Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa radikalisoitumista torjuvat poliisi ja imaamit

Myös uskonnolliset yhteisöt osallistuvat ääriajattelun torjuntaan

Ulkomaat
 

Suomessa väkivaltaista radikalisoitumista torjuvat viranomaiset ja järjestöt. Yhteistyötä tehdään yhä enemmän myös uskonnollisten yhteisöjen kanssa.

"Perinteisesti on ajateltu, että radikalismin torjunta on vain poliisin tai Suojelupoliisin asia. Ennaltaehkäisy on kuitenkin kaikkien haaste", sanoo poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäasiainministeriöstä.

Mankkisen mukaan radikalisoituminen houkuttaa nuoria, joilla ei ole suuntaa elämässään. Siksi nuorisotoimella ja mielenterveystyöllä on suuri rooli ongelmien ehkäisyssä. Sisäministeriö kokoaa poliisin, koulun, terveydenhuollon ja nuorisotoimen edustajia verkostoiksi, jotka vaihtavat tietoja keskenään.

Suomessa seurataan muiden Euroopan maiden kokemuksia. Esimerkiksi Itävallassa ja Ranskassa on käytössä tukipuhelin, josta perheenjäsenensä tai tuttavansa radikalisoitumisesta huolestunut voi saada neuvoja ja apua tilanteeseen. Mankkisen mukaan samanlaisen linjan käyttöönottoa selvitetään myös Suomessa.

Viime aikoina huolta on herättänyt islamististen äärijärjestöjen värväystoiminta Suomessa. Suojelupoliisin laskujen mukaan yli 60 ihmistä on lähtenyt Isis-järjestön riveihin Syyrian ja Irakin taistelualueille.

Suojelupoliisin tietojen mukaan värväystä tapahtuu salaa ja pienessä piirissä. Lähtijöitä rekrytoidaan moskeijoiden sijaan kaveriporukoissa ja sosiaalisessa mediassa.

"On lähtenyt myös kantasuomalaisia, joilla ei ole mitään aikaisempia yhteyksiä muslimeihin", sanoo rauhanvälitysverkoston sihteeristön päällikkö Aaro Rytkönen Kirkon Ulkomaanavusta.

Uskonnollisilla yhteisöillä on silti tärkeä rooli ääriajattelun torjunnassa. Imaamit voivat esimerkiksi kyseenalaistaa Isisin ja Al-Shabaabin ääritulkinnat islamista.

Kirkon Ulkomaanapu käynnisti keväällä hankkeen, jossa uskonnolliset ja perinteiset johtajat etsivät yhteistyötapoja viranomaisten kanssa. Järjestöllä on kokemusta vastaavien rauhanvälitysverkostojen hyödyistä monilla maailman kriisialueilla.

"Uskonnollisten johtajien rooli on jäänyt tähän mennessä vähäiseksi Suomessa", Rytkönen sanoo.

Munkkiniemen islamilaisen Dawah-keskuksen imaami Mohammed Sherif kertoo saarnaavansa radikalisoitumista vastaan.

"Yritämme saada heitä ajattelemaan hyvää tulevaisuutta eikä tuhon aiheuttamista. Mielestämme sillä elämäntavalla ei ole mitään tekemistä islamin kanssa. Etenkin uskonoppitunneilla teemme kantamme hyvin selväksi."

Sherif oli huhtikuussa mukana Kirkon Ulkomaanavun järjestämällä opintomatkalla, joka keräsi yhteen viranomaisia sekä muslimien, kristittyjen ja juutalaisten johtajia. Hän pitää viranomaisyhteistyötä tärkeänä.

"Pidämme Suomea omana maanamme ja haluamme olla osa sitä. Kaikki mikä huolettaa heitä, huolettaa myös meitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat