Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunisian tulikoe

Ulkomaat
 
Aishi Zidan Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja.
Zohra Bensemra Reuters
"Ei terrorismille" luki mielenosoittajien kyltissä Tunisian Soussessa lauantaina.
"Ei terrorismille" luki mielenosoittajien kyltissä Tunisian Soussessa lauantaina. Kuva: Zohra Bensemra Reuters

Soussen terrori-isku oli tunisialaisille järkytys. Yllätys se ei enää kuitenkaan ollut.

Tunisian armeija on jo pitkään kamppaillut Algerian rajaseuduilla terroristeja vastaan.

Tilanteen vakavuus valkeni viimeistään maaliskuussa, kun asemiehet surmasivat yli 20 ihmistä iskussa museoon.

Kaikesta tästä huolimatta 24-vuotias Seifeddine Rezgui sai kävellä aurinkorannalla vapaasti rynnäkkökivääri kädessään ja tappaa kymmeniä. Sitä moni tunisialainen nyt ihmettelee.

"Tapahtunut oli merkki epäonnistumisesta turvallisuudessa", toiseksi suurimman puolueen, maltillisen islamilaisen al-Nahdan johtaja Rashid Ghannushi ehti jo arvostella uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hallitus on jo vastannut kovaan arvosteluun ilmoittamalla uusista turvatoimista. Turistikohteiden vartiointia lisätään, ja hallitus aikoo sulkea 80 moskeijaa, joiden uskotaan lietsovan radikalismia.

Valtapuolue, maallistunut Nida Tunis arvosteli oppositiossa olleessaan jatkuvasti islamilaista al-Nahdaa juuri kyvyttömyydestä taata Tunisian turvallisuus. Syksyllä Nida Tunis voitti vaalit selvin numeroin. Nyt sen kaudella on tapahtunut jo kaksi vakavaa terrori-iskua. Tunisian jo entuudestaan vaikeuksissa oleva talous tulee kärsimään turistitulojen menetyksistä.

Ei siis ole ihme, että pääministeri Beji Caid Essebsi julisti Tunisian tarvitsevan nyt "kivuliaita, mutta välttämättömiä" toimia.

Paineet turvallisuuden parantamiseksi ovat kovat. Tunisian pitäisi kuitenkin kyetä vaalimaan turvallisuuden lisäksi myös vapautta. Tammikuun 2011 vallankumouksessa syrjäytetyn Zine El Abidine Ben Alin hallinto rajoitti kansalaisten vapauksia vetoamalla usein juuri turvallisuuteen.

Esimerkiksi islamistiset liikkeet olivat kovan valvonnan alla. Niiden kannattajia ja johtajia oli maanpaossa ja vankiloissa. Niin myös edellä mainittu Ghannushi.

Nyt Tunisian pitää välttää luisumista vanhan hallinnon tapoihin. Huolestuttavia merkkejä tästä saatiin maaliskuun iskun jälkeen. Silloin Tunisian hallitus alkoi valmistella uusia terrorisminvastaisia lakeja, jotka kieltäisivät muun muassa poliisin ja armeijan "mustamaalauksen". Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet lain vaarantavan sananvapauden.

Terrorismi pitäisi saada kitkettyä, mutta pelko ei saisi nakertaa vapautta. Tunisian demokratiakehitys on tulikokeen edessä.

Aishi Zidan HS aishi.zidan@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat