Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutos pakottaa kalat muuttamaan viileämpiin vesiin

Joukko arvostettuja tutkijoita varoittaa ilmastonmuutoksen seurauksista maailman merille

Ulkomaat
 

Joukko kansainvälisesti arvostettuja tutkijoita varoittaa tuoreessa artikkelissaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista maailman valtameriin.

Ilmastonmuutoksesta johtuva merten lämpiäminen pakottaa esimerkiksi kalalajeja muuttamaan viileämpien vesien perässä.

Tutkijat varoittavatkin, että merten ekosysteemit ovat suurten muutosten edessä, jos ihmiset eivät kykene vähentämään selvästi hiilidioksidipäästöjä.

Kaikkiaan 22 tutkijan raportti julkaistiin tiedelehti Sciencessä. Useita tutkimuksia kokoavassa raportissa muistutetaan, että dramaattisilla muutoksilla merissä on vakavat vaikutukset sadoille miljoonille ihmisille. Jos meriä ei suojella, tulevat vaikutukset näkymään esimerkiksi ruokaturvallisuudessa ja turismissa.

Fossiilisista polttoaineista vapautuva hiilidioksidi muuttaa tutkijoiden mukaan valtamerten kemiaa vauhdilla. Kirjoitukseen osallistunut tutkija Carol Turley Plymouthin merilaboratoriosta varoitti Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa merten ekosysteemien ja organismien muuttuvan jo nyt.

"Valtameret antavat meille ruokaa, energiaa, mineraaleja, lääkkeitä ja puolet ilmakehämme hapesta. Se myös säätelee ilmastoamme ja säätämme", Turley sanoi BBC:lle.

Hiilidioksidipäästöt ovat johtaneet merten happamoitumiseen, lämpenemiseen, happipitoisuuden vähenemiseen sekä merenpinnan nousuun. Tämä kehitys jatkuu vielä pitkään, vaikka päästöjä onnistuttaisiin vähentämään. Jos päästöjä ei vähennetä, muutokset ovat kuitenkin entistä dramaattisempia.

Tutkijat muistuttavat, että meret hillitsevät ilmastonmuutoksen vaikutuksia, mutta samalla ne kärsivät itse suurista muutoksista. Meret imevät nimittäin hiilidioksidia ja lämpöä.

Tutkijoiden mukaan valtameret ovat imeneet itseensä 28 prosenttia ihmisten aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä alkaen vuodesta 1750. Hiilidioksidi on puolestaan aiheuttanut merten happamoitumista.

Meriin on päätynyt myös 90 prosenttia siitä lisälämmöstä, jonka ihminen on maapallolla aiheuttanut vuodesta 1970 lähtien.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutoksen vaikutusta meriin ei ole huomioitu riittävästi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tutkijat toivovat, että raportti tarjoisi tietoa päättäjille Pariisin ilmastokokoukseen. Maailman valtiot yrittävät saada joulukuussa järjestettävässä kokouksessa aikaan uuden kansainvälisen ilmastosopimuksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat