Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väite pohjoiskorealaisesta loikkarista hämmensi viranomaisia ja asiantuntijoita

Eteläkorealaisen viestimen mukaan Suomeen loikkasi kuukausi sitten pohjoiskorealainen tutkija

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Jecky Chen Reuters
Pohjoiskorealainen sotilas vartioi Sinuijun kaupungissa, joka sijaitsee Pohjois-Korean ja Kiinan rajalla.
Pohjoiskorealainen sotilas vartioi Sinuijun kaupungissa, joka sijaitsee Pohjois-Korean ja Kiinan rajalla. Kuva: Jecky Chen Reuters

Eteläkorealaisen uutistoimiston Yonhapin mukaan Suomeen loikkasi kuukausi sitten pohjoiskorealainen biokemiallisten aseiden asiantuntija, kertoi HS perjantaina.

Yonhap kertoi, että loikkaaja oli sukunimeltään Lee, 47-vuotias mikrobiologisen tutkimusyksikön tutkija. Yonhapin mukaan hänellä oli mukanaan tietoja Pohjois-Koreassa tehtävistä ihmiskokeista.

HS yritti selvittää, onko Suomeen tullut loikkaria ja tietääkö mikään taho hänestä mitään.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen kertoo, että järjestö ei tiedä pohjoiskorealaisesta loikkarista enempää kuin korealainen uutistoimisto Yonhap on kertonut.

"Pohjois-Koreahan on erittäin suljettu valtio. Sieltä on käytännössä lähes mahdotonta matkustaa pois. Nämä loikkaukset ovat ihan yksittäistapauksia", Mehtonen sanoo.

Myöskään Suomen ulkoministeriö, sisäministeriö tai Maahanmuuttovirasto ei ole pystynyt vahvistamaan loikkarin saapumista Suomeen.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan viime vuonna Pohjois-Koreasta tuli Suomeen neljä turvapaikanhakijaa. Sitä edeltävinä muutamana vuotena pohjoiskorealaisten turvapaikanhakijoiden määrä on vaihdellut yhdestä kahteen. Vuosina 2009–2013 yksikään pohjoiskorealainen ei saanut Suomessa myönteistä tai kielteistä turvapaikkapäätöstä.

"Muistan silti tapauksia viime vuosilta, että henkilöt ovat ilmoittaneet olevansa pohjoiskorealaisia, mutta ovatkin olleet kiinalaisia", Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo.

Myöskään tämän vuoden toukokuuhun mennessä Pohjois-Koreasta ei ollut tullut vielä yhtäkään turvapaikanhakijaa.

Mehtonen kertoo, että loikkari voi tulla ulkomailta Suomeen turvapaikanhakijana, pakolaisena tai yksittäisissä tilanteissa oleskeluluvalla, joka on myönnetty esimerkiksi perhesiteiden, opiskelun tai työn perusteella.

Yonhapin mukaan mikrobiologisessa tutkimusyksikössä Ganggyessa työskennellyt loikkari aikoisi todistaa Euroopan parlamentille myöhemmin heinäkuussa paljastaakseen ihmiskokeet, joita epäillään tehtävän Pohjois-Koreassa.

EU-parlamentin tiedottajilla ei ollut perjantaina mitään tietoa todistamaan tulevasta pohjoiskorealaisesta loikkarista.

"Tätä uutista luettiin täälläkin aamulla ihmeissään", EU-parlamentin lähde kertoi HS:lle.

Useat henkilöt EU-parlamentissa yrittivät perjantaina selvittää, kenen kuultavaksi mahdollinen loikkari voisi ehkä olla tulossa.

Ainakaan parlamentin valiokuntien ja valtuuskuntien kokouksiin ei ole tulossa loikkarivieraita. Kyseessä voi periaatteessa olla yksittäisen mepin tai poliittisen ryhmän järjestämä tilaisuus.

Keskustaoikeistolaisten EPP:ssä, liberaalidemokraattien Aldessa ja vihreissä ei asiasta tiedetty mitään.

Unkarilainen meppi järjesti parlamentissa torstaina tilaisuuden, joka koski Pohjois-Korean ihmisoikeuksia. Mepin avustajan mukaan hänellä ei kuitenkaan ole tietoa mistään uudesta loikkarista ja tämän mahdollisesta vierailusta.

Korealaisviestinten mukaan belgialainen ihmisoikeusjärjestö olisi auttanut loikkarin Filippiinien kautta Suomeen.

HS yritti perjantaina soittaa useita kertoja ja lähettää sähköpostia belgialaiselle Human Rights Without Frontiers -ihmisoikeusjärjestölle kysyäkseen, onko heillä osuutta asiaan. Järjestö on aikaisemmin tehnyt työtä pohjoiskorealaisten ihmisoikeuksien puolesta. Puheluihin ja sähköpostiin ei kuitenkaan saatu vastausta.

HS:n toimittaja myös vieraili järjestön toimistolla Brysselissä, mutta kukaan ei tullut avaamaan ovea.

 

HS-työryhmä: Antti Berg, Tiina Juujärvi, Matti Koskinen, Virve Kähkönen, Verna Vuoripuro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat