Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sättiminen jatkui Venäjällä: duuman puhemies vertasi Suomen itsenäistymistä Krimin miehitykseen

Maahantulokiellosta närkästynyt duuman puhemies Sergei Naryškin vertasi Krimin miehitystä Suomen itsenäistymiseen

Ulkomaat
 
REUTERS
Duuman puhemies Sergei Naryškin vertasi Krimin miehitystä Suomen itsenäistymiseen.
Duuman puhemies Sergei Naryškin vertasi Krimin miehitystä Suomen itsenäistymiseen. Kuva: REUTERS

Kitkerä venäläiskommentointi Suomen päätöksestä evätä EU:n pakotelistoilla olevien venäläisedustajien pääsy ensi viikon Ety-kokoukseen jatkui torstaina Moskovassa kolmatta päivää.

Maahantulokieltoon joutunut duuman puhemies Sergei Naryškin vertasi toimittajia tavatessaan Krimin miehitystä Suomen itsenäistymiseen.

Tästä on kyse

Tästä on kyse

 Suomi kielsi Venäjän Etyj-valtuuskunnan kuutta jäsentä tulemasta Suomeen Etyj-kokoukseen, koska he ovat EU:n matkustuskiellossa.

 Venäjä sanoi, ettei osallistu kokoukseen, mutta sittemmin kertoi lähettävänsä edustajan.

 Venäjä piti Suomen Venäjän-suurlähettiläälle puhuttelun.

Naryškin muisteli äskettäistä tapaamista suomalaisten kansanedustajien kanssa. Hän viittasi ilmeisesti Eero Heinäluoman (sd) ja Kai Mykkäsen (kok) vierailuun Moskovassa.

"Keskustelujen aikana mieleeni tuli vertaus: nuori neuvostohallitus, joka oli tullut valtaan laittomasti vallankumouksen yhteydessä, vallankaappauksella. Noissa oloissa tämä hallitus ymmärsi ja kunnioitti kansojen oikeutta itsemääräämiseen, ymmärsi historiallisen oikeudenmukaisuuden ja päätti myöntää itsenäisyyden Suomen kansalle", Naryškin sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

"Kului alle sata vuotta, ja EU:n jäsenmaat, jotka pitävät itseään oikeusvaltioiden korkeimpana asteena [––], tallovat karkeasti Krimin asukkaiden oikeutta päättää omasta elämästään."

Naryškin perusteli kantaansa nimittämällä Krimin viime vuoden kansanäänestystä Venäjään liittymisestä "täysin vakuuttavaksi". Tällä näkemyksellä ei juuri ole kannatusta Venäjän ulkopuolella. Suomalaishistorioitsijat taas harvemmin perustelevat Suomen itsenäistymistä V. I. Leninin hyväntahtoisuudella.

Naryškin nimitti maahantulokiellon jälkeen Suomen hallitusta "selkärangattomaksi" ja arvioi "laittoman" päätöksen syntyneen Washingtonin ja Brysselin painostuksesta. Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peškov nimesi päätöksen "tyrmistyttäväksi".

Itsekin pakotelistalle joutunut parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko sanoi Suomen osoittaneen "menettäneensä itsemääräämisoikeutensa".

Naryškinin maininta "laittomuudesta" toistui useissa venäläisten poliitikkojen ja asiantuntijoiden kommenteissa. Venäläisedustajien torjuminen Etyjin parlamentaarisesta yleiskokouksesta katsottiin yksiselitteisesti kansainvälisen oikeuden vastaiseksi.

Suomen ulkoministeriö perusteli kieltoaan samoin perustein, kansainvälisellä oikeudella.

Ministeriön kannan mukaan venäläisdelegaateilla olisi ollut sopimusten mukainen oikeus osallistua Ety-kokoukseen, jos se olisi järjestetty Wienissä, missä Etyjin päämaja sijaitsee.

Samoin heillä olisi oikeus osallistua esimerkiksi YK:n tai Euroopan neuvoston istuntoon, järjestettiinpä ne missä tahansa, sillä nämä instituutiot mainitaan kansainvälisissä sopimuksissa erikseen.

Mutta Etyjiä ei mainita, eikä järjestöllä ole vakituista edustustoa Suomessa. Niinpä ministeriö ilmoitti, ettei se "löytänyt mahdollisuutta" poikkeuksen myöntämiseen.

Lisäksi ministeriö kertoi kysyneensä muiden Ety-järjestön jäsenmaiden kantaa ja saaneensa kumppaneilta täystorjunnan matkustuskiellossa oleville venäläisedustajille.

Venäläiskommenttien tulvasta voi päätellä, että Yhdysvaltain ja EU:n pakotteisiin kuuluvat henkilökohtaiset matkustus- ja omistusrajoitukset todella riepovat Venäjän eliittiä. Vielä viime vuoden keväällä useimmat rajoitusten kohteiksi joutuneet poliitikot ja julkisuuden henkilöt vakuuttivat olevansa ylpeitä pääsystä "mustille listoille".

Katkeria kommentteja on sittemmin kuultu myös liike-elämän puolelta. Suomalais-venäläinen liikemies Gennadi Timtšenko valitteli viime elokuussa uutistoimisto Tassin haastattelussa, ettei uskalla enää mennä Ranskan-asunnolleen, vaikka hän on vain Yhdysvaltain, ei EU:n pakotelistalla.

"Muodollisesti mikään ei estä [matkustamista]", Timtšenko sanoi. "Voisin nousta lentokoneeseen tänä päivänä ja lentää Pariisiin, Geneveen tai Lontooseen, mutta valitettavasti on syytä aivan vakavissaan pelätä Yhdysvaltain tiedustelupalvelun provokaatiota."

Liikemies Arkadi Rotenbergin omaisuuden takavarikointi Italiassa viime syksynä puolestaan sai Venäjän säätämään korvauslain, jota julkisuudessa kutsuttiin Rotenberg-laiksi. Kaikki venäläiset eivät riemastuneet budjettivaroista miljardööreille maksettavista kompensaatioista.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat