Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi palautti Moskovan koepallon

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Maahantulokieltoon joutunut Venäjän parlamentin alahuoneen puheenjohtaja Sergei Naryškin viittasi keskiviikkona kansainväliseen oikeuteen sättiessään Suomen päätöstä estää hänen osallistumisensa Helsingin Ety-kokoukseen.

Suomen ulkoministeriö perusteli maahantulokieltoja aivan samoin asein, kansainvälisellä oikeudella.

Uskokoon ken tahtoo. Kansainvälinen oikeus ei perustu lakikirjaan ja rangaistuksen uhkaan. Kysymys on sopimusviidakosta, jota valtiot tulkitsevat miten parhaaksi näkevät. Päätökset ovat aina politiikkaa.

Mikä suomalaisia sitten riepoi? Katsotaanpa, kenen maahantulon ulkoministeriö kielsi.

Naryškinin lisäksi duuman edustajina paikalle olivat tulossa Euroopan unionin matkustuskiellossa olevat venäläisparlamentaarikot Aleksandr Babakov, Leonid Slutski, Valeri Raškin ja Oleg Lebedev.

Alahuoneen edustajien lisäksi Etyjin parlamentaarisiin yleiskokouksiin on tavallisesti osallistunut myös ylähuoneen eli Venäjän liittoneuvoston edustaja. Pietarilaisen Fontanka.fi-uutissivuston mukaan tällä kertaa kokoukseen olisi mahdollisesti ilmoitettu ylähuoneesta Olga Kovitidi, Krimin senaattori.

Kuten veteraanidiplomaatti Pertti Torstila ilmaisi asian Ylen Ykkösaamussa torstaina: "Venäjän parlamentissa on 450 jäsentä. Miksi sinne oli valittu juuri nämä kieltolistalla olevat?"

Suomalaisministerin tai -virkamiehen ei tarvitse olla aivan vainoharhainen, jos hän herää epäilemään, että Helsinkiin on heitetty Moskovasta koepallo. Eli että katsotaanpa, mitä suomalaiset tähän nimilistaan sanovat.

Erilaisia koepalloja on nakeltu Moskovasta ennenkin. Ehkä kuuluisin on Neuvostoliiton puolustusministerin Dmitri Ustinovin heinäkuussa 1978 tekemä ehdotus Suomen ja Neuvostoliiton yhteisistä sotaharjoituksista.

Presidentti Urho Kekkonen torjui tiettävästi ehdotuksen sanomalla, ettei se sovi puolueettomuuspolitiikkaan, ja sen jälkeen ehdotus vaiettiin kuoliaaksi.

Puolueettomuuspolitiikkaa ei enää ole, kun ei ole puolueettomuuttakaan. Suomi on puolensa valinnut, eikä se ole Venäjän puoli. Koepallojakaan ei enää tavata vaieta kuoliaaksi, vaan niistä nostetaan kunnon mediashow.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat