Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hirttoköysiä, pommeja ja vakoojien kaitafilmejä – Lontoon poliisin näyttely paljastaa kaupungin hirmurikoksia

Ulkomaat
 
Museum of London
Glasgow'n lentokentän terrori-iskuihin vuonna 2007 liittyneen kannettavan tietokoneen tiedot saatiin palautettua lähes kokonaan, vaikka kone oli palanut.
Glasgow'n lentokentän terrori-iskuihin vuonna 2007 liittyneen kannettavan tietokoneen tiedot saatiin palautettua lähes kokonaan, vaikka kone oli palanut. Kuva: Museum of London

Hirttoköysiä ja murhaajan kuolinnaamio. Noin 130 vuotta vanha pommi, jonka virittämisessä irlantilaisterroristi käytti herätyskelloa. Talkkiin piilotettuja neuvostovakoojien mikrofilmejä. Oikeuslääketieteellinen työkalupakki 1940-luvulta.

Lontoon poliisi on museoinut rikoksiin liittyvää todistus- ja muuta aineistoa jo vuodesta 1875 lähtien. Yleisölle kokoelma on pysynyt salassa, sillä poliisin rikosmuseon ovet ovat avautuneet vain harvoille.

Artikkeliin liittyvät

Historiallisista brittirikoksista kiinnostuneilla on pian kaikkien aikojen mahdollisuus tutustua poliisin kokoelmiin. Noin 600 esineen näyttely avautuu lokakuussa Lontoon museossa eli Museum of Londonissa.

Rikos kiinnostaa – ja kamalat rikokset erityisesti. Näyttelystä veikataankin syksyn vetonaulaa. "Missään tapauksessa en halua kuitenkaan sitä, että joku ajattelee meidän ihannoivan tappajia ja muita rikollisia", kertoi apulaiskomissaari Martin Hewitt toimittajille kesäkuussa.

Kaikista karmein rikosaineisto ei edes pääse näyttelyyn, sillä valitut esineet ovat kulkeneet eettisen elimen arvion kautta. Murhauhrien omaisten ei haluta joutuvan vastakkain pahimpien muistojensa kanssa.

Kuraattorit Julia Hoffbrand ja Jackie Kelly aikovat nostaa esiin henkilötarinoita rikosten takana. Niin tekijät kuin uhritkin kiinnostavat.

Suuri yleisö tietää kyllä Viiltäjä-Jackin ja vuonna 1963 tehdyn suuren junaryöstön johtohahmot. Mutta kuka on kuullut Annie Parkerista?

Parker oli nainen, joka pidätettiin elämänsä aikana yli 400 kertaa. Yleensä syynä oli juopuminen. Näyttelyyn tulee esille Parkerin vuonna 1879 vankilassa tekemä neulatyyny, jonka hän kirjaili omilla hiuksillaan.

Apulaiskomissaari Hewittin mukaan rikokset muuttuvat samalla kun yhteiskunta muuttuu.

Internet ja muu uusi teknologia ovat tuoneet mukanaan uudenlaiset rikokset.

Abortti sen sijaan ei ole ollut Britanniassa rikos sitten vuoden 1967 – ja siksi näyttelyssä mukana oleva laiton aborttikalusto voi pistää silmään.

"Aika ei muuta kuitenkaan sitä, että rikokseen liittyy aina eettinen puoli. Rikoksella on aina uhrinsa", Hewitt sanoi Museum of Londonissa.

Rikos liittyy ihmisten välisiin suhteisiin, olipa se tehty nyt tai sata vuotta sitten.

Poliisin rikoskokoelman avaaminen palvelee muutakin kuin suuren yleisön uteliaisuutta. Se on samalla profiilinkohotustilaisuus poliisikunnalle.

Suur-Lontoon alueella työskentelee noin 46 600 poliisia. Päälle tulee noin 5 000 poliisin osa-aikaisjoukot. Asukkaita alueella on noin 7,2 miljoonaa.

"Yleisön on hyvä ymmärtää, miten suurkaupungissa pitää varautua rikollisuuteen", sanoi Lontoon poliisitoimesta vastaava apulaispormestari Stephen Greenhalgh.

Viesti lähtee myös potentiaalisille rikollisille. Näyttelyyn tulee Glasgow'n lentokentän terrori-iskussa vuonna 2007 löydetty kannettava tietokone.

Vaikka kannettava paloi lähes korpuksi, onnistui poliisi pelastamaan 96 prosenttia koneen tiedoista.

Rikokset kehittyvät, mutta niin kehittyy tutkintakin.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat