Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunisia käy terroristeja vastaan

Lauantaina julistetun hätätilan pelätään vaarantavan Tunisian demokratiakehityksen

Ulkomaat
 
Zohra Bensemra Reuters
Vartijat vahtivat hotellia tiistaina Soussen kaupungissa Tunisiassa.
Vartijat vahtivat hotellia tiistaina Soussen kaupungissa Tunisiassa. Kuva: Zohra Bensemra Reuters

Tunisian hallitus koventaa otteitaan terroristiryhmiä vastaan viikko sitten perjantaina tapahtuneen terrori-iskun vuoksi.

Tunisian presidentti Beji Caid Essebsi ilmoitti lauantaina julistavansa Tunisiaan hätätilan iskun vuoksi.

"Jotta voisimme kohdata tämän vitsauksen, meidän pitää valmistautua. Meillä pitää olla tarpeeksi joukkoja, kunnollinen koulutus ja välineitä", presidentti Essebsi sanoi televisiopuheessaan lauantai-iltana uutistoimisto AFP:n mukaan.

23-vuotias Seifeddine Rezgui ampui 38 turistia hotellilla ja rannalla Soussen kaupungissa. Poliisien hidas toiminta iskun aikana on herättänyt Tunisiassa paljon arvostelua.

Sanomalehti The New York Timesin mukaan poliiseilla kesti puoli tuntia pysäyttää isku. Turvallisuusviranomaiset tappoivat lopulta Rezguin.

Tunisian pääministeri Habib Essid myönsi perjantaina Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että poliisi vastasi iskuun liian hitaasti.

Hätätilalaki antaa viranomaisille mahdollisuudet esimerkiksi rajoittaa ihmisten kokoontumisvapautta. Se on voimassa 30 päivää kerrallaan.

Hätätilan julistaminen on herättänyt myös huolta Tunisian demokratian tulevaisuudesta. Tunisialaiset syrjäyttivät vuoden 2011 kansannousussa itsevaltaisen presidentti Zine El Abidine Ben Alin. Asiantuntijoiden mukaan Tunisian demokratiakehitys on nyt ratkaisevassa vaiheessa.

"On olemassa aito huoli, että hätätilan julistaminen johtaa sosiaalisten mielenosoitusten kriminalisointiin", tutkija Hamza Meddeb ajatushautomo Carnegiesta sanoi AFP:lle. Essebsi sanoi, että Tunisia tulee kunnioittamaan sananvapautta hätätilasta huolimatta.

Tunisia on jo aiemmin määrännyt turvallisuusjoukkoja vahtimaan hotelleja ja rantoja. Myös radikaalia ideologiaa levittäviä moskeijoita suljetaan.

"Jos tunisialaiset johtajat käyttävät turvallisuuskriisiä kulttuurisotaan rauhanomaisia islamistiryhmiä vastaan, se on suuri ongelma koko transitiolle", tutkija Monica Marks sanoi Financial Times -lehdelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat