Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia oppi, että terrorisminvastainen taistelu vaatii vahvaa vastapropagandaa

Ulkomaat
 

Perjantaina Britanniassa vietettiin hiljainen hetki Tunisian viimeviikkoisen terrori-iskun 30 brittiuhrin muistolle. Lontoossa liikeyritykset ja virastot sekä jopa Wimbledonin tennisturnaus pysähtyivät minuutiksi.

Ensi tiistaina Britannia muistaa Lontoon terrori-iskuissa kymmenen vuotta sitten kuolleita. Heinäkuun 7. päivä 2005 kolmeen maanalaisjunaan ja yhteen kaksikerroksiseen bussiin iskeneet neljä itsemurhapommittajaa tappoivat 52 viatonta uhria ja haavoittivat noin 800:aa.

Artikkeliin liittyvät

Kymmenvuotismuistopäivää voi viettää erilaisin tavoin. Virallisiin seremonioihin kuuluvat muistojumalanpalvelus St. Paulin katedraalissa sekä muistotilaisuus Hyde Parkissa. Yksinkertaisin ja kaikille avoin tapa on kävellä osa työmatkaa. Kävelemään joutuivat lontoolaiset myös 2005, kun terrori-isku oli pannut miljoonakaupungin sekaisin ja pysäyttänyt julkisen liikenteen.

Kuinka Lontoo ja Britannia selvisivät vuoden 2005 iskuista? Mikä on muuttunut kymmenessä vuodessa?

Britit kokosivat itsensä ihailtavan nopeasti heti Lontoon iskujen jälkeen. Lontoolaiset korostivat yhtenäisyyttä, eikä yleinen mielipide kuohahtanut muslimivähemmistöä vastaan. Viesti ääri-islamisteille oli selvä: iskut eivät pysty huojuttamaan brittiläistä elämäntapaa ja vapaata demokraattista valtiota. Silloisen pääministerin Tony Blairin työväenpuoluelainen hallitus aloitti työn terrorismin vastaisten lakien – välillä kiisteltyjenkin – tiukentamiseksi.

Terrorismin uhka ei ole kuitenkaan hävinnyt kymmenessä vuodessa mihinkään. Päinvastoin, se on jopa lisääntynyt. Terrorismi on löytänyt uusia muotoja. Samalla terroristit ovat osoittautuneet pelottavan nopeiksi ja taitaviksi hyödyntämään uutta teknologiaa ja viestintää. Britannia on onneksi välttynyt maaperällään uudelta laajalta iskulta, mutta muualla Euroopassa ja maailmalla niitä on kärsitty useita.

Viime vuosikymmenellä suurimman uhan muodosti terroristijärjestö al-Qaida, jonka esikuvaa syrjäytyneiden muslimimiesten Britanniassakin pelättiin seuraavan. Nyt pahin uhka on brutaali väkivaltakoneisto Isis. Isisin jihadistien riveihin Syyriaan ja Irakiin on Britanniastakin lähtenyt jo 700–800.

Eivätkä lähtijät ole suinkaan vain huonoissa oloissa kasvaneita ja elämäänsä pettyneitä nuoria miehiä. Isisin värvääjät houkuttelevat myös tavallisia brittiläisiä perhetyttöjä terroristien "morsiamiksi" – ja jopa kokonaisia muslimiperheitä.

Britannian konservatiivipääministeri David Cameron ilmoitti Tunisian iskun jälkeen, että terroristit ovat julistaneet sodan Britannialle. Hallitus pohtii nyt Syyrian ilmaiskuihin osallistumista.

Terrorismin vastaista sotaa ei kuitenkaan voiteta vain iskuilla ja passien takavarikoinnilla.Britannian poliittinen johto, tutkijat ja maltilliset muslimit peräänkuuluttavat Isisin vastaisen tarinan – vastapropagandan – tehostamista.

Radikalisoitumista ei ehkäistä ylhäältä annetulla käskyllä olla radikalisoitumatta. Radikalisoitumista ehkäisevät ruohonjuuritason toimijat sosiaalisessa mediassa, kouluissa ja missä tahansa muussa virtuaalisessa tai konkreettisessa kohtauspaikassa.

Kuluvalla viikolla Britanniassa tuli voimaan myös uusi laki, joka velvoittaa julkiset yhteistö ehkäisemään radikalisoitumista. Koulujen, yliopistojen, vankiloiden, alueviranomaisten ja muiden täytyy seurata valppaana merkkejä ääriajattelusta ja torjua sen leviäminen. Vastuu on yhteinen.

Olennaista ei enää ole se, onko ääri-ideologia väkivaltainen vai ei. Vastatarinaa tarvitaan kaikkea ääriajattelua vastaan. Vihan ja suvaitsemattomuuden ideologiasta voi olla lyhyt matka veritekoihin.

Lontoon vuoden 2005 iskujen uhrien muistaminen on yksi tärkeä osa terrorismin vastaista tarinaa. Se kertoo, että terroritekoihin ei ole olemassa hyväksyttävää syytä. Mutta ennen kaikkea se kertoo, että uhrien muisto jää ja pysyy, mutta terroristien ei.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat