Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arabikevät muuttui konflikteiksi Lähi-idässä

Ulkomaat
 

1 TUNISIA
Arabikevään kansannousut alkoivat Tunisian vallankumouksesta tammikuussa 2011. Ensimmäisissä vaaleissa valtaan nousi maltillinen islamilainen al-Nahda-puolue. Viime syksyn vaaleissa se kärsi tappion maallistuneelle Nida Tunis -puolueelle.

2 EGYPTI
Vallankumousta seuranneet parlamentti- ja presidentinvaalit voitti Muslimiveljeskunta. Kansalaisten tyytymättömyys veljeskuntaan johti suurmielenosoituksiin. Lopulta armeija syrjäytti presidentti Muhammed Mursin vallasta heinäkuussa 2013.

Egyptiä johtaa presidentti, kenraali Abdul Fattah al-Sisi, jonka hallinnon otteita on arvosteltu itsevaltaisiksi.

Muslimiveljeskunta on julistettu terroristijärjestöksi. Mursi ja muita veljeskunnan jäseniä on tuomittu kuolemaan.

3 LIBYA
Kansannousu johti kapinallisten ja diktaattori Muammar Gaddafin joukkojen sisällissotaan vuonna 2011. Kapinalliset voittivat Naton ilmatuen avulla.

Viime vuonna Libya ajautui uudelleen kaaokseen. Maassa on kaksi kilpailevaa hallitusta sekä useita kilpailevia aseryhmiä. Terroristijärjestö Isis on saanut jalansijaa myös Libyassa. 

4 SYYRIA
Syyrian hallinto yritti tukahduttaa maaliskuussa 2011 alkaneet mielenosoitukset väkivalloin. Lopulta Syyrian oppositio alkoi aseistautua. Kansannousu muuttui synkäksi sisällissodaksi. Nyt Syyriassa taistelee useita kapinallisryhmiä. Sota on levinnyt myös Irakiin, sillä äärijärjestö Isis on julistanut islamilaisen valtion Syyriaan ja Irakiin.

5 JEMEN
Rutiköyhä Jemen on käytännössä sisällissodassa. Arabikevään kivuliaan prosessin jälkeen valtaan nousi presidentti Abdrabbuh Mansur Hadi.

Huthikapinallisten nousu pakotti Hadin pakenemaan maasta alkuvuodesta. Sen jälkeen Saudi-Arabia aloitti ilmaiskuja hutheja vastaan.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat