Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tästä lähtee rauhan jihad – musliminuoret taistelevat ääri-islamisteja vastaan kouluissa ja somessa

Muslimiyhteisö Britanniassa kouluttaa nuoria tyrmäämään ääriajattelun sosiaalisessa mediassa

Ulkomaat
 
conor o'leary
Lontoolainen lääkäri Zahid Iqbal taistelee vapaa-ajallaan muslimien radikalisoitumista vastaan. Hänen mielestään terrorismia ei voi oikeuttaa millään tekosyyllä, ja terroristit ansaitsevat kovimmat lailliset rangaistukset.
Lontoolainen lääkäri Zahid Iqbal taistelee vapaa-ajallaan muslimien radikalisoitumista vastaan. Hänen mielestään terrorismia ei voi oikeuttaa millään tekosyyllä, ja terroristit ansaitsevat kovimmat lailliset rangaistukset. Kuva: conor o'leary

Miten väkivaltainen islamismi saadaan kuriin? Miten nuorten muslimien radikalisoituminen voidaan estää?

Näihin kysymyksiin Euroopalla on nyt kiire löytää vastaus. Ranskan, Tunisian ja Kuwaitin terroristi-iskut viime perjantaina muistuttivat, että väkivallan uhka on sekä totta että läheinen.

Fakta

Jihad tarkoittaakin sisäistä kamppailua

Saarnaaja Tahir-ul-Qadrin kirjat painottavat islamin roolia rauhan uskontona.

 Kansainvälinen maltillinen muslimijärjestö Minhaj-ul-Quran International (MQI) keskittyy Britanniassa radikalismin torjuntaan.

 Järjestön opetukset pohjaavat suufilaisuuteen eli islamin mystiseen suuntaukseen. Suufilaisuus korostaa henkilökohtaista jumalakokemusta. Näin se soveltaa islamin pyhää kirjallisuutta vähemmän fundamentalistisesti kuin muut islamin suuntaukset.

 MQI opettaa brittinuorille muun muassa jihadin tarkoittavan ennen kaikkea sisäistä kamppailua tulla paremmaksi ihmiseksi, eikä suinkaan väkivaltaista taistelua ja tappamista.

 Vastaavasti muslimeilla ei ole oikeutta ryhtyä väkivaltaisuuksiin maissa, joissa he saavat harjoittaa omaa uskontoaan rauhassa.

Samaan aikaan Isis lyö brutaaliudessa omat ennätyksensä. Länsimaista virtaa nuorisoa Syyriaan ja Irakiin Isisin joukkoihin. Britanniastakin on lähtenyt ainakin 700.

Lontoossa radikalismia vastaan on taisteltu jo vuosikaudet. Maltillinen muslimiyhteisö Minhaj-ul-Quran International (MQI) kouluttaa ruohonjuuritason toimijoita kyseenalaistamaan radikaalit aatteet kouluissa, yliopistoissa ja sosiaalisessa mediassa.

Kesäkuun alussa yhteisö järjesti kolmipäiväisen leirin, jolla 50 nuorta brittimuslimia valmennettiin ääriryhmien vastaiseen argumentointiin. Tarkoitus on kyseenalaistaa väkivallan sanoma sekä älyllisin että teologisin perusteluin. Puolet osallistujista oli naisia, puolet miehiä.

"He ovat nyt vapaaehtoisia rauhanlähettiläitä", MQI:n Britannian-yksikön johtajiin kuuluva tohtori Zahid Iqbal kertoo.

Ruohonjuuritason vapaaehtoisia on yhteensä jo 700–800.

Iqbal on siviiliammatiltaan lääkäri. Päivätyön ohessa hän kehittää keinoja ehkäistä muslimien radikalisoitumista.

"Jos emme toimi, edessä on katastrofi. Olen huolissani. Iskuja on koko ajan lisää ja ne ovat entistä verisempiä."

Britanniassa konservatiivipääministeri David Cameron on ottanut radikalisoitumisen vastustamisen yhdeksi hallituksen päätavoitteista. Eilen tiistaina poliisi aloitti Lontoon keskustassa mittavat harjoitukset terrori-iskun varalta.

Perjantaisessa Tunisian iskussa kuoli noin 30 brittiä. Ensi viikolla Lontoon terrori-iskuista tulee kuluneeksi kymmenen vuotta. Niissä kuoli 52 viatonta uhria.

Iqbal arvioi, että taistelu ääriliikkeitä vastaan vie kauan. Parissa vuodessa ei välttämättä saavuteta vielä mitään. Viisi vuotta on realistisempi tavoite.

Miksi nuoret sitten tuntevat vetoa Isisin kaltaisiin väkivaltakoneistoihin?

Kyse on monitahoisesta ongelmasta, Iqbal muistuttaa. Ensinnäkin Isis on erittäin taitava sosiaalisessa mediassa. Se pyrkii liittämään väkivallan glamouriin.

Macho-aate viehättää nuoria poikia, joilla on tarve kuulua ryhmään. Makuuhuoneen yksinäisyydessä nuori haluaa hänkin "sankariksi".

"Nuoret aivopestään, minkä jälkeen he menettävät arvostelukykynsä. Syntyy kultti, ja ideologia johtaa tekoihin."

Tärkeintä onkin tavoittaa nuori henkilö ajoissa eli ennen kuin hän on lipunut lopullisesti väkivallan pauloihin.

Radikalisoitumisen riskiä lisää Iqbalin mukaan se, että monen nuoren tiedot islamista ovat hatarat. He ovat helppo uhri Koraanin irtolauseita heitteleville saarnaajille – etenkin jos saarnaaja puhuu arabiaa.

"Arabian kielen hallinta ei kuitenkaan tee saarnaajasta sen enempää Koraanin asiantuntijaa kuin mitä englannin osaaminen tekee Raamatun tuntijan."

Imaamien kouluttaminen kuuluu myös MQI:n Britannian-yksikön haasteisiin.

Etenkään ulkomailta muuttaneet saarnaajat eivät osaa tunnistaa radikalisoitumisen merkkejä eivätkä ymmärrä brittiläistä musliminuorisoa.

"Radikaalien aatteiden vastainen työ on saarnaajille vierasta. Monet ovat ymmällään."

Noin 90 maassa toimivan MQI:n perustaja ja hengellinen johtaja tohtori Muhammed Tahir-ul-Qadri oli ensimmäinen muslimijohtaja Britanniassa, joka tuomitsi terrorismin kokonaan ja ehdottomasti. Hän antoi terrorismia vastaan uskonnollisen julistuksen eli fatwan vuonna 2010.

"Tätä ennen muslimit olivat usein sanoneet, että 'terrorismi on väärin, mutta. . .'"

Pakistanilaistaustaisen Qadrin linjauksen jälkeen terrorismia alettiin vastustaa muuallakin ilman muttia. Länsimaiden ulkopolitiikka tai muslimien kärsimykset eivät enää kelvanneet väkivallan tekosyiksi.

Viime viikolla tohtori Qadri esitteli laajan maltillisen islamin oppikirjansa. MQI toivoo opuksesta oppikirjaa niin muslimi- kuin tavallisiinkin kouluihin.

Iqbalin mielestä ääriliikkeet ovat kaapanneet islamin ja pilanneet sen maineen. Britanniassa moni valtaväestön edustaja niputtaa muslimit ja väkivallan.

"Se on surullista. Velvollisuutemme on välittää rauhan ja rakkauden sanomaa."

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat