Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjältä tuleekin yksi edustaja Etyj-kokoukseen

Ulkomaat
 

Venäjä lähettääkin vastoin aikaisempia puheita yhden edustajan Helsingin Etyj-kokoukseen, joka pidetään ensi viikolla.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva kertoo HS:lle, että Venäjä duuman jäsen Nikolai Kovaljov saapuu avustajineen kokoukseen ainakin sunnuntain ajaksi. Hän on Etyjin terrorisminvastaisen toiminnan erikoisedustaja ja yksi Venäjän keskeisimpiä Etyj-tuntijoita.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Kovaljov saattaa jäädä kuuntelemaan myös kokouksen maanantain yleisistuntoa, jossa puhuu muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kovaljov tulee erityisesti siksi, että Etyj valitsee uuden parlamentaarisen yleiskokouksen pääsihteerin.

Kanervan mukaan muita edustajia Venäjältä ei pitäisi olla tulossa.

Suomi päätti keskiviikkona, ettei Venäjän valtuuskunnan kuusi jäsentä voi matkustaa Suomessa ensi viikolla pidettävään Etyj-kokoukseen, koska he ovat EU:n matkustuskiellossa. Tämän jälkeen Venäjä duuman puhemies ilmoitti, ettei Venäjä osallistu kokoukseen. Kovaljov ei ollut matkustuskiellossa, mutta on yksi alkuperäisen delegaation jäsenistä.

Venäjä kutsui kiellon takia Suomen Moskovan suurlähettilään puhutteluun. Etyjin toiminnassa Venäjä aikoo pysyä, Kanerva sanoo.

Kanervan mukaan pääsihteerin valinta on hyvin tärkeä tapahtuma, sillä parlamantaarisen yleiskokouksen nykyinen pääsihteeri Spencer Oliver on ollut pääsihteerinä jo 1990-luvun alkupuolelta saakka.

"Venäjän poisjäänti merkitsee tietysti sitä, että dialogi Ukrainasta on erilaista, emmekä voi keskustella sellaisista toimista, joita minulla oli piirustuspöydällä Venäjän, Ukrainan ja Etyjin suhteen", Kanerva sanoo.

Hän ei sano, mitä hänellä on piirustuspöydällä.

Hän pitää kuitenkin hyvänä, että Venäjä osallistuu kokoukseen, jossa pääsihteeri valitaan.

"Oliverilla on poikkeuksellisen pitkä diplomaattiura Etyjissä, joka päättyy tämän vuoden lopussa ja uusi valitaan nyt Helsingin kokouksessa. Vaihdoksella on iso merkitys järjestölle, ja nyt täytyy katsoa, että amerikkalaisten kiinnostus järjestöä kohtaan pysyy jatkossakin korkealla", Kanerva sanoo.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokoukseen osallistuu 300 Etyjin jäsenmaan parlamentin jäsentä. Jäsenmaita on 57, mutta Vatikaani ei osallistu kokoukseen, koska sillä ei ole parlamenttia.

Etyjin tehtävä on muun muassa ennaltaehkäistä konflikteja ja lisätä turvallisuutta. Parlamentaarisen yleiskokouksen tehtävä puolestaan on muun muassa seurata Etyjin toimien toteutumista, tehdä ehdotuksia Etyjin ministerineuvostolle ja antaa yleiskokouksissa julkilausumia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat