Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iran-kriisin kuusi avainpeluria

Ulkomaat
 

Iran

Sanoo ydinohjelmaansa rauhanomaiseksi, mutta ulkovallat epäilevät Irania ydinaseen tavoittelusta. Syynä on Iranin salainen ydinohjelma, joka tuli 2002.

Pakotteet ovat heikentäneet 80 miljoonan asukkaan shiialaista Irania, joka kilpailee alueellisesta herruudesta Persianlahden sunnimaiden kanssa. Neuvottelut Iranin kanssa edistyivät nopeasti sen jälkeen kun maltillisena pidetyn presidentti Hassan Ruhanin hallinto nousi valtaan 2013.

Venäjä

Neuvotteluissa mukana oleva Venäjä on Iranin liittolainen ja läheinen kauppakumppani. Iranin ensimmäinen sähköenergiaa tuottava ydinvoimala Bushehr I valmistui 2011 venäläisen Rosatomin avustuksella. Venäjä on myös Iranin tärkein aseistaja.

Israel

Alueen maista huolestunein Iranin ydinohjelmasta, sillä Iranin johto on toistuvasti käyttänyt uhkaavaa kieltä juutalaisvaltiosta, jota Iran ei tunnusta. Iran myös tukee Israelia vastustavia aseellisia islamistiryhmiä, kuten Libanonin Hizbollahia ja aiemmin myös Gazan Hamasia.

Israelin mukaan alustava Iran-sopimus on huono, eikä estä Irania saamasta ydinasetta. Iranin ydinkyvykkyyden kasvaessa pelätään, että Israel pommittaisi Irania. Israelia pidetään Lähi-idän ainoana ydinasevaltana.

Saudi-Arabia

Israelin rinnalla Iran-sopimuksen kärkäs vastustaja. Iranin tärkein alueellinen kilpailija, jolle Iranin ydinkyvykkyyden kasvaminen tarkoittaisi haastetta asevarusteluun. Iranin ja Saudi-Arabian välit ovat kiristyneet entisestään Syyrian sisällissodan ja Jemenin sodan vuoksi. Iranin kasvun tukahduttaminen pakotteilla palvelee Saudi-Arabian strategisia etuja.

Yhdysvallat

Pääneuvottelija ja Iranin päävihollinen 1979 islamilaisesta vallankumouksesta alkaen. Jos sopimus syntyy, siitä voi tulla presidentti Barack Obaman hallinnon suurin ulkopoliittinen saavutus. Oppositiossa olevat republikaanit ovat arvostelleet alustavaa neuvottelutulosta yhdessä Israelin kanssa ja uhanneet kaataa huonon sopimuksen kongressissa. Sopimuksen kaatuminen voisi lisätä USA:n painetta ratkaista tilanne sotilaallisesti.

EU

Toinen pääneuvottelija, jota neuvotteluissa edustavat Britannia, Ranska ja Saksa. Sopimuksen syntyminen olisi diplomaattinen voitto EU:lle ja erityisesti sen ulkopoliittiselle edustajalle Federica Mogherinille, joka on osallistunut neuvotteluihin tiiviisti viime vaiheissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat