Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karjalassa on Venäjän viimeinen oppositiopormestari – nyt Putinin kannattajat yrittävät savustaa hänet ulos

Yksi Venäjän viimeisistä oppositiopormestareista taistelee paikastaan Karjalassa

Ulkomaat
 
Suomeen paenneen oppositiojohtajan vaimo: Oppositiolla on vahva asema Venäjän Karjalassa
Suomeen paenneen oppositiojohtajan vaimo: Oppositiolla on vahva asema Venäjän Karjalassa
Venäjän Karjalassa paine oppositiota kohtaan kasvaa. Jabloko-puolueen jäseniä vastaan on nostettu useita syytteitä talousrikoksista ja puolueen paikallisjohtaja Vasili Popov pakeni Suomeen. Oppositio syyttää konfliktista Karjalan johtajaa, Pietarista tullutta Aleksandr Hudilaista ja vaatii tämän eroa. Tyytymättömyys näkyy jopa bussiliikenteessä, jossa paikalliset kuljetusyritykset kokevat tulleensa syrjityiksi. Toimittaja: Anneli Ahonen, kuvaus ja leikkaus: Sergei Gratšov

Opposition äänekkäitä katumielenosoituksia, avointa mediasotaa ja liikemiehiä opposition riveissä. Venäjän Karjalassa kuohuu tavalla, joka on ollut poikkeuksellinen Venäjällä Krimin valtauksen jälkeen.

Pormestari Galina Širšina, 36, istuu työhuoneessaan Petroskoin ränsistyneellä kaupungintalolla ja hymyilee ikään kuin hän ei olisi poliittisen myrskyn keskipisteessä. Venäjän viimeisen oppositiopormestarin ikkunasta avautuu näköala tuuliselle Äänisjärvelle.

"En laske päiviä. Tosin kaupunginvaltuutetut puhuvat jo avoimesti ennenaikaisesta erostani."

"En pelkää. Niin kauan kuin minulle annetaan aikaa, niin kauan teen töitä kaupunkimme hyväksi."

Sergei Gratšov
Oppositiopuolue Jablokon aktivisti Gadir Gadirov jakoi Karjalan tasavallan johtajan Aleksandr Hudilaisen eroa vaativia lappusia kesäkuussa Petroskoissa. Poliisi tuli häätämään hänet paikalta.
Oppositiopuolue Jablokon aktivisti Gadir Gadirov jakoi Karjalan tasavallan johtajan Aleksandr Hudilaisen eroa vaativia lappusia kesäkuussa Petroskoissa. Poliisi tuli häätämään hänet paikalta.

Paineet Širšinan ympärillä kasvavat jatkuvasti. Hänen tukijoitaan istuu tutkintavankeudessa ja kotiarestissa talousrikoksista syytettyinä. Opposition mukaan epäilyt ovat poliittisia.

Osa syytetyistä tai heidän edustajistaan suostuu puhumaan vain nimettä, toiset on peloteltu vaikenemaan kokonaan.

Pormestarin päätukija ja oppositiopuolue Jablokon paikallisjohtaja Vasili Popov joutui pakenemaan Suomeen.

Viimeisin merkki pormestarin ympärillä kuristuvasta renkaasta oli se, että Karjalan paikallisparlamentti muutti vaaleilla valittavan pormestarinpaikan kaupunginjohtajan viraksi.

"Päätös herättää aivan varmasti tyytymättömyyden myrskyn. Petroskoissa asuu 40 prosenttia Karjalan väestöstä ja kulttuurinen ja henkinen pääoma on täällä. Ei ole perusteltua, että kaupunkilaisiin ei luoteta", Širšina toteaa.

Vaalien perumisella halutaan estää vuoden 2013 tapahtumien toistuminen. Tuolloin valtapuolueen ehdokkaan kannatus jäi vähiin. Poliittisesti täysin kokematon Širšina valittiin Jablokon tuella pormestariksi.

Širšina ei ole itse Jablokon jäsen. Hän yrittää pysytellä sivussa politiikasta eikä halua kommentoida sitä. Myös Jekaterinburgissa kaupunkia johtaa opposition Jevgeni Roizman, mutta häneltä on käytännössä riisuttu valtaoikeudet.

Konfliktin ytimessä on paikallisen karjalaiseliitin ja keskusvallan välinen valtataistelu, jossa keskusvaltaa edustaa Karjalan päämies, Pietarin ympäristöstä Karjalaan lähetetty suomensukuinen Aleksandr Hudilainen. Oppositio syyttää häntä huonosta taloudenpidosta, paikallisten yritysten syrjimisestä ja jopa poliittisista "vainoista". Se on vaatinut hänen eroaan isoissa mielenosoituksissa. Allekirjoituksia Hudilaisen eroa vaativaan vetoomukseen on kertynyt 10 000.

Paikallisia vaikutusvaltaisia liikemiehiä on Karjalassa opposition riveissä.

Yksi heistä on Vasili Popov, jolle kuuluu Lentorg-kauppaketju. Kiinteistökaupan yhteydessä tehdystä petoksesta syytetty Popov vastaa puhelimeen Joensuusta lauantaina.

Venäläisviranomaiset ovat kertoneet tehneensä hänestä kansainvälisen etsintäkuulutuksen, mutta Popovin mukaan suomalaisviranomaisilla ei toistaiseksi ole tietoa tästä.

"On selvää, että rikostutkinnassa ensimmäinen tilaaja on Karjalan johtaja Hudilainen. Ilman paikallista turvallisuuspalvelu FSB:n johtajaa hän ei olisi voinut toteuttaa sitä," Popov sanoo.

"Hudilainen yrittää viedä Moskovaan viestiä, että hän näin auttaa taistelussa Venäjän vihollisia vastaan."

Popov ei ole luovuttanut, vaikka monien mukaan Hudilainen näyttää käytännössä jo voittaneen pelin. Hänen mukaansa tyytymättömiä on paljon.

"Luottaako Putin, että Hudilainen pystyy voittamaan valtapuolueelle parlamenttivaalit ensi vuonna?", hän pohtii Hudilaisen mahdollista eroa.

Myös Popovin vaimoa, paikallisparlamentin varapuheenjohtajaa Anastasija Kravtšukia syytetään petoksesta. Hän palasi huhtikuussa Suomesta Petroskoihin vastaamaan syytteisiin.

"Paluuni rauhoitti tukijoitamme. Emme ole mitään vallankumouksellisia. Haluamme vain elää rauhassa", Kravtšuk toteaa Petroskoissa hotellin aulassa.

Hänen mukaansa kuukausien ero miehestä on käynyt raskaaksi, mutta kotietsintöihin ja pidätyksiin hän suhtautuu rauhallisesti, osana työtä. Pariskunnalla on kolme lasta, jotka käyvät usein Suomessa isää katsomassa.

"Tämä on antanut meille kaikille myös uusia mahdollisuuksia. Minä pidin puheen mielenosoituksessa. Vasili on oppinut pesemään pyykkiä koneella ja maksamaan autonsa tankkaamisen pankkikortilla, jos aiemmin nämä työt hoiti autonkuljettaja tai minä", Kravtšuk huomauttaa.

Galina Širšina
Galina Širšina

Osa syytetyistä on valtapuolue Yhtenäisen Venäjän entisiä jäseniä. He ovat silti arvostelleet Hudilaista ja joutuneet epäilysten kohteeksi. Esimerkiksi Petroskoin kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja Oleg Fokin ja vaikutusvaltainen liikemies ja Karjalan alueparlamentin edustaja Devlethan Alihanov ovat istuneet kuukausia tutkintavankeudessa epäiltyinä talousrikoksista. Syytteet ovat puolustuksen mukaan tekaistuja.

Alihanov on mediavaikuttaja, johon yhdistetään esimerkiksi Stolitsa na Onego -uutisportaali. Sen päätoimittaja Natalija Zahartšuk arvioi opposition selviytymismahdollisuudet pieniksi.

"Hudilaisen vastustus on myös psykologista. Häntä pidetään väliaikaisena johtajana, joita tulee ja menee. Sellaisena, jonka sielu ei ole Karjalan puolella", Zahartšuk sanoo kahvilassa Petroskoissa.

"Jabloko on ainoa oppositiovoima Karjalassa. Nyt sen johtaja on ulkomailla. Kuinka tehokkaasti se pystyy toimimaan?" kysyy Zahartšuk.

Monien arvioiden mukaan Karjalan opposition kohtelulle on saatu ainakin jonkinlainen siunaus Moskovasta.

Anneli Ahonen
Petroskoi

Sergei Gratšov
Paikallisparlamentin varapuheenjohtajaa Anastasija Kravtšukia syytetään petoksesta. Hänen miehensä, oppositiomielinen liikemies Vasili Popov on paennut Suomeen.
Paikallisparlamentin varapuheenjohtajaa Anastasija Kravtšukia syytetään petoksesta. Hänen miehensä, oppositiomielinen liikemies Vasili Popov on paennut Suomeen.
Natalija Zahartšuk
Natalija Zahartšuk

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat