Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän puolustusministeriö sponsoroi suurta venäläistä rock-festivaalia – "Jos on patrioottinen buumi, aseitakin voi olla esillä"

Venäläiset ja ukrainalaiset kuuntelivat rockia rockin, eivät politiikan vuoksi Zavidovossa

Ulkomaat
 
Aseet esillä Venäjän rockjuhlassa
Aseet esillä Venäjän rockjuhlassa
Venäjän johtava rockfestivaali Nashestvie käynnistyi perjantai-iltana Zavidovossa runsaat sata kilometriä Moskovan luoteispuolella. Bändien lisäksi paikalla oli muun muassa Venäjän asevoimat, joka esitteli yleisölle uutta ja vanhaa kalustoaan. Paikalle odotettiin yli 150 000 kävijää viikonlopun aikana. Toimitus: Pekka Hakala, kuvaus: Arthur Bondar

Venäjän ja Ukrainan lippuihin kietoutuneet nuoret miehet kaulailivat perjantai-iltana panssarivaunujen välissä pellolla keskellä Zavidovon metsää.

"Toi on hohol ja mä olen venäläinen", Roma Menajev varmisti lippujen sanoman käyttäen toveristaan ukrainalaisen pilkkanimeä.

Taustalla raikasivat ensimmäiset Notšnyje Snaiperi- eli Yön tarkka-ampujat -yhtyeen tahdit.

Mammuttifestivaali Našestvie (Invaasio) oli alkamassa runsaat sata kilometriä Moskovasta Suomen suuntaan.

"Rock ei ole politiikkaa" Menajevin ukrainalaisystävä Pavel Sokolov tiivisti. Hän oli tullut festivaaleille jo kolmatta kertaa asioikseen Odessasta asti.

Venäläinen Roman Menaevin (vas.) ja ukrainalainen Pavel Sokalov.
Venäläinen Roman Menaevin (vas.) ja ukrainalainen Pavel Sokalov.

Kolmipäiväiset Našestvie-festivaalit ovat jo 17 vuotta vanha venäläinen rockinstituutio. Lavoille nousevat kotimaiset huiput – ja tänäkin vuonna sellaiset neuvostoperuiset dinosaurukset kuin DDT ja Mašina Vremeni. Kuuden vuoden ajan festivaalit on järjestetty Zavidovossa, jonne on kerääntynyt vuosittain noin 150 000 hengen yleisö.

Suomen historiaan Zavidovo jäi 1972, kun presidentti Urho Kekkonen ja Neuvostoliiton johtaja Leonid Brežnev kävivät täkäläisen kansallispuiston edustushuvilalla neuvotteluja siitä, voiko Suomi liittyä Euroopan talousyhteisöön EEC:hen. Tiedot keskusteluista vuosivat julkisuuteen Ruotsin kautta ja syntyi käsite "Zavidovo-vuoto".

Valtiollista ja diplomaattista edustuslukaalia alueella riittää edelleen, ja siitä hyvästä myös asevoimat ovat perinteisesti olleet Zavidovon metsissä hyvin edustettuina. Ja traditio jatkuu.

Venäjän puolustusministeriö sponsoroi Našestvie-festivaalia muiden tukijoiden joukossa jo kolmatta kertaa. Festivaalialueella on asevoimien näyttelyalue, jossa on esillä panssaria, haupitsia ja raketinheitintä. Armeijan tiedotusväki tekee tarmokkaasti itseään tykö.

Moottoripyöräilijä Našestvie-festivaalilla perjantaina.
Moottoripyöräilijä Našestvie-festivaalilla perjantaina.

"Kolme vuotta täällä on jo armeijan kalustoa esitelty ja yleisömäärä on vain lisääntynyt, että ei se kansaa näytä ainakaan pelottaneen", Media Holding -yhtiön hallituksen puheenjohtaja Aleksandr Školnik kommentoi panssareiden läsnäoloa. Media Holding omistaa festivaalit järjestevän Naše Radion eli Meidän Radion. Festivaalin nimi on väännös radioaseman nimestä.

"Me olemme radioasema ja tiedämme hyvin, mitä ihmiset haluavat", Školnik sanoi. "Niin, että jos nyt kerran on tällainen patrioottinen buumi niin me ymmärrämme, että aseitakin voi esitellä."

Viikonlopun aikana on luvassa myös ilmavoimien ylilento. "Siitähän saa hyvät adrenaliinit", Školnik letkautti huomauttaen samaan hengenvetoon, että jättifestivaali on jo vuosia ollut koko perheen kulttuuritapahtuma. Ja sitä paitsi taloudellisesti hyvin kannattava.

"Tulimme, koska tuttavat kehuivat ilmapiiriä", ensimmäistä kertaa festivaalilla ollut moskovalainen Andrei Poddubnyi sanoi vaimonsa Valerijan ja raketinheittimen välissä. "Ja nämä vehkeethän ovat puolustuksen kaatumisvälineitä."

"Kirjoitathan varmasti sinne lehteen, että rock ei ole politiikkaa", odessalainen Pavel Sokolov varmisteli.

Arthur Bondar
Valerija Poddubnaja seisoi panssarivaunun päällä Našestvie-festivaalilla perjantaina Venäjän Zavidovossa.
Valerija Poddubnaja seisoi panssarivaunun päällä Našestvie-festivaalilla perjantaina Venäjän Zavidovossa.

Pekka Hakala HS
Zavidovo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat