Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsidemokraattien kannatus kasvaa – puolue hakee nyt valtaa poliittista pohjaansa laajentamalla

Jimmie Åkesson palasi politiikan eturiviin Almedalenissa

Ulkomaat
 
Marcus Ericsson TT
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson teki keskiviikkona paluun politiikan eturiviin.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson teki keskiviikkona paluun politiikan eturiviin. Kuva: Marcus Ericsson TT

Siinä hän seisoo, itsevarmana ja uhmakkaansa. Tuhansien edessä helteisen kesäpäivän iltana. Pitkän sairauslomansa jälkeen vähitellen töihin tarttunut ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson teki lopullisen paluunsa politiikan eturiviin keskiviikkona Almedalenin politiikkaviikolla Gotlannissa.

Puoluejohtajan perinteisen puheen piti vallanhaluinen mies. Hän puhui kiivaasti paitsi jihadistisotilaista ja kerjäläisistä myös lapsista. "Lapset ovat tärkeintä, mitä meillä on", Åkesson toisteli lavalla.

Åkesson esitteli Almedalenissa puolueensa "lapselliseksi politiikaksi" nimetyn ohjelman, eli lukuisia perheiden arkeen liittyviä linjauksia. Syy oli lasten lisäksi strategiassa.

Viime syksyn vaalien jälkeen ruotsidemokraattien kannatus on kasvanut selvästi, ja jos vauhdin halutaan jatkuvan, on ääniä haettava yhä laajemmalta, Åkesson sanoi lehdistötilaisuudessa.

Puolueen perinteisiä lempiteemoja ovat olleet muun muassa maahanmuuton vastustus ja maanpuolustus. Nyt se haluaa hakea kannatusta myös hyvinvoinnilla, naisiin vetoavilla teemoilla, kuten Åkesson sanoi. "Olemme sosiaalikonservatiivinen puolue ja olemme vuosia olleet hyviä nostamaan esille konservatiivisia osia politiikasta. Olemme olleet vähemmän hyviä pitämään esillä sosiaalista vastuunkantoa."

Ruotsidemokraatit kasvoi viime syksyn vaaleissa voimakkaasti ja sai liki 13 prosenttia äänistä.

Nyt kannatusluvut ovat selvästi suurempia, yksittäisissä mittauksissa jo yli 20 prosenttia.

Puolue on saanut ääniä muun muassa maailman pakolaiskriisin jatkumisella, arvioi Göteborgin yliopiston valtio-opin professori Jonas Hinnfors.

"Puolueen kysymykset ovat liki päivittäin agendalla. Sen on siksi helpompi mobilisoida sellaisia kannattajia, jotka näkevät maahanmuutossa ongelmia."

Selvä muutos vaaleja edeltävään aikaan on myös, että maahanmuutto on nyt yhä selvemmin muiden, äänistä kilpailevien, puolueiden agendalla.

Kaikki porvaripuolueet ovat esitelleet aiempaa tiukempia linjauksia. Almedalenissa esimerkkiä näytti kristillisdemokraattien tuore puheenjohtaja Ebba Busch Thor, joka piti retorisesti hyvin lähellä ruotsidemokraatteja olevan puheen. Hän vaati muun muassa, että terroristijärjestö Isisin riveissä sotivat ruotsalaiset pitäisi voida tuomita maanpetoksesta.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Anders Danielsson toteaa Almedalenin vilinässä, ettei maahanmuutto ole enää poliittinen tabu, mikä se oli pitkään Ruotsissa. "Voi olla eri mieltä siitä, mitä puolueet sanovat. Mutta se, että ylipäätään puhutaan, on positiivista."

Muiden puolueiden pienet askeleet ruotsidemokraattien suuntaan eivät vielä tarkoita puolueen pitkään jatkuneen poliittisen eristämisen murtumista, arvioi Hinnfors. Se voi jatkua pitkään.

Ulos sulkemisen linja onkin yhä voimissaan. Se on myös hyvin konkreettista. Ympäristöpuolueen puheenjohtaja Åsa Romson esimerkiksi kieltäytyi hiljattain kättelemästä Åkessonia valtiopäivien puoluejohtajakeskustelun yhteydessä. "Eihän kukaan käy heidän kanssaan oluella tai saunassa tai muuta sellaista", Hinnfors sanoo.

Paine yhteistyöhön silti kasvaa. SVT:n tuoreen mielipidemittauksen mukaan niukasti yli puolet ruotsalaisista – selvästi aiempaa suurempi osa – on nyt sitä mieltä, että yhteistyöhön puolueen kanssa pitäisi taipua.

"Jos puolue on äänestetty valtiopäiville, pitäisi heidän kanssaan keskustella. Se olisi demokraattista", sanoo Visbyssä lomaileva Hillevi Jacobson.

Hän ei äänestäisi ruotsidemokraatteja mutta pitää entistä avoimempaa maahanmuuttokeskustelua hyvänä asiana. "Ongelmat eivät ole ratkenneet sillä, ettei niistä puhuta", sanoo myös puoliso Kristoffer Jacobson.

Elina Kervinen
Visby

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat