Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hätä kasvaa Jemenissä

Tutkija Susanne Dahlgrenin mukaan sisällissota repii Jemeniä kahtia

Ulkomaat
 
Khaled Abdullah Ali Al Mahdi Reuters
Jemeniläistytöt odottivat avustusjärjestön ruoka-apua keskiviikkona Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.
Jemeniläistytöt odottivat avustusjärjestön ruoka-apua keskiviikkona Jemenin pääkaupungissa Sanaassa. Kuva: Khaled Abdullah Ali Al Mahdi Reuters

Saudi-Arabian johtama liittouma iski torstaina huthikapinallisia vastaan Jemenissä ilmaiskuilla, joita kuvailtiin voimakkaimmiksi sitten ramadanin alkamisen. Iskuissa pääkaupunki Sanaan kuoli uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin kahdeksan ihmistä.

Taistelut jatkuivat kiivaina myös Jemenin toiseksi suurimmassa kaupungissa Adenissa. Yhteenotoissa kerrottiin kuolleen ainakin 14 ihmistä.

YK julisti keskiviikkona Jemeniin korkeimman hätätilan. Sen mukaan yli 80 prosenttia maan asukkaista – noin 20 miljoonaa ihmistä – tarvitsee humanitaarista apua.

"On tämä vain kammottavaa", Susanne Dahlgren totesi puhelimitse Singaporesta, missä hän toimii yliopistossa vierailevana tutkimusprofessorina.

Jemen on käytännössä ollut sisällissodassa sen jälkeen, kun shiiojen zaidilaiseen lahkoon kuuluvat huthikapinalliset pakottivat presidentti Abd Rabbuh Mansur Hadin pakenemaan Saudi-Arabiaan keväällä.

Saudi-Arabian johtama, Hadia tukeva liittouma aloitti ilmaiskut huthien kohteisiin maaliskuussa. Sen jälkeen yli 2 600 ihmistä on kuollut, kertoo YK.

Jemenissä useaan otteeseen asunut Dahlgren on ollut yhteydessä Adeniin päivittäin. Dahlgrenin mukaan humanitaarinen tilanne on romahtanut täysin. "Sähköt ovat poikki, vesijärjestelmä ei pelaa. Elämä on sietämätöntä jo ilman pommituksia."

Sairaaloitakin on tuhoutunut, minkä takia lääkintäviranomaisten kapasiteetti on äärirajoilla. Taakkaa lisää denguekuumeen leviäminen etelässä.

Huthit valtasivat Sanaan syyskuussa. Hutheilla on vahva kannatus pohjoisessa, Sanaa mukaan lukien, eli heidän nousunsa valtaan on tosiasia.

Etelässä ja idässä hutheja vastustetaan kiivaasti. Aseistautuneet heimot torjuvat hyökkäyksiä idässä, kun taas etelän eroa tasavallasta ajava itsenäisyysliike vastustaa heitä etelässä.

"Mielenkiintoista on, että he ovat huthien tapaan myös keskushallintoa vastaan", Dahlgren sanoo. "Sen takia kansainvälisen yhteisön tavoite tuoda Hadi takaisin valtaan on epärealistinen."

Jemenin eteläosa ei halua olla tekemisissä Sanaan kanssa niin kauan kuin huthit ovat vallassa.

"Uskon, että Jemen vielä tulee jakautumaan kahdeksi valtioksi. Se voisi olla sellainen asia, joka vie maan kohti rauhaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat