Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja: Suomen ja Ruotsin tulisi sopia puolustusliitosta

Turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on yksi näkyvistä teemoista Almedalenin politiikkaviikolla Visbyssä

Ulkomaat
 
Henrik Montgomery TT
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist Visbyssä maanantaina.
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist Visbyssä maanantaina.

Suomen ja Ruotsin pitäisi edetä vielä syvemmälle yhteistyössään ja uskaltaa sopia puolustusliiton solmimisesta. Nykyinen muotoilu puolustusyhteistyön syventämisestä on epäselvä ja asettaa Ruotsin ikävään välitilaan.

Näin katsoo Ruotsin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Allan Widman.

"Kuvailemme itseämme rauhan aikana liittoutumattomiksi. Samalla sanomme, että meillä on optio yhteistyöhön myös rauhanajan ulkopuolella."

"Tällöin liittoutumattomuuteemme ei yhtäältä ole uskottavaa ja toisaalta emme ole valmiita tekemään yhteistyöstä konkreettista pohjoismaisessa kontekstissa tai Naton kanssa", oppositiossa istuvaa kansanpuoluetta edustava Widman sanoi maanantaina Almedalenin politiikkaviikolla Gotlannin Visbyssä.

Suomi ja Ruotsi linjasivat helmikuussa, että maat rakentavat valmiuden tehdä yhteistyötä myös kriisiaikana, jos näin poliittisesti joskus päätetään. Tavoitteeksi ei kuitenkaan asetettu puolustusliittoa, eikä sellaisen mahdollisuutta ole toistaiseksi aiottu erikseen selvittää.

"Poliittiselta taholta pitää osoittaa avoimesti ja virallisesti, että tavoitteenamme on yhteistyö, jolla todella on operatiivista vaikutusta. Ja silloin vaaditaan enemmän, kuin nämä suttuiset muotoilut", myös sotilasliitto Naton jäsenyyttä kannattava Widman sanoi.

Turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on yksi näkyvistä teemoista Almedalenin politiikkaviikolla, joka käynnistyi Visbyssä sunnuntaina. Pohjoismaiden ministerineuvoston keskustelutilaisuudessa maanantaina Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä kommentoi myös Ruotsin puolustusministeri, sosiaalidemokraatteja edustava Peter Hultqvist. Hän ei ole valmis puhumaan puolustusliitosta. Hultqvist sanoi, että puolustusyhteistyön syventämisessä on oltava kyse prosessista, jossa yhteistyötä syvennetään askeleittain.

Hän myös korosti, että Ruotsi ja Suomi valmistelevat jo nyt hyvin konkreettista yhteistyötä, kuten yhteisiä merivoimien osastoja ja suojattuja viestiyhteyksiä.

Elina Kervinen HS
Visby

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat