Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tunisialaisen on taisteltava  ääriliikkeitä vastaan"

Fedia Chabbeh oli kaatamassa diktatuuria. Nyt monet haikailevat sen aikaista varmaa elämää.

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Tunisiassa asuva Marjo Kaafar: Verityö olisi voinut tapahtua missä vain
Tunisiassa asuva Marjo Kaafar: Verityö olisi voinut tapahtua missä vain
Marjo Kaafar perheineen asuu Tunisian Soussessa, jossa tapahtui perjantaina kymmeniä uhreja vaatinut verityö turistirannalla. Kuvaus: Kaveh Rostamkhani

Kaksi poliisia kaartaa paljon partiokilometrejä nähneellä BMW:llä sousselaisen lomahotellin eteen.

Toinen lataa aseensa, ja kummatkin asettelevat aurinkolasit silmilleen. Kaksikko kuuluu siihen poliisijoukkoon, jonka hallitus on määrännyt vartioimaan turistien turvallisuutta hotellien yksityisrannoilla.

Tunisialaiset puhuvat nyt poliiseista ja turvallisuuden puutteesta. Poliisien sijoittaminen on yksi heti julistetuista keinoista. Sen lisäksi ääriajattelua levittäviksi epäiltyjä moskeijoita aiotaan sulkea.

Isku Marhaba Imperial -hotellin rannalle ja uima-altaalle herätti monien pahimmat pelot eloon. Rynnäkkökiväärillä aseistautunut Seifeddine Rezgui ampui 38 ihmistä ja yli 40 ihmistä haavoittui.

Nyt yhä useampi tunisialainen muistelee, että ainakin turvallisuuteen saattoi yksinvaltias Zine El Abidine Ben Alin aikana luottaa. Ben Ali piti kaiken poliittisen toiminnan tukahduksissa, myös salafistit. Vuoden 2011 vallankumous muutti Tunisian yhteiskunnan sekavammaksi ja turvattomammaksi, vaikka maahan saavutettiinkin vuosikymmeniin ensimmäistä kertaa sananvapaus.

Fedia Chabbeh, 27, oli tiiviisti mukana vallankumouksessa. "Se muutti koko elämäni. Nyt voin sanoa, mitä ajattelen".

Kun hän kuuli perjantain iskusta, hän järkyttyi tekotavasta ja uhrien määrästä. "Mutta suuri yllätys isku ei minulle ollut, pelkäsin että jotain tällaista voi tapahtua ja nyt pelkään, että niin voi tapahtua uudestaan ja uudestaan", Chabbeh sanoo.

Hän työskentelee Creative-kansalaisjärjestössä ja on edelleen demokratia-aktivisti.

Tunisian vallankumouksessa mukana ollut Fedia Chabbeh järkyttyi Soussen terroristi-iskun uhrien määrästä. Yllätyksenä isku ei hänelle kuitenkaan tullut.
Tunisian vallankumouksessa mukana ollut Fedia Chabbeh järkyttyi Soussen terroristi-iskun uhrien määrästä. Yllätyksenä isku ei hänelle kuitenkaan tullut.

Chabbehin mielestä Isis on Tunisialle erittäin suuri ongelma. Tunisiasta on lähtenyt Isisin riveihin noin 5 000 taistelijaa, mikä on yksi suurimmista minkään maan luvuista.

"Ben Alin ajasta maamme on muuttunut valtavasti parempaan suuntaan meille, jotka käytämme sananvapautta. Ymmärrän kuitenkin, miksi esimerkiksi vallankumouksen jälkeen köyhtyneet ja turvattomaan elämään ajautuneet ihmiset muistelevat menneitä. Heidän elämänsä ei ole muuttunut vakaampaan suuntaan", Chabbeh sanoo.

Turvallisuus vai ihmisoikeudet? Vai onko mahdollista saada kummatkin? Ne ovat kysymyksiä, joita tunisialaiset nyt pohtivat.

Vuoteen 2011 asti poliisiin ei ollut mitään mahdollisuutta luottaa. Vallankumouksen aikana poliisi alkoi suojella mielenosoittajia, ja neljän vuoden aikana luottamusta on rakennettu parempaan suuntaan. Poliisista on tullut melkein tunisialaisen aktivistin ystävä, johon voi luottaa mielenosoituksessa.

Fedia Chabbeh ei usko, että poliisien lisääminen yksin ratkaisisi mahdollisten ääriliikkeiden nousua.

"Tunisialaisten täytyy taistella sitä kehitystä vastaan itse. Olen nyt päättänyt, että ilmoitan poliisille, jos huomaan tuttava- ja perhepiirissäni merkkejä salafismista", hän sanoo.

Tietenkin pitäisi puuttua ennen kuin joku päättää tarttua aseeseen Isisin nimissä.

Tunisiassa moni nuori valmistuu ammattiin, mutta työtä ei ole. Jos mitään tekemistä eikä mielekästä elämäntarkoitusta ole, nuoria alkaa houkuttaa soturin palkka ja asema.

Fedia Chabbehin mielestä Tunisian pitäisi pystyä tarjoamaan nuorille tarkoitus, ja siihen ehkä kaikkein tärkein paikka on koulu ja yliopistot.

Rantakauppias yritti myydä tuotteitaan harvoille jäljellä olleille turisteille Soussessa.
Rantakauppias yritti myydä tuotteitaan harvoille jäljellä olleille turisteille Soussessa.

Palataan Soussen rannalle, jota poliisit olivat menossa vartioimaan.

Siellä kulki sunnuntaina nuoria rantamyyjiä enemmän kuin turisteja. He pudistelevat päätään.

"Tämä on katastrofi. Meiltä loppuivat nyt työt".

Perjantain isku vei heiltä paljon. Kukaan ei osaa vastata siihen, mitä tekee sousselainen rantamyyjä parin kuukauden päästä, jolloin syyssesongin pitäisi alkaa.

Manchesteristä kotoisin oleva brittiläispariskunta pakkasi laukkunsa ja lähti kotiin Soussesta päivä terrori-iskun jälkeen.
Manchesteristä kotoisin oleva brittiläispariskunta pakkasi laukkunsa ja lähti kotiin Soussesta päivä terrori-iskun jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat