Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteeri: Venäjä voisi rajoittaa puukauppaa Suomen kanssa

Venäjä nosti rajoitteen esiin sen jälkeen, kun Suomi esti maahantulon kahdeksalta venäläispoliitikolta

Ulkomaat
 
SERGEI KARPUKHIN / REUTERS
Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteeri Nikolai Patrušev ja presidentti Vladimir Putin.
Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteeri Nikolai Patrušev ja presidentti Vladimir Putin. Kuva: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Venäjä vastasi perjantaina kovin sanoin Suomen päätökseen estää osaa Venäjän delegaatiosta saapumasta Suomeen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) kokoukseen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti Suomen päätöksen olevan epäkohtelias ja pitävänsä sen perusteluja naurettavina. Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteeri Nikolai Patrušev mainitsi metsäkaupan rajoittamisesta. Parlamentin alahuoneen Duuman mielestä Suomen päätös on syrjivä, ja sen kansainvälisen asioiden valiokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov väläytti pakotteita Suomea vastaan.

Tästä on kyse

 Suomi kielsi Venäjän valtuuskunnan kuutta jäsentä tulemasta Suomeen Etyj-kokoukseen, koska he ovat EU:n matkustuskiellossa.

 Suomessa juhlistetaan viikonloppuna Helsingissä 40 vuotta sitten pidettyä Ety-kokousta.

 Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Suomen olisi pitänyt tehdä poikkeus, koska kyseessä on kansainvälinen kokous.

 Venäjällä päätös on aiheuttanut puheita pakotteista ja kaupan rajoituksista.

 Keskiviikkona Suomen Venäjän-suurlähettiläs kutsuttiin puhuttelun.

"Voimmeko panna toimeen nämä rajoitukset? Kyllä voimme. Niihin voi kuulua metsäkauppa", Patrušev sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Jos me emme käy kauppaa, he kärsivät vakavia taloudellisia menetyksiä", Patrušev arvioi Interfaxin mukaan.

Perjantaina oli epäselvää, mitä kaupan rajoittaminen voisi tarkoittaa.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) puolusti Suomen päätöstä Euroopan unionin pakotelinjan mukaisena. Etujärjestö Metsäteollisuus kommentoi rajoituspuheita heti perjantai iltana.

Venäjä-asioiden päällikkö Jukka Halonen kertoo hämmästyneensä ehdotuksen kovuutta.

"Tällainen matkustuskieltoon liittyvä vastaveto on aika raju, koski se sitten metsäteollisuutta tai ylipäätään kauppaa Suomen ja Venäjän välillä", Halonen sanoi.

Metsäjohtaja Tomi Salo Metsäteollisuudesta sanoo, ettei halua tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

"Pitää olla maltillinen, etteivät yksittäiset asiat nouse liian suuriksi. Siitä, että joku sanoo jotain, on vielä pitkä matka konkreettisiin päätöksiin."

Suomesta Venäjälle viedään erityisesti paperia ja kartonkia. Suomi taas tuo Venäjältä raakapuuta, joka täydentää kotimaista tarjontaa.

Metsäteollisuuden viennin arvo Venäjälle on noin 550 miljoonaa euroa ja raakapuun tuonti 300 miljoonaa euroa.

"Tässä on kyse siitä, että kansainvälisen tapahtuman isäntämaa ei täytä velvollisuuksiaan. Ja tietenkin perustavanlaatuisesta epäkohteliaisuudesta", Lavrov sanoi perjantaina uutistoimisto Tassin mukaan.

Lavrovin mielestä Euroopan unionin määräämät maahantulokiellot eivät päde kansainvälisten järjestöjen kokouksiin. Hän piti huvittavana Suomen perustelua, että Etyjin parlamenttikokousta ei mainita poikkeuksena unionin maahantulokieltopäätöksessä.

Lavrov kommentoi Suomen päätöstä Moskovassa tiedotustilaisuudessa, joka pidettiin hänen tavattuaan Luxemburgin ulkoministerin. Lavrov väitti, ettei Suomi ollut konsultoinut Luxemburgia päätöstä tehdessään.

Kieltopäätös ei ole ulkoministeri Soinin mukaan Suomen ja Venäjän kahdenvälinen asia, vaan asia on laajempi. Päätöstä harkittaessa tilanteesta ilmoitettiin EU:n jäsenmaille, jotka ovat asettaneet pakotteet.

"On menty normaalin menettelyn mukaan ja sen jälkeen tehty yhteinen arvio. Ymmärrän, että tulkinnasta voi olla eri mieltä. Suomen päätös on tämä, ja sen mukaan eletään", Soini sanoi.

Soinin mukaan Lavrovin väite, ettei Luxemburgiin olisi ilmoitettu asiasta, ei pidä paikkaansa.

"On täysin selvää, että Suomi on notifioinut kaikkia jäsenmaita."

Soini korostaa, että Venäjän delegaatio on tervetullut kokoukseen. Osa delegaation jäsenistä on pakotelistalla.

"Kysymys on EU:n pakotelistasta. Suomessa on tapana, että yhdessä tehdyt sitoumukset pidetään."

Suomen kanta on, että poikkeukset päästää pakotelistalla olevia henkilöitä maahan pätevät vain Etyjin pysyvien instituutioiden kokouksiin, joita pidetään Wienissä.

Duuma hyväksyi perjantaina julkilausuman, jossa se tuomitsee Suomen päätöksen. Duuma kutsuu julkilausumassaan Suomen päätöstä syrjiväksi.

"Valtiollinen duuma tuomisteee voimakkaasti Suomen hallituksen päätöksen. Tällaisissa oloissa tasavertainen poliittinen dialogi on mahdotonta", duuman päätöksessä todettiin Interfaxin mukaan.

Duuman jäsenet uskovat julkilausuman mukaan, että Suomen päätös on seurausta EU-maiden epäystävällisestä suhtautumisesta Venäjään. Julkilausuman mukaan EU on saanut toimintaohjeensa Washingtonista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat