Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallinen Iran-sopimus häämöttää

Ulkomaat
 
CARLOS BARRIA / REUTERS
Yhdysvaltain energiaministeri Ernest Moniz (vas.), ulkoministeri John Kerry ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Yukiya Amano tapasivat Itävallan Wienissä maanantaina.
Yhdysvaltain energiaministeri Ernest Moniz (vas.), ulkoministeri John Kerry ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Yukiya Amano tapasivat Itävallan Wienissä maanantaina. Kuva: CARLOS BARRIA / REUTERS

Mitä Iranin sotilasteollisuuden laitoksissa tapahtuu ja paljonko Iran saa rikastaa uraania tutkimus- ja kehitystoiminnassaan?

Nämä ovat suurimpia ongelmia Iranin ydinohjelman alustavassa sopimuksessa, joka tehtiin huhtikuussa.

Historiallisten Iran-neuvottelujen takaraja umpeutuu tänään tiistaina 30. kesäkuuta, mutta neuvottelijat eivät ole vielä valmiita. Kansainvälinen yhteisö ja Iran ovat neuvotelleet maan ydinohjelmasta jo 12 vuotta.

Osapuolten täytyy ratkaista sopimuksessa, kuinka paljon Iran saa pitää ylimääräisiä tutkimustarkoitukseen käytettyjä sentrifugeja. Niitä käytetään uraanin väkevöintiin.

Muut maat haluavat myös saada selville, kuinka monta sentrifugia Iranissa on. Ilmoitettujen lisäksi niitä on todennäköisesti piilotettu varastoihin.

"Niitä on valmistettu myös sotilasteollisuuden laitoksissa", Harvardin yliopiston asiantuntija Olli Heinonen sanoo. Hän työskenteli aiemmin Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n varapääjohtajana. Laitoksissa voi olla ydinaseisiin liittyvää kehitystyötä.

"On huono yhdistelmä, jos Iranille jätetään mahdollisuus isoon rikastusohjelmaan, ja sillä on valmiudet ydinaseen rakentamiseen", Heinonen sanoo.

Ongelma on myös aika.

Jos Iran tekisi salaa ydinaseen, muilla mailla kestäisi kuukausia havaita se. Sen jälkeen pitäisi odottaa kansainvälisen yhteisön toimia ja YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.

Iranin ydinohjelmasopimuksen tarkoituksena on varmistaa eräänlainen turva-aika: Iranin ydinmateriaalien määrää ja laatua rajoitetaan niin, että Iran pysyy ajallisesti ainakin vuoden päässä valmiista ydinpommista.

"Mutta jos he voivat rakentaa ydinaseen 7–8 kuukaudessa, aika loppuu. Kansainvälisessä politiikassa puoli vuotta on erittäin lyhyt aika", Heinonen sanoo.

Vaikka neuvottelijat pääsisivät sopuun Iranin ydinohjelmasta, he ostavat sillä vain aikaa.

Asiasta tulee ajankohtainen viimeistään kymmenen vuoden kuluttua, kun sopimus loppuu. Silloin Iran saa alkaa tuottaa enemmän rikastettua uraania ja toimia uusilla sentrifugeilla.

"Ydinohjelman suunta pitää muuttaa jossain vaiheessa. Ohjelmaa ei ole suunniteltu puhtaasti rauhanomaiseen käyttöön. Siellä on muita ajatuksia", Heinonen varoittaa.

AP
Satelliittikuva Parchin sotilastukikohdasta Iranista elokuulta 2012. Amerikkalaisen Institute for Science and International Security -järjestön mukaan alueella tehtiin suuria maansiirtotöitä ja purettiin kaksi rakennusta. Tämän jälkeen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n valvojia estettiin pääsemästä yhteen rakennuksista.
Satelliittikuva Parchin sotilastukikohdasta Iranista elokuulta 2012. Amerikkalaisen Institute for Science and International Security -järjestön mukaan alueella tehtiin suuria maansiirtotöitä ja purettiin kaksi rakennusta. Tämän jälkeen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n valvojia estettiin pääsemästä yhteen rakennuksista.

On varmaa, että sopimusta ei saada aikaan määräaikaan mennessä. Loppurutistukseen saapuneet neuvottelijat sopivat jo viikonloppuna Wienissä, että neuvottelujen takarajaa siirretään eteenpäin, mutta korkeintaan parilla päivällä.

Sopimuksen tavoitteena on saada Iranin ydinohjelma tiukkojen rajoitteiden ja kansainvälisen valvonnan alle kymmeneksi vuodeksi. Tämän jälkeen rajoitteet on tarkoitus purkaa asteittain.

Jatkuvalla valvonnalla pyritään varmistamaan se, että shiiavaltion ydinohjelma pysyy rauhanomaisena.

Iran on jatkuvasti vakuuttanut, ettei se tavoittele ydinasetta.

Pelissä on paljon. Jos sopimus saadaan aikaiseksi, vuosikausia Iranin taloutta kuristaneet pakotteet poistetaan asteittain. Tämä olisi suunnaton helpotus 77 miljoonan asukkaan Iranille, joka pyrkii kilpailemaan vaikutusvallasta Lähi-idässä sunnalaisten arabimaiden, erityisesti Saudi-Arabian kanssa.

Sopimus lähentäisi Irania kansainväliseen yhteisöön, mikä saattaisi lisätä maltillisena pidetyn presidentin Hassan Ruhanin hallinnon suosiota Iranissa.

Jos sopimus syntyy, kyseessä on merkittävä ulkopoliittinen voitto Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman hallitukselle, joka on yksi pääneuvottelijoista. Yhdysvallat on mukana Iran-neuvottelijoiden niin kutsutussa P5+1-ryhmässä, johon kuuluvat myös Kiina, Venäjä, Britannia, Ranska ja Saksa.

Mutta sopimusta voi pitää läpimurtona vain, jos sen sisältö on hyvä.

Yhdysvaltain republikaanien oppositio on arvostellut Obamaa siitä, että huono sopimus Iranin kanssa on vielä vaarallisempaa kuin se, ettei sopimusta synny lainkaan. Myös joukko Obaman entisiä Iran-asiantuntijoita varoitti avoimessa kirjeessään viime viikolla, ettei Iranille saa antaa neuvottelujen viimeisinä päivinä liikaa myönnytyksiä.

Samasta ovat varoitelleet Iranin ydinuhkaa pelkäävä Israel sekä Saudi-Arabia, joka pitää nousevaa Irania pahimpana alueellisena uhkanaan.

Myös Iranin ylin uskonnollinen johtaja ajatolla Ali Khamenei on neuvottelujen loppusuoralla kiristänyt kantojaan ja uhannut, ettei Iran suostu huhtikuun alustavassa sopimuksessa sovittuihin ehtoihin sotilaallisten kohteiden valvomisesta ja pakotteiden purkamisen aikatauluista.

Tänään tiistaina neuvottelujen osapuolten odotetaan palaavan Wieniin, missä jatketaan sopimusten yksityiskohtien viilaamista.

Edessä voi olla läpimurto tai paluu poteroihin.

Jos sopimus jää syntymättä, tätä voi pitää tappiona erityisesti talousvaikeuksissa viruvalle Iranille.

"Älkää antako [Iranille] enää yhtään myönnytystä vain siksi, että pääsisitte sopimukseen heinäkuun alussa. He tarvitsevat sopimusta enemmän kuin me", sanoi Obaman entinen neuvonantaja Gary Samore The New York Times -lehdelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat