Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Hulluja on vaikea pysäyttää"

Terrori-iskun naapustossa pelätään, ettei ääriliikkeitä voi enää kitkeä Ranskasta

Ulkomaat
 
Juha Roininen
Juha Roininen
Shun Lorenzini ja hänen ystävänsä Jonathan Navarro asuvat vain kivenheiton päässä Ranskan terroristiepäillyn kodista. Kumpikin on pitänyt aluetta uneliaana ja rauhallisena. "Tämä ei todellakaan ole mikään no-go-zone", Lorenzini sanoi.
Shun Lorenzini ja hänen ystävänsä Jonathan Navarro asuvat vain kivenheiton päässä Ranskan terroristiepäillyn kodista. Kumpikin on pitänyt aluetta uneliaana ja rauhallisena. "Tämä ei todellakaan ole mikään no-go-zone", Lorenzini sanoi. Kuva: Juha Roininen

Epäusko, järkytys ja suru. Nämä tuntemukset olivat päällimmäisinä, kun Ranskassa perjantaina iskeneen terroristin naapurusto sai kuulla, mihin rikokseen lähitalossa asuneen pohjoisafrikkalaistaustaisen miehen epäillään syyllistyneen.

"Uskon ja toivon, että kyseessä on täysin yksittäistapaus. Emmekä missään tapauksessa saa ajatella, että jokainen muslimi voi olla terroristi", Shun Lorenzini sanoi lauantaina.

Tästä on kyse

Tästä on kyse

 Perjantaina 35-vuotias mies tunkeutui kaasutehtaaseen Saint-Quentin-Fallavierin kaupungissa Ranskassa. Hän ajoi päin kaasupulloja ja yritti aiheuttaa räjähdyksen.

 Sitä ennen epäilty oli katkaissut esimiehensä pään, tuhrinut sen tekstein ja kiinnittänyt tehtaan verkkoaitaan.

Lorenzini asuu rauhallisella alueella Saint-Priestin pikkukaupungissa, joka tunnetaan Lyonin nukkumalähiönä. Aurinkoisena keskikesän iltapäivänä tunnelma on unelias.

Siellä täällä näkyy aivan tavallisen näköisiä perheitä kävelyllä. Joukko huivipäisiä naisia rupattelee puistonpenkillä keskenään, mutta enemmistö naisista kulkee lyhyissä kesämekoissa ja paljain olkapäin.

Perjantaina kuitenkin yksi Saint-Priestin asukas katkaisi esimiehensä kaulan ja kiinnitti sen tehtaan aitaan läheisen pikkukaupungin eli Saint-Quentin-Fallavierin teollisuusalueella. Irtonainen pää oli tuhrittu arabiankielisin kirjoituksin. Sen jälkeen mies ajoi pakettiautonsa tehtaan kaasusäiliöitä päin.

Viestimien mukaan terroristiepäillyn nimi on Yassim Salhi. Hänen poliisikuulustelunsa jatkuivat lauantaina läheisessä Lyonissa. Poliisi kuulustelee myös ainakin miehen vaimoa, sisarta ja erästä toista miestä.

Epäillyn kodin naapurustossa rauha on järkkynyt.

"Vastaavaa voi tapahtua tulevaisuudessakin. Ääriliikkeitä on vaikea kitkeä. Samalla Ranskan ilmapiiri voi käydä entistä vaikeammaksi marokkolaisille ja muille pohjoisafrikkalaisille", Shun Lorenzini arvioi.

Järkytyksestä kertoi myös Cubierin perhe. Perheen vanhemmat käyvät terroristiepäillyn naapurustossa töissä, ja lapset koulussa. Perheen koti on hieman kauempana.

"Sitä luulee, että iskuja voi tapahtua vain suurkaupungeissa. Lapsille emme ole tästä halunneet vielä puhua. Perjantaina pidimme television kiinni", perheen opettajaäiti Bénédicte Cubier kertoi lauantaina.

Hänen arkkitehtimiehensä Frédérick Cubier sanoo, että rauhallisella asuinalueella ei ole ollut mitään terrorismiin viittaavaakaan. Ongelma-alueet ovat tyystin muualla.

Kumpikaan ei osaa sanoa, mitä ääriliikkeiden tukahduttamiseksi voisi Ranskassa tehdä. Poliisivalvonnan lisääminen ei kiinnosta.

"Ranskan muslimit ovat ranskalaisia siinä missä muutkin, ja heillä on ranskalaiset henkilöpaperit. Eivät he ole muukalaisia", Frédéric Cubier muistutti.

Kumpikin pitää kuitenkin ongelmana sitä, että kuka tahansa imaami saa saarnata mitä tahansa. Uskonnon sisäistä valvontaa ei ole, vaan vihan ja väkivallan lietsonnalle jää tilaa.

Iskupaikan eli Saint-Quentin-Fallavierin asukkaat viettivät lauantaina hiljaisen hetken perjantaisessa iskussa kuolleen uhrin muistolle.

Kaupungin pikkuruinen keskusta näytti niin idylliseltä kuin ranskalaiskylä kesäkuun auringossa voi vain näyttää. Asukkaat hakivat tuoretta patonkia leipäkaupasta, ja pienen supermarketin mansikat kävivät kaupaksi.

Kaupungintalon pääoven yläpuolella lukivat sanat "vapaus, veljeys ja tasa-arvo". Terroristi-iskupaikalle johtaneet tiet poliisi piti yhä lauantaina suljettuna.

Myös Saint-Quentin-Fallavierin asukkaat kertoivat HS:lle täydellisestä äimistyksestään ja shokistaan terrori-iskun jälkeen.

"Tälle paikkakunnalle on ollut tyypillistä juuri se, että täällä ei tapahdu mitään. Mutta äskettäin paikallisen koulun opettaja jäi kiinni pedofiliasta, ja nyt terroristit olivat liikkeellä. Olemme olleet jo kaksi kertaa kansallisissa uutisissa. Mihin tämä maailma on oikein menossa?", ihmetteli pienen poikansa kanssa liikkeelllä ollut Celine, joka ei halunnut paljastaa sukunimeään.

Hän kertoi ajavansa kahdesti päivässä iskupaikan ohi. Tapahtumahetkellä hänen poikansa oli hoitajansa kanssa vain kilometrin päässä iskupaikasta.

Perheineen lauantaiostoksilla ollut Alban Pellet kertoi olleensa täysin tyrmistynyt kuultuaan uutiset perjantaina: "Ostin juuri sanomalehden, haluan lukea tapahtuneista lisää."

Hän ei myöntänyt kuitenkaan olevansa peloissaan: "Kyse on yksittäistapauksesta, josta ei voi vetää mitään johtopäätöksiä. Kaikenlaisia yksittäisiä hulluja on liikkeellä, ja heitä voi olla vaikea pysäyttää", Pellet sanoi.

Annamari Sipilä HS, teksti
Juha Roininen, kuvat
Saint-Quentin-Fallavier/Saint-Priest

Juha Roininen
Frédérick ja Bénédicte Cubier eivät ole antaneet lastensa Gaëtanen ja Titovanin katsoa televisiosta terrori-isku-uutisia.
Frédérick ja Bénédicte Cubier eivät ole antaneet lastensa Gaëtanen ja Titovanin katsoa televisiosta terrori-isku-uutisia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat