Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkko menettää jäseniään myös Ruotsissa

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Ruotsin kirkko erotettiin valtiosta vuonna 2000. Lain mukaan kirkon on silti edelleen oltava evankelisluterilainen, demokraattinen ja valtakunnallinen.

Rahoituksensa Ruotsin kirkko saa nykyisin kirkollisveron sijaan jäsenmaksuista ja hautausmaksuista.

Kuten kirkko Suomessa, on myös Ruotsin kirkko viime vuosikymmeninä menettänyt jäseniään tasaista tahtia. Viime vuosina jäsenkato on ollut noin prosentin vuodessa. Nykyisin kirkkoon kuuluu runsaat kuusi miljoonaa ruotsalaista, mikä vastaa vajaata 65 prosenttia kansalaisista. Suomessa osuus oli vuoden lopussa vajaat 74 prosenttia.

"Ruotsia pidetään yhtenä maailman maallistuneimmista maista. Siinä mielessä on häkellyttävää että yhä yli 60 prosenttia väestöstä kuuluu yhteen uskonnolliseen yhteisöön", arkkipiispa Antje Jackelén sanoo.

Jackelénin mielestä uskonnon merkitys nyky-Ruotsissa voi olla antaa tilaa henkisyydelle ja luottamukselle ja niiden etsimiselle arjessa. Usko nähdään liian helposti saavutettuna tilana, ei matkana, hän sanoo.

"Jako kirkon piiriin ja uskonnosta vapaaseen suureen yhteiskunnalliseen piiriin on tehnyt sen, että ihmiset ajattelevat uskonnollisuuden koskevan vain noita muita, ei meitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat