Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudiprinssi lahjoittaa miljardiomaisuutensa

Hyväntekeväisyyttä harrastava Alwaleed bin Talal on ristiriitainen hahmo

Ulkomaat
 
Fayez Nureldine Reuters
Hyväntekeväisyydestä tunnettu prinssi Alwaleed bin Talal osallistui Janadriya-festivaalille Riadissa helmikuussa 2014.
Hyväntekeväisyydestä tunnettu prinssi Alwaleed bin Talal osallistui Janadriya-festivaalille Riadissa helmikuussa 2014. Kuva: Fayez Nureldine Reuters

Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa on 66-kerroksinen pilvenpiirtäjä, jonka työntekijöistä enemmistö on naisia.

Naiset pukeutuvat toimistossa kuten haluavat ja työskentelevät samoissa tiloissa miesten kanssa.

Se on ennenkuulumatonta vanhoillisessa muslimimaassa, missä naisten ja miesten kuuluu pysytellä julkisissa tiloissa tiukasti erillään.

Pilvenpiirtäjän ylimmässä kerroksessa on saudiprinssi Alwaleed bin Talalin toimisto. "Saudi-Arabian Warren Buffettiksi " kutsuttu miljardööri nousi otsikoihin torstaina, kun hän ilmoitti lahjoittavansa koko omaisuutensa hyväntekeväisyyteen.

"Hyväntekeväisyys on henkilökohtainen velvollisuus, johon ryhdyin yli kolmekymmentä vuotta sitten. Se on olennainen osa islaminuskoani", 60-vuotias saudiprinssi kertoi lausunnossaan.

Rahat on tarkoitus käyttää kulttuurien välisen ymmärryksen vahvistamiseen, naisten aseman parantamiseen ja erilaiseen hätäapuun, Alwaleed ilmoitti.

Prinssi kertoi saaneensa inspiraation omaisuutensa lahjoittamiseen Microsoftin perustajalta Bill Gatesilta.

Miljardööriprinssi Alwaleed on ristiriitainen hahmo.

Hän on edesmenneen kuningas Abdullahin veljenpoika, ensimmäisen saudikuninkaan Ibn Saudin pojanpoika ja Libanonin ensimmäisen pääministerin Riad al-Sohlin lapsenlapsi.

Kuningashuoneeseen kuulumisestaan huolimatta Alwaleediä pidetään oman tiensä kulkijana ja jopa kuningashuoneen haastajana.

Hän on pyrkinyt profiloitumaan eräänlaisena toisinajattelijana, modernina ja maltillisena islamilaisen maailman uudistajana sekä sillanrakentajana lännen ja idän välillä.

Hän on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä vajaan 30 miljardin euron omaisuudellaan. Vuonna 2008 Time-lehti nosti hänet sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle.

Hän on sijoitusyhtiö Kingdom Holding Companyn perustaja ja toimitusjohtaja, jolla on omistuksia amerikkalaisessa Citigroupissa, Applessa, Twitterissä ja mediayhtiö Newsgroupissa. Hän omistaa luksushotelleja eri puolilla maailmaa, kuten Lontoossa, Pariisissa ja New Yorkissa.

Eniten Alwaleed on ollut otsikoissa hyväntekeväisyydestään. Erityisesti hän on ajanut naisten aseman parantamista islamilaisessa maailmassa.

Esimerkiksi naisten autolla-ajokieltoa Saudi-Arabiassa Alwaleed on kutsunut naurettavaksi.

"Jopa Pohjois-Koreassa naiset saavat ajaa autoa. Tämä on vitsi. Naiset voisivat ryhtyä ajamaan autoa heti huomenna, koska lopulta tämä ei ole mikään ongelma. Suoraan sanottuna tarvitsemme vahvaa poliittista johtajuutta, jotta pääsemme asiassa eteenpäin", Alwaleed sanoi The New York Timesille vuonna 2011.

Tummennetuissa silmälaseissa esiintyvä miljardööriprinssi on saanut myös kyseenalaista julkisuutta. Useissa lehtijutuissa on nostettu esille Alwaleedin mieltymys lyhytkasvuisiin, joita hän on palkannut palatsiinsa viihdyttäjiksi. Prinssin tiedottajat ovat kiistäneet lyhytkasvuisten sortamisen palatsissa.

Prinssi teki päätöksen omaisuutensa lahjoittamisesta muslimien pyhän kuukauden ramadanin aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat