Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itämeressä lilluu näkymätön muovimeri

Ulkomaat
 
Toni Rekomaa Lehtikuva
Sinilevää Taivallahdessa Helsingissä heinäkuussa 2010.
Sinilevää Taivallahdessa Helsingissä heinäkuussa 2010. Kuva: Toni Rekomaa Lehtikuva

Itämeressä piisaa muovia, vaikka sen aavoilta ei valtameristä tuttuja muovilauttoja löydykään. Ruotsalaistutkijat kertovat Ny Teknik -lehdessä löytäneensä Itämerestä keskimäärin yhden muoviroskan tuhatta vesilitraa kohden.

Tutkitut muovinkappaleet ovat hyvin pieniä, vain 50 mikrometrin kokoisia. Mikroskooppisesta koostaan huolimatta tutkijat pitävät mikromuovia ympäristölle haitallisena.

Meressä kelluvista muovihipuista on mitattu jopa miljoonakertaisia myrkkypitoisuuksia ympäröivään meriveteen nähden.

Muovien mukana meriveteen päätyy muun muassa muovinpehmentimiä ja bisfenoli-A:ta, joita epäillään hormonitoimintaa häiritseviksi aineiksi. Osa muoveista kerää myrkkyjä itseensä vasta mereen päästyään.

Planktonia syövien merieläinten on havaittu ajoittain haukkaavan myös mikromuovia. Vielä ei tiedetä, miten pitkälle muovinpalat myrkkyineen etenevät ravintoketjussa. Sitä tutkitaan parhaillaan Suomessakin.

Mikromuovin tutkiminen on sen pienen koon takia vaikeaa. Merivedessä lilluu paljon planktonia ja muita pieniä kappaleita, joten mikroroskien siivilöiminen esiin on hankalaa.

Usein mikroroskaa etsitään planktonhaavilla, jonka silmäkoko on 300 mikrometriä. Iso osa muovihipuista hulahtaa siitä läpi. Ruotsalaistutkijat tekivät havaintonsa uudenlaisella laitteistolla, joka pystyy suodattamaan merestä kuusi kertaa pienempiä kappaleita.

Mikromuovia päätyy meriin muun muassa jätevesien mukana. Ne sisältävät esimerkiksi kosmetiikan muovirakeita, vaatteista irronneita keinokuituja ja kalvovaatteista irronneita muovihiutaleita.

Mikromuovia syntyy mereen myös, kun isommat muovinkappaleet hajoavat mekaanisen hankauksen ja ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.

Kaikki meressä lilluva mikroroska ei ole muovia. Valtaosa meren mikroskooppisista roskista on niin kutsuttuja mustia kappaleita eli asfaltin, bitumin, kumin ja lehtotuhkan kaltaisia epäorgaanisia hiiliyhdisteitä.

Mukana on myös maalihippuja, joita irtoaa esimerkiksi laivoista.

Suomenlahdella mikroroskia on löytynyt suomalaistutkijoiden mittauksissa yhdestä kymmeneen kappaletta kuutiosta.

Käytetty suodatin tosin oli karkeampi kuin ruotsalaistutkimuksessa, silmäkooltaan 300 mikrometriä.

"Yksi muoviroska kuutiossa on heidän käyttämällään silmäkoolla yllättävän vähän", pohtii Suomen ympäristökeskuksen tutkija Outi Setälä.

"Hyvä tietysti, jos roskaa ei ole enempää."

Muovin osuutta roskasta ei ole analysoitu meillä yhtä tarkkaan kuin Ruotsissa, mutta Setälä arvioi, että yhdestä viiteen roskaan kuutiossa on muovia.

Havainnot ovat kuitenkin samansuuntaisia. Ruotsalaistutkijoiden mittaama hiukan alhaisempi mikromuovin määrä voi Setälän mukaan johtua siitä, että näytteet on otettu kauempana rannikosta kuin suomalaistutkimuksessa.

Mahdotonta ei ole sekään, että Suomen vesillä mikromuovia kelluu enemmän kuin lännempänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat