Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korean joukkotuhoaseista tiedetään vähän

Ulkomaat
 

Kansainvälinen huomio on perinteisesti keskittynyt Pohjois-Korean ydinaseohjelmaan, mutta erakkovaltiolla on pitkään ollut ulottuvillaan muita vaarallisia joukkotuhoaseita.

Korealaisten viestimien mukaan Pohjois-Koreasta Suomeen kesäkuussa loikannut tutkija työskenteli aikaisemmin kemiallisten ja biologisten aseiden parissa.

Eteläkorealaisten tiedustelutietojen mukaan Pohjois-Korea on tehtaillut ainakin kemiallisia aseita 1980-luvulta lähtien. Nykyisin maalla on Etelä-Korean puolustusvoimien mukaan arviolta 1 500–5 000 tonnia kemiallisia aseita.

Lisäksi Pohjois-Korean arvioidaan voivan tuottaa muun muassa pernaruttoa, isorokkoa, jänisruttobakteeria sekä verenvuotokuumevirusta.

Varmaa tietoa Pohjois-Korean biologisista ja kemiallisista aseista ei kuitenkaan ole. Pohjois-Korea ei ole virallisesti tunnustanut pitävänsä kemiallisia aseita tai käyttänyt niitä kansainvälisen yhteisön uhkailuun. Vastineeksi se on pitänyt suurta ääntä ydinaseohjelmastaan ja käyttää sitä pelinappulana asioidessaan ulkomaailman kanssa.

Pohjois-Korea kuuluu kansainväliseen bioasesopimukseen, mutta ei kemiallisen sodankäynnin kieltävään sopimukseen. Bioasesopimus ei sisällä kovinkaan selkeitä sääntöjä, sillä vaarallisten bakteerien ja virusten säilyttämistä voidaan perustella myös lääketieteellisillä tarkoituksilla.

Julkisuudessa esiintyneet tiedot Pohjois-Korean kemiallisista ja biologisista aseista perustuvat pääosin loikkareiden kertomuksiin, joiden luotettavuus on toisinaan epävarmaa. Mikäli Yonhapin tiedot Suomeen saapuneen loikkarin mukanaan tuomista asiakirjoista pitävät paikkansa, ne voivat valaista Pohjois-Korean aseohjelmia ennennäkemättömällä tavalla.

Loikkarit ovat toisinaan kertoneet myös kemiallisten ja biologisten aseiden testaamisesta esimerkiksi poliittisiin vankeihin ja kehitysvammaisiin.

Etelä-Koreaan loikannut entinen vankileirin johtaja kertoi vuonna 2004 brittiviestimille todistaneensa 1990-luvulla ihmiskokeita vankileiri 22:ssa. Hoeryongissa lähellä Venäjän rajaa sijaitseva vankileiri 22 on Pohjois-Korean suurimpia keskitysleirejä.

Nimellä Kwon Hyuk esiintyneen loikkarin mukaan vankeja suljettiin lasiseinäiseen kammioon, johon laskettiin myrkkykaasua tutkijoiden tarkkaillessa tilannetta lasin takana. Hän kertoi silmiensä avautuneen, kun kokonainen perhe murhattiin kaasukammiossa.

"Vanhemmat yrittivät viime hetkeen pelastaa lapsia antamalla elvytystä. Ensimmäisen kerran ymmärsin, että jopa vangit voivat tuntea syvää läheisyyttä toisiin ihmisiin", Kwon Hyuk sanoi brittikanava BBC:n toimittajalle.

Toisen vahvistamattoman loikkarikertomuksen mukaan pohjoiskorealaiset tutkijat tekevät kokeita kehitysvammaisilla lapsilla ja nuorilla muun muassa salaisella saarella keskellä Keltaistamerta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat