Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskan uusi hallitus kiristää maahanmuuttopolitiikkaa

Vaalien suurin häviäjä Løkke Rasmussen esitteli heikon vähemmistöhallituksensa

Ulkomaat
 
Keld Navntoft AFP
Lars Løkke Rasmussen poistui Amalienborgin linnasta esiteltyään hallituksensa kuningatar Margareetalle Kööpenhaminassa sunnuntaina.
Lars Løkke Rasmussen poistui Amalienborgin linnasta esiteltyään hallituksensa kuningatar Margareetalle Kööpenhaminassa sunnuntaina. Kuva: Keld Navntoft AFP

Tanskassa oikeistoliberaalin Venstre-puolueen puheenjohtaja Lars Løkke Rasmussen esitteli sunnuntaiaamuna maan uuden hallituksen ja sen 17 ministeriä.

Hallitus koostuu vain Venstren jäsenistä. Puolue oli vaalien suurin häviäjä. Se menetti noin seitsemän prosenttiyksikköä kannatuksestaan.

Fakta

Hallitusohjelman keskeisiä kohtia

 Tanskan uusi hallitus kiristää maahanmuuttopolitiikkaa. Se haluaa muun muassa tarkastaa hiljattain maahan tulleiden siirtolaisten saamia tukia ja kiristää perheenyhdistämisen sääntöjä. Pysyvän oleskeluluvan saanti hankaloituisi ilman kielitaitoa tai työtä.

 Tanskan maksama kehitysapu pienenee YK:n tavoitteeseen eli 0,7 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tanska on ollut yksi maista, jotka ovat ylittäneet tavoitteen.

 Rajavalvontaa halutaan kiristää.

 Hallitus linjaa, ettei verotus kiristy hallituskauden aikana. Muun muassa marginaaliverotusta halutaan keventää.

 Tanskan osallistumista Irakin ja Afganistanin sotaan tutkinut komissio lakkautetaan.

 Eläkeikää halutaan nostaa vuodesta 2030 alkaen.

Porvariblokki voitti kuitenkin kokonaisuudessaan vaalit, ja Løkke Rasmussen sai hallituksenmuodostajan tehtävän.

"Olen onnellinen tänään. Olen koko poliittisen elämäni ajan tavoitellut vaikutusvaltaa", pääministerin paikan ottava Løkke Rasmussen sanoi Tanskan yleisradioyhtiö DR:n mukaaan.

Vähemmistöhallituksesta tulee heikko. Sillä on takanaan 34 paikkaa parlamentin 179:stä.

Tukea se hakee muista porvaripuolueista, joiden kanssa ei yrityksestä huolimatta syntynyt sopua hallitusyhteistyöstä.

Erityisen tärkeä Løkke Rasmussenille on oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen tuki. Se oli vaalien suurin voittaja ja kasvoi myös Venstreä suuremmaksi yli 21 prosentilla äänistä. Kansanpuolue on nyt merkittävässä asemassa Tanskan politiikassa. Se ilmoitti jo ennen vaaleja, että se tavoittelee ensisijassa vaikutusvaltaa, ja sitä voi saada myös hallituksen tukipuolueena kuten aiemmin 2000-luvulla.

Hallituksen kestävyyttä on Tanskassa ehditty epäillä jo ennen sen syntyä.

"Meillä on laaja halu työskennellä muiden puolueiden kanssa parlamentissa", Rasmussen sanoi paikallisille toimittajille.

Hallitus esitteli myös ohjelmansa sunnuntaina. Se aikoo tehdä lakiesityksen esimerkiksi maahanmuuttopolitiikan kiristyksistä jo alkavalla viikolla.

"Hallituksen ensimmäinen askel on esitellä lainsäädäntöä, joka tekee Tanskaan hakeutumisesta vähemmän houkuttelevaa", hallitusohjelmassa todetaan. Tavoitteena on säästää vähintään miljardi kruunua (134 miljoonaa euroa) maahanmuutosta vuosittain.

Vaalien alla porvariblokin puolueita jakoi suhtautuminen siihen, miten paljon julkisen sektorin menot saavat kasvaa hyvinvointipalveluihin sijoittamiseksi. Venstre ajoi nollalinjaa siinä missä esimerkiksi Tanskan kansanpuolue halusi kasvattaa sijoituksia hyvinvointiin. Rasmussen näyttää taipuneen. Hän sanoi lehdistötilaisuudessa, että julkisen sektorin koko kasvaa jonkin verran lähivuosina.

Uuden hallituksen ulkoministeriksi nimitetään Venstren varapuheenjohtaja Kristian Jensen. Valtiovarainministerin salkun ottaa puolestaan Claus Hjort Frederiksen, joka on toiminut valtionvarainministerinä myös vuosina 2009–2011.

Puolustusministerin tehtävän ottaa Carl Holst. Integraatiosta ja maahanmuutosta vastaavaksi ministeriksi nimitetään Inger Støjberg, joka on toiminut työmarkkina- ja tasa-arvoministerinä.

Kymmenen uuden hallituksen ministereistä on toiminut ministerinä myös aiemmin Tanskan porvarihallituksen vuosina.

Tanskalla on ollut yksin liberaalipuolueen vähemmistöhallitus viimeksi vuonna 1970-luvun alussa. Tuolloin sen taival kesti 14 kuukautta.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat