Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hipsterikulttuuri elvytti Johannes­burgin pelätyn keskustan

Alueen huono maine alkoi muuttua, kun joukko kaupunkilaisia alkoi murtaa vanhoja kulttuurirajoja

Ulkomaat
 
Kohti pimeää ja vaarallista – joukkopyöräily vie Johannesburgin asukkaita kaihdettuun keskustaan
Kohti pimeää ja vaarallista – joukkopyöräily vie Johannesburgin asukkaita kaihdettuun keskustaan
Etelä-Afrikan Johannesburgia pidetään vaarallisena kaupunkina. Joukko kaupunkiaktivisteja on kuitenkin alkanut viedä ihmisiä keskustaan pyöräilemään Critical Mass -tapahtumassa. Isossa joukossa monet kaupunkilaiset ovat uskaltautuneet pitkästä aikaa keskustaan. Toimittaja: Sami Sillanpää HS, Kuvaus ja editointi: Eva-Lotta Jansson.

Kadut ovat pimeitä ja autioita. Niillä liikkuu jengejä ja irtolaisia. On helppo joutua mukiloiduksi, ryöstetyksi tai pahempaa.

Sellainen on Johannesburgin vanhan keskustan maine.

Fakta

Kymmenen miljoonan asukkaan suuralue

 Johannesburg on Etelä-Afrikan suurin kaupunki ja talouskeskus. Se on myös maailman laajin sellainen kaupunki, joka ei sijaitse meren, joen tai järven rannalla.

 Kaupunki syntyi, kun alueelta löydettiin kultaa vuonna 1886. Kultaryntäys houkutteli väkeä eri puolilta maailmaa.

 Rikostilastojen mukaan Johannesburg on maailman vaarallisimpia kaupunkeja.

 Johannesburgissa elää nyt noin 5 miljoonaa ihmistä. Kun esikaupunkeja ja erillisalueita lasketaan mukaan, Suur-Johannesburgin alueella elää arviolta 10 miljoonaa ihmistä.

 Johannesburgin suurin etninen ryhmä ovat mustat afrikkalaiset, joita on noin 73 prosenttia väestöstä. Valkoisia on noin 16 prosenttia, värillisiä 7 ja aasialaisia 4 prosenttia.

 Kaupungin lempinimiä ovat Joburg ja Jozi.

 

 

Lähteet: Johannesburgin kaupunki, Etelä-Afrikan väestönlaskenta 2011.

Sinne!

Parinsadan pyöräilijän joukko hyppää satulaan. He lähtevät liikkeelle perjantai-illassa ja suuntaavat kohti keskustan kortteleita. Nelson Mandela -silta on valaistu värein. Pilvenpiirtäjien valot nousevat taivaalle. Niiden välissä ovat pimeämmät korttelit, ne pitkään vältellyt alueet.

"En ole käynyt keskustassa 20 vuoteen", sanoo johannesburgilainen Ian Clulow, yksi pyöräilijöistä. "Nyt näen, miltä kaupunkini näyttää."

Pyöräilijöiden liike on nimeltään Critical Mass. Ajatus on, että iso joukko antaa turvallisuutta. Näin ihmiset uskaltautuvat alueille, jonne eivät muuten menisi.

Critical Mass -tapahtumia on eri puolilla maailmaa, mutta Etelä-Afrikan suurimmassa kaupungissa Johannesburgissa siitä on tullut osa urbaania vallankumousta.

Kaupunki takaisin meille!

Ensimmäisenä tulee mieleen New Yorkin Williamsburg. 2000-luvun hipsterikulttuuri syntyi joutomaaksi jääneissä entisissä teollisuuskortteleissa Brooklynissa. Sieltä esimerkki on levinnyt Afrikkaankin.

Johannesburgissa alueen nimi on Maboneng.

Eva-Lotta Jansson
Johannesburgin Maboneng on nyt boheemi alue, jossa toimii muun muassa taidekauppoja ja -gallerioita.
Johannesburgin Maboneng on nyt boheemi alue, jossa toimii muun muassa taidekauppoja ja -gallerioita.

On hylättyjä varastoja, joissa toimii nyt taidegallerioita. On entisöityjä tehtaita, joissa on nyt loft-asuntoja. Seiniin ja jalkakäytävien varrelle on maalattu värikkäitä graffiteja.

Sunnuntaiaamuna alue kuhisee. Punertavien tiilitalojen edessä myydään katutaidetta. Terassikojussa sekoitellaan smoothieita vodkakierteellä.

Kaduilla ihmiset kävelevät – jo se on kumouksellista Johannesburgissa.

"Pitkään ihmiset pelkäsivät tulla keskustaan. Nyt on coolia tulla tänne", sanoo Bernard Viljoen, joka pitää taidekauppaa yhdessä kunnostetuissa kattohuoneistoista.

Minut ammuttiin Johannesburgissa!

Teksti lukee t-paidoissa, korteissa, tyynyissä ja tauluissa, joita Viljoen myy kaupassaan. Niihin painetut kuvat ovat entisten katulasten ottamia. I was shot in Joburg -lause pelaa kielileikillä. Useimmille englanninkielisestä sanasta "shoot" tulee mieleen aseen, ei kameran, laukaisu.

"Se on mielikuvan uudelleenmäärittelyä", Viljoen sanoo.

Pitkälle siitä on kyse muutoksessa, jossa Johannesburgin vanha sydän on pumpattu taas eloon.

Kun ihmiset ovat tulleet, he ovat huomanneet, että alue on mainettaan turvallisempi.

Unohdetussa on alettu nähdä kauneutta: vanhaa arkkitehtuuria, kertomatonta historiaa.

Roson ja rennon yhdistelmä toimii. Se on elvyttänyt hylättyjä alueita maailman kaupungeissa Berliinistä Pekingiin. Yleensä muutosta on johtanut niin sanottu luova luokka.

Viljoenin taidekaupan alakerrassa on yhden Etelä-Afrikan kuuluisimman taiteilijan William Kentridgen galleria, mustien vastarintalehti Drumin arkistohanke ja studio, jossa vierailijat voivat seurata grafiikkataiteilijoita työssään.

Eva-Lotta Jansson
Bernard Viljoen (vas.) pitää taidekauppaa Mabonengissä. Apunaan hänellä on Les Radebe.
Bernard Viljoen (vas.) pitää taidekauppaa Mabonengissä. Apunaan hänellä on Les Radebe.

"Taiteilijat tekevät alueesta elävän", Viljoen sanoo. "Sitten liikemiehet voivat tulla kehittämään bisnestä."

Kaupunkiarkkitehtuuri oli osa sortoa.

Julkinen tila oli politiikkaa. Vuosikymmeniä Etelä-Afrikassa kestänyt apartheid-politiikka perustui nimensä mukaisesti erillään oloon.

Tämä juna mustille, tuo valkoisille. Nämä puistonpenkit vain valkoisille.

Ja ennen kaikkea: mustat pois kaupungeista.

Apartheid-lait alkoivat jyrätä, kun valkoista afrikaanivähemmistöä edustanut kansallispuolue nousi vaaleissa valtaan vuonna 1948.

Johannesburgin keskustan alueet olivat olleet aluetta, jossa eli afrikkalaisia, eurooppalaistaustaisia maahanmuuttajia, intialaisvähemmistöä, kiinalaisia ja kultaryntäyksessä eri puolelta maailmaa tulleita onnenonkijoita.

Jazz soi, olut virtasi, ihmiset kohtasivat.

Tilalle tuli väkivallan arkkitehtuuri.

Keskustan eläväinen Sophiatown tyhjennettiin mustista. Heidät pakotettiin kaupungin lounaispuolelle mustien erillisalueelle, jolle annettiin nimi South West Township – paremmin tunnettu lyhenteellä Soweto.

Johannesburg levisi valtavan laajalle.

Vanha ydin tyhjeni, kun uusi lasin, teräksen ja kaakelin liikekeskus rakennettiin noin 20 kilometriä pohjoiseen Sandtonin alueelle. Siitä tehtiin valkoisen rahan onnenmaa.

Ihmiset tulevat ruuan perässä. Se oli johtoajatuksia, kun Mabonengin hipsterialuetta kehittäneet nuoret liikemiehet pohtivat alueen tulevaisuutta.

Sunnuntaimarkkinoista tuli hitti.

Tuossa intialaispariskunta myy currya, vieressä afrikaaninainen tarjoilee juustohilloleipää, ja hänen vierellään kaksi nuorta mustaa naista kauppaa suklaaleivoksia.

"Rakastan tätä paikkaa. Tämä on sekoitus kaikkia", leivoskauppias Zenia Womack sanoo.

Womack on niitä nuoria kaupunkilaisia, jotka ovat tehneet Mabonengista kotinsa.

Asuminen alueella ei ole käytännöllistä.

Koska elämä kaikkosi etäälle, keskusta on nyt kaukana kaikesta. Ruokakauppoja ei ole, eikä oikein muitakaan palveluita baareja ja ravintoloita lukuun ottamatta.

Maboneng on vaihtoehtovalinta.

"Tunnen kaikki täällä. Tämä on kyläelämää isossa kaupungissa."

Nyt iso kaupunki kerääntyy täällä yhteen.

Se murtaa muureja, jotka jäivät kaatamatta.

Apartheid päättyi vuonna 1994, kun Etelä-Afrikka siirtyi demokratiaan.

Mutta erillään olo oli jo sinetöity kaupunkiarkkitehtuuriin.

Ihmiset eivät muuttaneet kotoaan vain siksi, että poliittinen valta vaihtui.

Nyt 21 vuotta myöhemmin asuinpaikan määrittelee taloudellinen asema. Se tarkoittaa, että pääsääntöisesti valkoiset elävät parhaimmilla alueilla, ja useimmat mustista edelleen ankeissa townshipeissä.

Todellisuudet vain hipovat toisiaan.

Johannesburgin keskustan uusi elämä on edelleen vain saarekkeita siellä täällä.

On Maboneng, on vilkastuva Braamfontein ja taas elpyvä Sophiatown.

Niiden välissä on yhä laaja epämääräinen peltikorjaamoiden ja rupuisten varastojen alue.

Muutos kuitenkin etenee. Se on poliittista uudella tavalla. Muutos ei ole ylhäältä johdettua, vaan pitkästä aikaa kaupunkilaiset luovat itse kaupunkiaan.

Monille se on henkilökohtaista. Juustohilloleipiä myyvä Hildegardt Theron ei ole hipsteri, vaan vanhempi nainen. Hän on elänyt ajan, jolloin hänen kansanryhmänsä afrikaanit olivat päävastuussa muiden sorrosta.

Nyt Mabonengin alue on hänelle osoitus siitä, mitä Etelä-Afrikka voisi olla.

"Jos me voimme elää näin täällä, miksi emme voisi kaikkialla muuallakin?" Theron sanoo. "Tämä paikka antaa minulle toivoa."

Eva-Lotta Jansson
Parinsadan pyöräilijän ryhmässä aremmatkin uskaltavat liikkua Johannesburgin keskustan aiemmin pahamaineisissa kortteleissa.
Parinsadan pyöräilijän ryhmässä aremmatkin uskaltavat liikkua Johannesburgin keskustan aiemmin pahamaineisissa kortteleissa.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat