Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n kongressin puhemies tapasi presidentti Niinistön

Vierailu liittyy Euroopan turvallisuustilanteeseen

Ulkomaat
 
Katarina Sällylä HS
Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies John Boehner (vas.) ja presidentti Sauli Niinistö keskustelivat tiistaina transatlanttisista suhteista.
Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies John Boehner (vas.) ja presidentti Sauli Niinistö keskustelivat tiistaina transatlanttisista suhteista. Kuva: Katarina Sällylä HS

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies republikaani John Boehner tapasi tiistaiaamuna tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja ulkoministeri Timo Soinin (ps). Presidentti Niinistö otti Boehnerin ja tämän delegaation vastaan Presidentinlinnassa.

Lyhyessä keskustelunavauksessa Niinistö otti esille Eurooppaa kohdanneet kriisit kuten Kreikan talouskriisin ja Ukrainan sodan. Niinistö korosti Boehnerille, että nykyisessä tilanteessa on hyvä kehittää transatlanttisia suhteita.

Sillanrakennuksessa hän mainitsi erityisesti transatlanttisen kauppa- ja investointikumppanuussopimuksen TTIP:n.

Boehner vastasi Niinistölle, että Yhdysvallat pitää Suomea "hienona liittolaisena ja ystävänä". Hän sanoi Yhdysvaltain välittävän siitä, mitä Euroopassa tapahtuu, ja kertoi olevansa kiinnostunut kuulemaan suomalaisten kantoja meneillään oleviin kriiseihin.

Lyhyiden lausuntojen jälkeen lehdistö ohjattiin ulos, minkä jälkeen Niinistö ja Boehnerin delegaatio keskustelivat noin tunnin ajan. Tämän jälkeen Boehner tapasi vielä ulkoministeri Soinin.

Boehnerin vierailu liittyy Euroopan turvallisuustilanteeseen ja puolustukseen. Boehner kävi ennen Suomea Liettuassa ja jatkaa Suomesta Keski-Eurooppaan. Tapaamisen tarkoituksena on keskustella ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä ja siitä, mikä on Venäjän naapurimaiden arvio Venäjän uhasta.

Edustajainhuoneen puhemies on Yhdysvalloissa protokollajärjestyksen kolmas presidentin ja varapresidentin jälkeen. Boehner on korkea-arvoisin amerikkalaisvieras Suomessa sitten varapresidentti Joe Bidenin vierailun maaliskuussa 2011.

Liettuassa Boehner juhlisti Liettuan 25. itsenäisyyspäivää keskustelemalla maan johdon kanssa muun muassa Yhdysvaltojen tekemästä lakimuutoksesta. Muutos mahdollistaa Ukrainan aseistamisen sekä Liettuan pyrkimyksen päästä eroon energiariippuvuudesta Venäjään, kertoo sanomalehti The New York Times.

Boehner edustaa kongressissa Ohiota, ja hän on ollut edustajainhuoneen puhemies vuodesta 2011. Boehner on korostanut usein, että Yhdysvaltojen liittolaiset epävakailla alueilla ovat epävarmoja presidentti Barack Obaman hallinnon ulkopolitiikasta. Tämän vuoksi hän matkustelee usein ulkomailla vakuuttamassa Yhdysvaltojen sitoutuneisuutta.

Republikaanijohtaja tunnetaan muun muassa siitä, että hän on yhdistänyt puolueväkensä taakseen vastustamaan "Obamacarea" eli Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistusta.

Hänen mukanaan matkustaa seitsemän edustajainhuoneen republikaanijäsentä, kuten arvokonservatiivina tunnettu Daniel Lipinski ja ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kiistäjänä tunnettu John Shimkus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat