen kotialbumi

Perjantaina ohiolainen Jim Obergefell seisoi Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edessä ja sanoi ääni täristen: "Meidän rakkautemme on yhtä arvokas kuin muidenkin."

Korkein oikeus oli juuri päättänyt laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot Obergefellin nostaman oikeusjutun seurauksena.

Hotellihuoneessa New Yorkissa helsinkiläinen Jussi Salminen, 26, seurasi vaihto-oppilasperheensä isää uutisista. Hän lähetti Obergefellille tekstiviestin: "Puhelimesi varmaan räjähti viesteistä. Olen niin onnellinen! I love you!"

Jussi Salminen lähti Yhdysvaltoihin vaihto-oppilaaksi vuonna 2005. Hänet hyväksyttiin taidelukioon Cincinnatissa Ohiossa, mutta isäntäperhettä ei löytynyt heti, ja Salminen päätyi vaihto-oppilasjärjestön vapaaehtoistyöntekijän Curtis Arthurin luo. Arthur asui Cincinnatissa valtavassa talossa ystävänsä Sophia Vidasin, veljensä John Arthurin ja tämän kumppanin Jim Obergefellin kanssa.

"Sen piti olla vain väliaikainen ratkaisu, mutta viihdyin Jimin ja Johnin luona niin hyvin, että jäin koko vuodeksi", Salminen kertoo. "Parempaa isäntäperhettä ei olisi voinut olla."

Salminen oli kiinnostunut samoista asioista kuin Arthur ja Obergefell: taiteesta ja kulttuurista. Hän tiesi itsekin olevansa homo, mutta ei ollut vielä tullut kaapista.

Jussi Salmisen Kotialbumi
Jim Obergefell (vas.) ja Jussi Salminen jännittivät yhdessä Washingtonissa korkeimman oikeuden päätöstä homoliitoista.
Jim Obergefell (vas.) ja Jussi Salminen jännittivät yhdessä Washingtonissa korkeimman oikeuden päätöstä homoliitoista.

"Ohiossa on paljon uskonnollista väkeä, mutta minä kävin taidelukiota, jossa perhekuvioni ei herättänyt kummastusta."

Vaihto-oppilasvuoden jälkeen Salminen valmistui Suomessa vaatetusalan artesaaniksi. Hän piti Jim Obergefelliin ja John Arthuriin yhteyttä ja lomaili heidän kanssaan. Kun Salminen pääsi Muodin huipulla -televisiosarjan finaaliin vuonna 2011, Arthur ja Obergefell tulivat Suomeen katsomaan kuvauksia.

Silloin Salminen huomasi, että Arthur laahasi jalkaansa.

"Jim ja John tiesivät varmaan jo silloin, mutta eivät halunneet huolestuttaa minua", Salminen sanoo. "Olihan se järkyttävä uutinen."

Arthur oli sairastunut nelikymppisenä liikehermot rappeuttavaan ALS-tautiin. Elinaikaa olisi jäljellä muutama vuosi. Kun hän ei pystynyt enää kävelemään, Obergefellistä tuli hänen omaishoitajansa.

Arthurin tilan heikentyessä hän ja Obergefell päättivät virallistaa 21 vuotta kestäneen suhteensa. Ohiossa homoliitot eivät olleet laillisia, joten he lensivät Baltimore-Washingtonin kentälle, jossa heidät vihittiin heinäkuussa 2013.

Kotona miehet kuulivat, ettei Ohio tunnustaisi muualla solmittua avioliittoa. Obergefellin nimeä ei saisi mainita Arthurin kuolintodistuksessa, vaan tämä kuolisi naimattomana.

"Tuntui uskomattomalta, että niin pienen asian takia heitä kohdeltiin niin epäoikeudenmukaisesti", Salminen sanoo.

"Oli Johnin toive, että Jim lähtisi oikeuteen, vaikka John ei enää olisi näkemässä, miten juttu päättyisi. Eivät he olleet aiemmin olleet poliittisesti aktiivisia, mutta Jim halusi kunnioittaa Johnin viimeistä tahtoa."

Arthur kuoli lokakuussa 2013. Obergefell nosti oikeusjutun, joka päätyi lopulta Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Perjantaina oikeus teki päätöksen, jota verrattiin Yhdysvalloissa rotuerottelun lopettamiseen: homoille ja lesboille kuuluu tasa-arvoinen kohtelu lain edessä kaikkialla Yhdysvalloissa.

John Arthurin viimeinen tahto muutti miljoonien amerikkalaisten elämän.

Kun oikeus julkisti päätöksensä, Salminen itki. Vielä maanantaina hän oli seissyt Obergefellin kanssa korkeimman oikeuden portailla Washingtonissa jännittämässä, milloin tuomarit julkistaisivat päätöksensä.

"Olemme Jimin kanssa puhuneet paljon siitä, miten uskomatonta on, että näin surullisesta asiasta voi seurata jotain näin historiallista", Salminen sanoo.

"Tämä oli hieno tapa kunnioittaa Johnin muistoa."

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat