Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israel pysäytti Gazaan pyrkineen ruotsalaisen avustuslaivan

Yhdistynyttä arabilistaa edustava Ghattas sanoo, että saarto on laiton

Ulkomaat
 

Israelin merivoimat pysäytti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Gazaan pyrkineen avustuslaivan, sotilaslähteet kertovat.

Ruotsin lipun alla seilaavan Marianne of Gothenburgin mukana matkusti 20 aktivistia, jotka eivät tehneet vastarintaa. Mukana olivat muun muassa Israelin parlamentin jäsen Basel Ghattas ja Tunisian entinen presidentti Moncef Marzouki. Uutistoimisto AFP:n mukaan kyydissä oli myös parlamentin jäsen jostain Euroopan maasta.

Laiva hinataan satamaan Ashdodiin, ja aktivistit on määrä lennättää kuulustelujen jälkeen ulos Israelista.

"Tämä laiva on vain osoitus valheista ja tekopyhyydestä, joka avustaa terroristijärjestö Hamasia ja viis välittää alueemme kauheuksista", pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi. Hän sanoi, että Gazan merisaarto on kansainvälisen lain mukainen. "Emme salli aseiden viemistä Hamasille, mitä he ovat yrittäneet aikaisemminkin."

Israelilaislehti Haaretzin mukaan alkuperäisen suunnitelman mukaan laivaston sotilaiden oli alukseen noustessaan määrä antaa aktivisteille pääministerin lähettämä kirje, jossa heidät toivotetaan tervetulleeksi Israeliin ja samalla ihmetellään, miksi avustuslasti on matkalla Gazaan eikä Syyriaan.

Marianne of Gothenburg kuuluu ruotsalaiselle Ship to Gaza -kansalaisjärjestölle, joka osallistuu avustuslaivueeseen nimeltä Freedom Flotilla 3. Haaretzin mukaan kreikkalaisviranomaiset eivät päästäneet kahta muuta laivueen alusta lähtemään Kreikasta kohti Gazaa.

Yhdistynyttä arabilistaa edustava Ghattas kehotti sunnuntaina Netanjahua ja puolustusministeri Moshe Ya'alonia päästämään laiva Gazaan.

"Saarto on laiton ja rikkoo kansainvälistä humanitaarista lakia, sillä se on kollektiivinen rangaistus kaikille Gazan asukkaille", Ghattas kirjoitti. "Kaikki aluksen matkustajat ovat aktivisteja, ja heidän ainoa tavoitteensa on protestoida Gazan piiritystä ja viedä humanitaarista apua – lääketarpeita Shifan sairaalaan."

Vuonna 2010 Israelin merivoimat pysäytti Gazaan pyrkineen Freedom Flotilla -saattueen. Turkkilaisella avustuslaivalla syntyneessä kahakassa kuoli yhdeksän ihmistä ja kymmeniä haavoittui.

Vuonna 2011 järjestetystä toisesta Freedom Flotillasta vain yksi alus pääsi lähelle Gazan rannikkoa, ja Israelin merivoimat pakotti sen kääntymään kohti Ashdodia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat