Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viina katoaa Tallinnan pienkaupoista

Pienkauppiaat epäilevät, että kaupunki ajaa supermarkettien etua. Väkeviä saa yhä myydä yli 150 neliön kaupoissa.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Aleksander Adamson myi tomaatteja ostopäällikkö Julia Kopchikille tiistaina pikkukaupassa Tallinnan Lasnamäellä. Kaupan tulevaisuus on vaakalaudalla viinan myyntikiellon vuoksi.
Aleksander Adamson myi tomaatteja ostopäällikkö Julia Kopchikille tiistaina pikkukaupassa Tallinnan Lasnamäellä. Kaupan tulevaisuus on vaakalaudalla viinan myyntikiellon vuoksi. Kuva: Marko Mumm

Tallinnan alkoholisäädökset kiristyvät tänään keskiviikkona. Väkevien alkoholijuomien myynti loppuu Tallinnan huoltoasemilla ja alle 150 neliön kaupoissa.

Kaupungin mukaan tarkoitus on edistää kansanterveyttä ja yleistä järjestystä. Säädös koskee vain Tallinnaa.

Fakta

Kaupunki hillitsee järjestyshäiriöitä

 Väkevien alkoholijuomien myynti loppuu alle 150 neliön liikkeissä ja huoltoasemilla Tallinnassa 1. heinäkuuta alkaen.

 Määräys koskee vain Tallinnaa, ei koko Viroa. Kaupunki perustelee rajoitusta kansanterveydellisillä ongelmilla ja järjestyshäiriöillä.

 Pienkauppiaiden mukaan määräys suosii suuria supermarketketjuja.

 Viiniä, oluita ja muita mietoja alkoholijuomia saa myydä edelleen myös pienissä kaupoissa Tallinnassa.

Määräys ei koske kauppoja, jotka sijaitsevat satamissa, lentokentillä, raja- tai tullialueilla. Siellä myös pienet liikkeet voivat jatkaa väkevien myyntiä.

Monet pienet kaupat sijaitsevat suurten kerrostalojen kivijaloissa Lasnamäen suurlähiössä. Pikkukaupan oven päällä Miina Härman kadulla lukee "Toidukaubad", joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna ruokakauppaa. Se on auki isojen kauppojen tapaan joka päivä aamukymmenestä iltakymmeneen.

Alkavatko Lasnamäen asukkaat nyt raitistua?

"Tuskinpa. Isot kaupathan myyvät viinaa edelleen", sanoo myyjä Aleksander Adamson.

Tallinnan kaupunki yritti kieltää alkoholin myynnin kaikkialla sunnuntaisin, mutta oikeus esti sen.

Kaksi markettia, Säästumarket ja Grossin kauppa, ovat vain kuuden minuutin kävelyn etäisyydellä pikkukaupasta. Niissä väkevien myynti jatkuu entiseen malliin heinäkuussa.

"Ehkä uusi sääntö on laadittu suurien kauppaketjujen tueksi", Adamson arvelee.

Pikkukaupan tarjonta poikkeaa marketeista vain vähän: On pienleipomon pikkuleipiä ja venäläisiä karkkeja. Lisäksi saatavilla ovat samat perustuotteet kuin isoissa liikkeissä: makaroneja, makkaroita, leipää, maitoa ja pitkä seinähyllyllinen alkoholijuomia.

Tiistai-iltana Adamsonin tehtävä oli kerätä pois yli 22-prosenttiset alkoholijuomat. Puolen litran venäläisessä Katjuša-viinapullossa oli tiistaina vielä seitsemän euron hintalappu ja virolaisessa Grand Thomas -vodkassa 10,25 euron hinta, moldovalaisen brandynkin sai vielä 10,20 eurolla.

Väkevät ovat Lasnamäellä suositumpia kuin viinit, joiden menekistä Adamsonin työpaikka nyt riippuu.

Adamson tienaa myyjänä elintärkeää täydennystä vajaan kolmensadan euron eläkkeeseensä.

Päivällä hän purkaa pienistä laatikoista jäätelöitä, myy välillä pari tomaattia, ranskanleivän tai tupakka-askin. Iltaisin kuluu enemmän alkoholia.

"Olen huolissani. Liki puolet myyntituloista tulee väkevästä alkoholista", hän sanoo.

Videvikun kadulla pienen Vikerlase-kaupan omistaja Eduard Tomson ei aio luovuttaa. Hän vuokrasi naapurista 50 neliömetriä lisätilaa niin, että täyttää väkevien myyntiin vaaditut kokovaatimukset.

Marko Mumm
Vikerlase-kaupan omistaja Eduard Tomson.
Vikerlase-kaupan omistaja Eduard Tomson.

"Tämä on absurdia", Tomson sanoo.

Kauppias tietää kysynnän ja tilan tarpeen. Nyt kaupunki määrää kaupan koon, hän sanoo.

Hän ei usko, että kaupunki pyrkii uusilla säännöillä vähentämään nuorten alkoholin kulutusta.

"Missä ovat urheilukentät? Halusimme pelata jalkapalloa Lasnamäellä, mutta emme löytäneet mistään vapaata kenttää", Tomson protestoi.

Lisäksi pikkukaupoissa käyvät Tomsonin havaintojen mukaan vanhemmat, yli 55-vuotiaat, asiakkaat.

Suuret kaupat kärsivät myyjäpulasta. Tomson uskookin, että ne haluavat pikkuliikkeiden työvoiman ja asiakkaat.

Tallinnan pienten ja keskisuurten kauppojen liiton mukaan lopetusuhan alla ovat 187 kauppaa, jotka ovat pinta-alaltaan alle 150 neliötä.

"Kaikki etsivät lisätiloja. Kauppiaat vuokraavat tilaa rappukäytävistä ja alkavat maksaa putkihuoneista vuokraa", sanoo Tomson.

Marko Mumm
Aleksander Adamson tienaa täydennystä vajaan kolmensadan euron eläkkeeseensä pikkukaupan myyjänä Tallinnan Lasnamäellä. Tiistaina kaupassa myytiin viimeistä päivää väkevää alkoholia.
Aleksander Adamson tienaa täydennystä vajaan kolmensadan euron eläkkeeseensä pikkukaupan myyjänä Tallinnan Lasnamäellä. Tiistaina kaupassa myytiin viimeistä päivää väkevää alkoholia.

Marko Mumm
Vikerlase-pikkukaupan omistaja Eduard Tomson vuokrasi kauppansa vierestä 50 neliömetriä lisätilaa, jotta saa jatkaa väkevien alkoholijuomin myyntiä Tallinnan Lasnamäellä. Uuden säädöksen mukaan väkeviä saa myydä vain yli 150 neliön liikkeissä.
Vikerlase-pikkukaupan omistaja Eduard Tomson vuokrasi kauppansa vierestä 50 neliömetriä lisätilaa, jotta saa jatkaa väkevien alkoholijuomin myyntiä Tallinnan Lasnamäellä. Uuden säädöksen mukaan väkeviä saa myydä vain yli 150 neliön liikkeissä.

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat