Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän käytös värittää keskusteluja Almedalenissa

Ruotsin puolustusministeri pitää Yhdysvaltojen läsnäoloa Euroopassa tarpeellisena

Ulkomaat
 

Vakavaa. Ja vielä vakavampaa, jos ajatellaan, minkälainen turvallisuustilanne Itämerellä on nykyisin.

Näin arvioi ruotsalainen puolustusstrategian asiantuntija Stefan Ring Venäjän sotilaskoneiden toimintaa ja niin sanottujen harhautussoihtujen käyttöä.

Harhautussoihduista ja Venäjän muusta aggressiivisesta toiminnasta tuli tiistaina puheenaihe Ruotsin Visbyssä käynnissä olevalla Almedalenin politiikkaviikolla.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson kertoi maanantaina, että venäläiset sotilaskoneet ovat tehneet niin sanottuja vastatoimia ruotsalaishävittäjiä vastaan Itämerellä. Venäläiskoneet ovat ampuneet ilmassa soihtuja, joiden tavallisena tarkoituksena on harhauttaa lämpöhakuisia ohjuksia.

Puolustusvoimat vahvisti ruotsalaiselle Expressenille, että kyse oli nimenomaan soihduista. Vastaavista tapauksista ei ole aiemmin kerrottu julkisesti Ruotsissa.

Harhautussoihtuja käytetään myös esimerkiksi varoituksena maajoukoille tukioperaatioissa.

"Minun käsitykseni on, että Venäjä yrittää hyvin selvästi alleviivata oikeuttaan päättää mitä tapahtuu heidän lähialueillaan ja sitä, että muiden täytyisi alistua Venäjän toiminnalle", Ring sanoo.

Hän toteaa, että terästermosta muistuttavat harhautussoihdut voivat olla hyvin vaarallisia lähellä liikkuville koneille, jos ne osuvat esimerkiksi moottoriin.

"Jos tällaisia levitellään pitkin poikin on se ehdottomasti vaarallista muille koneille, jotka ovat lähettyvillä. Tämä on hyvin vastuutonta käytöstä."

Venäjän tavoitteet ja Itämeren tilanne ovat laajasti esillä tämän vuoden Almedalen-viikolla. Yksin tiistaina teemasta järjestettiin useita keskustelutilaisuuksia.

Göranson esitteli Almedalenissa myös muita Venäjän toimia, kuten kuvaa tapauksesta, jossa Venäjän sotilaskone on aivan Ruotsin hävittäjän kyljessä ilmassa.

Tiedossa on lisäksi tapauksia, joissa Venäjän Itämeren laivaston alukset ovat pyrkineet vaikeuttamaan sähkökaapelin asentamista Ruotsin ja Liettuan välillä, minkä sekä Göranson että Ring nostivat esiin esimerkkinä kiristyneestä Itämeren tilanteesta.

"Minun käsitykseni on, että määräykset on annettu ylätasolta, muuten tällaista ei tehtäisi", Göranson sanoi viitaten ruotsalaiskoneiden häirintään.

Tiistaina hän kommentoi myös Yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen Cepan viime viikolla esiin nousseita tietoja siitä, että Venäjä olisi viime keväänä harjoitellut Ruotsin Gotlannin, Tanskan Bornholmin, Ahvenanmaan ja Pohjois-Norjan valloittamista.

Göranson totesi Expressenin mukaan, ettei hänellä ole todisteita tapahtumasta.

Puolustusministeri Peter Hultqvist painotti seminaarissa, ettei Venäjän aggressiivista toimintaa voi hyväksyä ja sanoi muun muassa, että nykytilanteessa Yhdysvaltojen läsnäolo Euroopassa on äärimmäisen tärkeätä. "Uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa Yhdysvaltojen läsnäolo on mitä tarpeellisinta tilanteen tasapainottamiseksi."

Hultqvistin mielestä turvallisuustilanne ei kuitenkaan ole erityisemmin heikentynyt viime kuukausina.

"Radikaali muutos tapahtui silloin, kun Venäjä valloitti Krimin. Sen jälkeiset tapahtumat ovat vain vahvistaneet kuvan muuttuneesta turvallisuustilanteesta", Hultqvist sanoi keskustelutilaisuudessa Venäjän toimintaan yleisesti viitaten.

Göransonille Almedalen oli oiva areena esitellä tietoja Venäjän sotakoneiden toimista ja luoda keskustelua. Koko politiikan kerma ja Ruotsin media on paikalla politiikkaviikolla Visbyssä, ja viesti kuuluu laajasti. Stefan Ring arvelee, että taustalla voi olla paitsi huoli Venäjän toiminnasta, myös halu pitää yllä yhä suurempien puolustusmäärärahojen tarvetta.

Ruotsi on luvannut nostaa puolustusmäärärahojaan runsaalla miljardilla eurolla viiden seuraavan vuoden aikana. Monet asiantuntijat ovat olleet sitä mieltä, että taso ei riitä puolustusvoimien tarpeisiin tai ole riittävä lähettämään ulkomaailmalle merkittävää signaalia.

Hultqvist korosti tiistaina panostusten merkitystä. Ruotsi kasvattaa harjoitustoimintaansa ja panostaa muun muassa sukellusvenejahtikykyyn.

Ruotsi vahvisti tiistaina tilaavansa puolustuskonserni Saabilta kaksi uutta A26-tyypin sukellusvenettä. Tilauksen arvo on 7,2 miljardia kruunua eli 779 miljoonaa euroa.

Elina Kervinen HS
Visby

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat