Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turistiranta autioitui terrori-iskun jälkeen – "Tämä on katastrofi Tunisian taloudelle"

Matkailijat pakenevat Tunisian Soussesta verisen terrori-iskun jälkeen. "On niin vaikeaa uskoa, että tämä tapahtuu Soussessa, kotikaupungissamme, rannallamme", suomalainen Noora Koufar sanoo.

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Tunisiassa asuva Marjo Kaafar: Verityö olisi voinut tapahtua missä vain
Tunisiassa asuva Marjo Kaafar: Verityö olisi voinut tapahtua missä vain
Marjo Kaafar perheineen asuu Tunisian Soussessa, jossa tapahtui perjantaina kymmeniä uhreja vaatinut verityö turistirannalla. Kuvaus: Kaveh Rostamkhani

Ramadanin toisena perjantaina Kaafarin suomalais-tunisialainen perhe ei mennyt Soussen rannalle.

"Rantaelämä on yleensä vapaapäiviemme ykkösohjelma. Siellä vietämme aikaa ja tapaamme ystäviä", Marjo Kaafar kertoo.

Yleensä, mutta tänä perjantaina perhe oli kotona.

Tunisian terrori-isku tuli hyvin lähelle perheen arkea.

Marjo ja Khaled Kaafar ja heidän 18-vuotiaat kaksostyttärensä Noura ja Afifa ja 13-vuotias poika Karim ovat asuneet Tunisian Soussessa 10 vuotta. He muuttivat Tunisiaan asuttuaan pitkään Suomessa.

Marjo Kaafar työskentelee matkatoimisto Detourin oppaana, mutta kesäkaudella toimisto ei tarjoa matkoja Tunisiaan.

Silminnäkijä kertoo, mitä tunisialaisessa rantakohteessa tapahtui
Silminnäkijä kertoo, mitä tunisialaisessa rantakohteessa tapahtui
Kymmeniä kuoli terrori-iskussa turistien suosimaan rantakohteeseen Tunisian Soussessa perjantaina. Uutistoimisto Reutersin haastattelema silminnäkijä kertoo, mitä rannalla tapahtui. Kuva: Reuters

Kaveh Rostamkhani / kaveh-rk.net
Imperial Marhaba -hotellin yksityisellä rannalla Soussessa oli autioita lauantaina, päivä verisen terrori-iskun jälkeen.
Imperial Marhaba -hotellin yksityisellä rannalla Soussessa oli autioita lauantaina, päivä verisen terrori-iskun jälkeen.

Sousse ja etenkin sen turistikaupunginosa Kantaoui olivat lauantaina painostavan idyllinen aavekaupunki.

Sininen taivas, vaalea hiekka ja väljääkin väljempi ranta. Hotellin aulassa soi Hotel California. Such a lovely place.

Bussit tulivat noutamaan lentokentällä niitä turisteja, jotka eivät olleet lähteneet vielä perjantaina kotimatkalle.

Turistiksi naamioitunut asemies tappoi perjantaina rynnäkkökiväärillä 38 ihmistä Imperial Marhaba -hotellin ympäristössä. Lisäksi 36 ihmistä haavoittui iskussa.

Useat matkanjärjestäjät ovat lennättäneet iskun jälkeen turisteja pois Tunisiasta.

Ainakin Britannian kerrottiin lähettäneen Tunisiaan kymmenen ylimääräistä lentokonetta, jotta lomansa keskeyttäneet pääsisivät palaamaan kotiin nopeasti. Soussen viranomaiset kertoivat uutistoimisto Reutersille, että ainakin 3 000 turistia oli lähtenyt jo kaupungista.

Kaafarit kuulivat iskusta, kun perheen ystävä soitti ja kysyi: oletteko kuulleet. Nouran ystävä lähetti viestin rannalta. Juuri siltä, missä 24-vuotias insinööriopiskelija Seifeddine Rezqui oli avannut tulen kohti aurinkoa ottavia turisteja.

Kaveri näki kaiken. Monet olivat nukkuneet, eivätkä he aavistaneet mitään.

"On niin vaikeaa uskoa, että tämä tapahtuu Soussessa meidän kotikaupungissamme, meidän rannallamme", Noora Koufar sanoo.

Sisar Afifa pyyhkii kyyneleitä silmäkulmastaan.

Maaliskuun Tunisin Bardo-museon iskun jälkeen turistit eivät jättäneet tulematta. Eurooppalaiset Tunisian ystävät perustivat sosiaaliseen median kampanjan "Tänä kesänä matkustan Tunisiaan".

Marjo Kaafarin mukaan tunisialaiset ovat äärimmäisen huolissaan ja surullisia tapahtuneen takia.

"Olen elänyt tässä musliminaapurustossa muslimimieheni ja muslimilasteni kanssa kymmenen vuotta. Täällä kukaan ei ole koskaan ilmaissut sanaakaan ääri-islamistien tukemiseksi. Päinvastoin", Marjo Kaafar sanoo.

Hän myöntää silti, että juuri nyt on vaikeaa vakuuttaa, että Tunisia on turvallinen.

"Silti tällainen isku voi tapahtua missä pain maailmaa tahansa. Toivon, että turistit palaavat."

Terroristijärjestö Isis ilmoitti olevansa iskun takana. Tunisiassa pelätään, että matkailijakato saattaisi vahvistaa islamistisia ääriliikkeitä. Kun hotelleista, ravintoloista ja taksiyrityksistä katoavat työpaikat, ovat työttömäksi jääneet alttiimpia ääriliikkeiden kannattajia.

Turismi on tärkeä elinkeino koko Tunisialle. Turismi on maan toiseksi suurin työllistäjä maanviljelyn jälkeen.

"Tämä on katastrofi Tunisian taloudelle. Menetyksemme tulevat olemaan suuret, mutta ihmishenkien menettäminen on tietenkin vielä vakavampi asia", sanoi Tunisian turismista vastaava ministeri Salma Loumi.

Rannan tapahtumapaikalla käy muutamia ruskettuneita turisteja tuomassa kukkia. Suurin osa ei uskalla lahtea hotellilta mihinkään. Kukat on aseteltu nurin kaadettuun muoviseen aurinkotuoliin. Joku on kirjoittanut englanniksi: terrorismi ei saa voittaa.

Tiina Rajamäki HS, teksti
Kaveh Rostamkhani, kuvat
Sousse

Kaveh Rostamkhani
Kymmenen vuotta Tunisian Soussessa asunut suomalainen matkaopas Marjo Kaafar (oik.) on huolissaan siitä, palaavatko turistit vuosienkaan jälkeen Tunisiaan. Keittiössä häntä auttoivat tyttäret Noura ja Afifa.
Kymmenen vuotta Tunisian Soussessa asunut suomalainen matkaopas Marjo Kaafar (oik.) on huolissaan siitä, palaavatko turistit vuosienkaan jälkeen Tunisiaan. Keittiössä häntä auttoivat tyttäret Noura ja Afifa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat