Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilia lämmittelee suhdetta Yhdysvaltoihin tukalalla hetkellä

Läntisen pallonpuoliskon kaksi jättiläistä, Yhdysvallat ja Brasilia, hakevat Washingtonissa yhteistä säveltä vakoiluskandaalin jälkeen

Ulkomaat
 
Maria Manner
Lucas Jackson REUTERS
Brasilian presidentti Dilma Rousseff (kesk.) tapasi liike-elämän johtajia New Yorkissa maanantaina.
Brasilian presidentti Dilma Rousseff (kesk.) tapasi liike-elämän johtajia New Yorkissa maanantaina. Kuva: Lucas Jackson REUTERS

Yhdysvaltoja ja Brasiliaa verrataan joskus kohtalon riivaamiin rakastavaisiin: joka kerta kun ne pääsevät alttarille asti, kirkon katto näyttää romahtavan.

Nyt kumppanukset yrittävät jälleen alttarille.

Brasilian presidentti Dilma Rousseff lämmittelee vakoiluskandaalin viilentämiä välejä vierailemalla alkuviikosta vihdoin Barack Obaman luona.

Rousseff perui jo sovitun vierailun kaksi vuotta sitten, kun paljastui, että yhdysvaltalaiset olivat salakuunnelleet öljyjätti Petrobrasia ja itse presidentin henkilökohtaista puhelinta.

Selkkauksen vanavedessä Brasilia osti ruotsalaisia hävittäjiä yhdysvaltalaisten sijaan ja Yhdysvaltain Brasilian-suurlähettiläs päätti pestinsä ilman tavanomaisia juhlallisuuksia.

Brasilialaisilla on monta hyvää syytä unohtaa vakoiluskandaali. Vierailu tapahtuu hetkenä, jona Latinalaisen Amerikan suurimman maan talous sakkaa. Työttömyys kasvaa ja inflaatio uhkaa nousta yhdeksään prosenttiin. Öljyjätti Petrobras on massiivisen korruptiotutkinnan kohteena. Yhdysvaltojen talous sen sijaan elpyy, hitaasti, mutta elpyy kuitenkin.

Rousseffin yksi tärkeimpiä tehtäviä on yrittää vakuuttaa yhdysvaltalaisia sijoittajia Brasilian mahdollisuuksista. Asialistalla ovat myös esimerkiksi ilmastonmuutos ja kauppasäännöt. Vierailun painoarvosta kertoo presidentin mukana matkaava lähes sadan hengen seurue, joka koostuu ministereistä, liike-elämän johtajista ja muista silmäätekevistä.

Aika on suhteiden tiivistämiselle sikälikin otollista, että Obaman päätös liennytyksestä Kuuban kanssa poisti keskeisen välejä hiertäneen tekijän Latinalaisen Amerikan suuntaan. Kuuban saarron olivat tuominneet käytännössä kaikki alueen maat, myös Washingtonin liittolaiset.

Toisaalta viimeistään vuoden 2001 terroristi-iskujen jälkeen Yhdysvaltojen huomio on ollut muualla kuin Latinalaisessa Amerikassa. Kylmän sodan aikana Yhdysvallat puuttui välillä pyytämättä maanosan asioihin kommunismin torjumisen nimissä. Vaikka useat alueen nykyhallitukset viljelevät vasemmistoretoriikkaa, kommunismin peikko on väistynyt. Joidenkin johtajien Yhdysvaltoja vastaan tähdätyt anti-imperialistiset puheet eivät ole yleensä estäneet kauppasuhteita.

Brasilian ongelmat voivat luoda myös mahdollisuuksia. Rousseffin hallituksen arvioidaan olevan aiempaa avoimempi uusille pelinavauksille. Tiiviimpi kumppanuus Yhdysvaltojen kanssa esimerkiksi ilmastonmuutoksen tiimoilta voisi tuoda globaalistikin merkittäviä sulkia hattuun.

"Brasilia on suurten talousmaiden joukossa käytännössä kaikilla mittareilla suljetuimpia talouksia. Maassa on nyt vahva ymmärrys siitä, että jotain pitää tehdä, näin ei voi jatkaa", totesi brasilialainen taloustieteilijä Monica de Bolle viime viikolla Council of the Americas -järjestön keskustelutilaisuudessa.

Rousseffilla on viemisenä Washingtoniin myös muita uutuuksia.

Kiinasta on tullut 2000-luvulla yhä tärkeämpi peluri Latinalaisessa Amerikassa. Samaan aikaan kun Yhdysvaltain rooli alueella on asteittain heikentynyt, Kiina on lisännyt sijoituksiaan. Se tarvitsee Latinalaisesta Amerikasta ruokaa ja raaka-aineita.

Yhdysvallat on yhä maanosan suurin kauppakumppani, mutta Kiina on jo painellut sen ohi ainakin Brasiliassa, Argentiinassa, Perussa ja Venezuelassa. Tänä vuonna Kiina ilmoitti 50 miljardin dollarin investoinneista Brasilian teknologiaan ja kuljetusyhteyksiin, joihin kuuluu suunnitelma 4 400 kilometriä pitkästä rautatiestä Atlantin rannikolta Tyynellemerelle.

Mutta toisin kuin Kiina, Yhdysvallat ostaa Latinalaisesta Amerikasta suhteellisesti paljon teollisuustuotteita. Siksikin suhdetta kannattaa monen mielestä vaalia, aina alttarille asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat