Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Almedalen ei anna periksi pelolle

Ulkomaat
 
Marcus Ericsson TT
Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson Almedalenin politiikkaviikoilla keskiviikkona Ruotsin Visbyssä.
Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson Almedalenin politiikkaviikoilla keskiviikkona Ruotsin Visbyssä. Kuva: Marcus Ericsson TT

Tuossa pyyhältää sisäministeri. Hän pysähtyy juttelemaan niitä näitä tutun toimittajan kanssa kadunkulmassa. Ei näy turvamiehiä tai vartijoita.

Sitten vastaan tulee työmarkkinaministeri ja sitten puolustusvoimain komentaja.

Fakta

Vuosikymmenien perinne

 Gotlannin jokakesäistä politiikkaviikkoa Almedalenia on järjestetty vuodesta 1968.

 Tapahtuma sai alkunsa kun pääministeri Olof Palme puhui kuorma-auton lavalta Visbyssä.

 Almedalen on kasvanut liki jatkuvasti ja on nykyisin valtava yhteiskunnallinen festivaali ja kohtaamispaikka.

 Sunnuntaina päättyvällä viikolla on yhteensä noin 3 500 tapahtumaa. Esimerkiksi hieman vastaavassa Porin Suomi-areenassa oli viime vuonna 150 tapahtumaa.

Ja tuossa on puolustusministeri, hänkin ilman selvästi havaittavaa turvalaahusta. Ehtisiköhän hän jutella?

No mikäpä siinä, jos nyt pari minuuttia.

"Ei tällainen olisi koskaan mahdollista meillä", ihmettelee brittituttu ensivaikutelmaansa Almedalenista, kun istumme illallispöydässä vuotuisella politiikkaviikolla Ruotsin Gotlannissa.

Mahdollista ei hänen mukaansa olisi se, mikä on vuosi vuodelta kasvavan Almedalenin idea. Sunnuntaina päättyvälle kesäviikolle Visbyhyn kokoontui jälleen kerran samanaikaisesti koko kansakunnan kerma ruotimaan yhteiskunnan polttavimpia ajankohtaisia teemoja.

Almedalen on vakavaa yhteiskunnallista keskustelua, ideologisia poliittisia palopuheita ja kovaa lobbausta.

Se on ruotsalaisen charmikasta rentoutta, roséviiniä pikkutunneilla ja jokavuotiseen tapaan arvostelua hämärtyvistä vaikuttamisen rajoista.

Paikalla ovat kaikki ministerit pääministeri mukaan luettuna sekä jokainen puoluejohtajista. On korkeaa yritysjohtoa. On päätoimittajia, turvallisuuspoliisin johtoa, arkkipiispa.

Monelle ulkomaalaiselle vieraalle ihme on se, että Visbyn kaduilla ja kuppiloissa voi yhä nykymaailmassa vetäistä hihasta, ainakin periaatteessa, melkein ketä tahansa.

Se, että sellaista avoimuutta on yhä maailmassa, jossa yksin yhtenä päivänä viime viikolla uutisotsikoihin nousi kolme terrori-iskua, yksi Tunisiassa, yksi Ranskassa ja yksi Kuwaitissa.

Ei niin, ettei Almedalenin avoimuuden kääntöpuoli olisi tiedossa ja laajasti puheena.

Moni Gotlantiin matkannut taisi tänä vuonna lähteä reissuun kirjakaupan kautta.

Juuri ennen politiikkaviikkoa hyllyihin ilmestyi Erik Lewinin dekkari Almedalen har fallit, jossa kuvaillaan terroristitekoa Visbyssä ja pahinta mahdollista. Kirja antaa kuvan hyväuskoisen hölmöstä Ruotsista, joka kuvittelee voivansa olla suojassa maailman pahuudelta.

Turvallisuuspoliisi Säpon johto saikin viikon aikana istua useissa haastatteluissa puhumassa siitä, miten haastava tapaus Almedalen on turvallisuuden näkökulmasta. Viikko on täynnä massatapahtumia rajatun kokoisella alueella ja varjoisia kulmia, jonne piiloutua. Sellainen ei helpota turvatoimia.

Säpo tai poliisi eivät paljasta työnsä yksityiskohtia. Sen verran voi sanoa, että Säpon henkilösuojaus on tällä hetkellä noin 400 poliitikolla ja muilla korkeilla tahoilla, eikä määrä ole juuri kasvanut viime vuosina.

Tiedustelutyön tekniikoita on kuitenkin muutettu ja tehostettu esimerkiksi sitten ulkoministeri Anna Lindhin murhan.

Kaikilla ministereillä ei edelleenkään ole jatkuvaa suojausta.

Almedalenin veteraanien mukaan turvatoimet politiikkaviikolla ovat silti selvästi näkyvämpiä kuin takavuosina.

Tiettyjen yksittäisten osallistujien, kuten ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin ja entisen demarijohtajan ja nykyisen ääriajattelun torjunnasta vastaavan koordinaattorin Mona Sahlinin ympärillä on jatkuva turvaväen armeija.

Tuntuma Visbyn kaduilla on silti yhä, että Almedalen on äärimmäisen avoin kohtaamispaikka. Ruotsi ei taivu uhkien edessä, ja niin pitää olla. Pelko ei saa tappaa avoimuutta.

Elina Kervinen HS
Visby

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat