Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puerto Rico uhkaa hukkua velkoihinsa

Liittovaltio ei myönnä pelastuspakettia saarelle

Ulkomaat
 
ALVIN BAEZ-HERNANDEZ / Reuters
Ihmiset seurasivat maanantaina ravintolassa, kun Puerto Ricon kuvernööri Alejandro García Padilla puhui televisiossa.
Ihmiset seurasivat maanantaina ravintolassa, kun Puerto Ricon kuvernööri Alejandro García Padilla puhui televisiossa. Kuva: ALVIN BAEZ-HERNANDEZ / Reuters

Kun Euroopassa mietitään, miten Kreikka saataisiin maksamaan velkansa, Yhdysvalloissa on käynnissä vastaavanlainen tapaus.

Sunnuntaina Karibialla sijaitseva Puerto Rico, Yhdysvaltain alainen itsehallintoalue ilmoitti, että sen velat "eivät ole maksettavissa". Velkaa on yhteensä runsaat 72 miljardia dollaria eli 64,5 miljardia euroa.

Kuvernööri Alejandro García Padilla aikoo omien sanojensa mukaan rykäistä saaren irti "kuolonkierteestä".

"Muuta vaihtoehtoa ei ole. Haluaisin kyllä helpomman vaihtoehdon. Tämä ei ole politiikkaa, vaan matematiikkaa", hän sanoi The New York Times lehden mukaan.

Padilla sanoo, että Puerto Rico aikoo pyytä kaikilta velkojiltaan helpotusta lainojen takaisinmaksuun. Päätöksen tueksi Padilla on teettänyt raportin saaren taloustilanteesta Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ja Maailmanpankin entisten asiantuntijoiden avulla.

"Yhdysvalloissa ei ole koskaan aiemminollut vastaavaa tapausta tässä mittakaavassa", siinä todetaan.

Puerto Ricon heikko taloustilanne ei ole uutinen, mutta kärjistyneiden maksuvaikeuksien myötä sitä kutsutaan jo yleisesti Yhdysvaltojen Kreikaksi. Noin 3,6 miljoonan asukkaan saari on ottanut enemmän kuntalainaa henkilöä kohden kuin mikään Yhdysvaltain osavaltion kunta.

Yhdysvaltain itsehallintoalueena Puerto Rico ei voi hakeutua konkurssiin. Valkoinen talo vastasi kriisiin maanantaina, että liittovaltio ei myöskään myönnä pelastuspakettia saarelle.

"Tämäon varoittava esimerkki muillekin: apua liittovaltiolta on turha odottaa", Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen sanoo.

Yhdysvaltojen historiassa on Kanniaisen mukaan useita esimerkkejä osavaltioista ja kunnista, jotka ovat ajautuneet velkaongelmiin. Yhteistä kaikissa tapauksissa on ollut, että liittovaltio ei ole auttanut niitä ahdingosta. Näin suurista vaikeuksista on kuitenkin jo aikaa.

"Puerto Ricon tapaus on tuore opetus velkojille. Summa on valtava ja lainanantajien on nyt syytä arvioida, missä raja vedetään velkojen myöntämisessä", Kanniainen sanoo.

Puerto Ricon tapaus asettaa siksi tulikokeeseen koko Yhdysvaltain kuntalainajärjestelmän. Kaupungit ja osavaltiot tukeutuvat siihen perustarpeissaan, kuten tietöissä ja julkisten sairaaloiden rahoituksessa.

Näitä markkinoita on jo horjuttanut muun muassa Detroitin ja Stocktonin konkurssit, jotka osoittivat vääräksi olettamuksen, että paikallishallinnot aina maksavat velkansa.

Puerto Ricon erääntyvät lainat ovat lisäksi noin kahdeksan kertaa suurempia kuin Detroitin, joka hakeutui konkurssiin kaksi vuotta sitten.

Valtioiden, osavaltioiden ja kaupunkien konkurssit eroavat yrityksistä siinä, että velkojille ei yleensä tarjota vakuuksiariskejä veloista. Kun yritys menee konkurssiin, sen omaisuus menee velkojille, jotka voivat esimerkiksiyritykseltä perittyihintiloihin hakea uusia toimijoita.

Kun valtio epäonnistuu maksamaan velkansa ajoissa, se ajautuu niin sanotusti maksukyvyttömyyteen eli käytännössä konkurssiin. Ainoaksi takeeksi jäävät veronmaksajat.

"Se on kautta historian osoittautunut huonoksi järjestelyksi, kuten näemme Kreikan tapauksessa ja nyt Puerto Ricossa", Kanniainen sanoo.

Puerto Ricon kuvernööri Padilla sanoo, ettei hänen hallituksensa pysty lainaamaan lisää rahaa korvatakseen talouden alijäämää ja samalla vaatia jo köyhää kansaa kantamaan suurinta osaa taakasta verojen ja eläkeleikkausten muodossa.

Padilla vaatii velkojia osallistumaan uhrauksiin, jotka nyt ovat puertoricolaisten harteilla. Asukkaat kärsivät jo köyhyydestä ja lisääntyneestä rikollisuudesta.

"Muuten taloutemme ajautuu pahempaan jamaan ja meillä on vielä vähemmän rahaa velkoihin", Padilla sanoo.

Puerto Rico on jo aloittanut velkojen uudelleenjärjestelyt joidenkin velkojien kanssa. Myöhään viime viikolla neuvottelut 416 miljoonan dollarin velasta saaren sähköyhtiön kanssa olivat loppusuoralla. Maksukyvyttömyys ajaisi saaren, sen asukkaat sekä velkojat epävarmuuden tilaan, jonka selvittäminen kestäisi vuosia.

Selkein ero Kreikan tapaukseen on kuitenkin, että Puerto Ricon velkojina ovat pääomamarkkinat tai esimerkiksi mainittu sähköyhtiö – Kreikalta karhuavat euromaat.

"Puerto Ricon tapauksessa kärsijöiksi jäävät etenkin velkoja väärin odotuksin myöntäneet. Kreikassa kärsijöitä tulevat olemaan kreikkalaisten itsensä ohella muiden euromaiden kansalaiset", Kanniainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat