Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin neuvotteluiden kipupisteitä ovat asevientikiellon purkaminen ja sotilaskohteiden valvonta

Ulkomaat
 

Iran ja neuvottelukumppanit (Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Saksa, Ranska ja Britannia) saivat solmittua huhtikuun 2. päivänä alustavan sopimuksen Iranin ydinohjelman rajoittamisesta ja kansainvälisestä valvonnasta.

Sopimusluonnoksen mukaan Iran rajoittaa käytössään olevan ydinmateriaalin määrää ja laatua seuraavan kymmenen vuoden ajan. Ydinmateriaalin ja sentrifugien laadun rajoittaminen merkitsee sitä, että Iran pysyy ajallisesti noin vuoden päässä valmiista ydinpommista.

Artikkeliin liittyvät

Tällä hetkellä uskotaan, että Iran voisi halutessaan rakentaa ydinpommin kahdessa kolmessa kuukaudessa.

Iranin varaulkoministeri Abbas Araqchi on sanonut, että sopimuksesta "noin 96 prosenttia" on saatu jo neuvoteltua. Jäljellä on kuitenkin joitakin kiistakohtia.

1. Iranin asevientikiellon purkaminen

Iran on vaatinut, että sopimuksessa pitää purkaa tavanomaisten aseiden vientikielto Iraniin. Iranin mukaan YK:n asettama asevientikieltto ei liity millään tavalla ydinohjelmaan.

Länsivallat puolestaan eivät halua sallia asevientiä Iraniin, koska ne pelkäävät Iranin käyttävän aseita alueella olevien aseistautuneiden ryhmien tukemiseen. Iran tukee ainakin libanonilaista Hizbollahia, Syyrian hallitusta ja lisäksi sen uskotaan tukevan Jemenin huthikapinallisia.

Venäjä haluaa purkaa asevientikiellon Iraniin. Venäjä on Iranin tärkein aseistaja.

2. Pakotteiden purkamisen aikataulu. Jos sopimus syntyy, Irania vastaan määrätyistä pakotteista luovutaan. Osapuolilla on ollut erimielisyyksiä aikataulusta.

Neuvottelijoiden mukaan pakotteista luovutaan asteittain sitten, kun on saatu varmuus siitä, että Iran toteuttaa sopimuksessa mainitut ehdot. Iranin ylin uskonnollinen johtaja ajatolla Ali Khamenei on vaatinut kuitenkin pakotteiden purkamista heti, kun sopimus allekirjoitetaan.

Iranilaislähteiden mukaan pakotteiden purkamisen aikatauluista on päästy pitkälti sopuun.

3. Tarkkailu ja valvonta. Osapuolet ovat olleet erimielisiä siitä, miten sopimuksen noudattamista valvotaan. Ajatolla Ali Khamenei ei ole halunnut päästää Kansainvälisen atomienergialaitoksen IAEA:n tutkijoita Iranin sotilaskohteisiin, mikä oli yksi alustavassa sopimuksessa sovittu ehto.

4. Sopimuksen kesto. Alustavan sopimuksen mukaan Iranin ydinohjelmaa valvotaan ja rajoitetaan seuraavat 15 vuotta. Kymmenen vuoden päästä rajoitteita aletaan asteittain purkaa. Ajatolla Khamenei on sanonut, että kymmenen vuoden sopimus on liian pitkä.

5. Uudet pakotteet. Neuvotteluja ovat venyttäneet myös kiistat mekanismista, jolla Iranin-vastaisia pakotteita määrätään uudestaan, mikäli Iran rikkoo sopimusta.

Yhdysvallat on halunnut, että YK-pakotteiden mahdollisesta uusimisesta päättäisi erillinen komitea eikä YK:n turvaneuvosto. Näin väistettäisiin Venäjän tai Kiinan veto-oikeus turvaneuvostossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat