Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tappouhkauksia saanut Ruotsin uuden ajan arkkipiispa saarnaa verkossa

Ruotsin ensimmäinen naisarkkipiispa Antje Jackelén sai valintansa jälkeen tappouhkauksia ja kohtasi viha-aallon verkossa.

Ulkomaat
 
Rickard Kilström
Ruotsin arkkipiispa sytytti kynttilän Visbyn tuomiokirkossa Almedalenin vuotuisella politiikkaviikolla. Hän kertoi ajatelleensa äitiään, joka nukkui pois hiljattain.
Ruotsin arkkipiispa sytytti kynttilän Visbyn tuomiokirkossa Almedalenin vuotuisella politiikkaviikolla. Hän kertoi ajatelleensa äitiään, joka nukkui pois hiljattain. Kuva: Rickard Kilström

12 paneelikeskustelua ja lukuisia haastatteluja. Kirkon iltamia.

Kun Ruotsin arkkipiispa Antje Jackelén astelee Visbyn tuomiokirkolle helteisenä kesäiltapäivänä keskellä politiikkaviikko Almedalenia, on aikataulu tiukka: Jackelén on yksi kysytyimpiä vieraita yhteiskunnallisten vaikuttajien kokoontumisajoissa, jotka päättyivät sunnuntaina Gotlannissa.

Kuka

Antje Jackelén

 Antje Jackelén, 60, on Ruotsin 70. arkkipiispa. Hänet vihittiin tehtäväänsä kesäkuussa 2014. Tätä ennen hän toimi Lundin piispana.

 Jackelén on syntyjään saksalainen. Hän muutti Ruotsiin opiskeluiässä. Hän sai pappisvihkimyksensä vuonna 1980.

 Jackelén on koulutukseltaan teologian tohtori. Jackelén on työskennellyt akateemisissa tehtävissä muun muassa Berkeleyn yliopiston yhteydessä olvassa tutkimusinstituutissa ja Chicagon Lutheran School of Theologyssa. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja.

 Jackelén on naimisissa Ruotsin kirkon pappina toimineen Heinz Jackelénin kanssa. Pariskunnalla on kaksi lasta.

Arkkipiispan kalenterissa on keskusteluja ilmastosta, biotekniikasta ja siitäkin, onko yrityksen yksityislentokoneen käyttö moraalista.

"Kirkko on siellä, missä sen jäsenet ovat. Tavallaan olemme siis täälläkin joka lavalla", Jackelén sanoo.

Saksassa syntynyt Jackelén nousi arkkipiispaksi Lundin piispan paikalta, kun edeltäjä Anders Wejryd jäi eläkkeelle viime vuonna. Medialle myönteisestä arkkipiispasta on tullut nopeasti näkyvä yhteiskunnallinen keskustelija Ruotsissa. Hän ottaa yleisönsä aikana, jona kirkon jäsenmäärä on huventunut huomattavasti takavuosista.

Jackelénin jumalalliset ja yhteiskunnalliset viestit viuhuvat tiuhaan sosiaalisessa mediassa. Podcastissaan hän haastattelee tunnettuja ruotsalaisia kuten taiteilija Jonas Gardellia homoseksuaalisuudesta tai entistä huippu-urheilijaa Carolina Klüftiä saavutuksista ja johtajuudesta.

"Kirkko on aina käyttänyt niitä viestinnän muotoja, joita on kulloinkin ollut tarjolla. Se on uskonnon luonnetta."

Jackelén on ensimmäinen nainen arkkipiispana Ruotsissa ja maailmalla yksi pienestä joukosta. Alku tehtävässä oli osin rankka. Jackeléniin kohdistui valinnan jälkeen räikeää arvostelua.

"Eikö vain voisi polttaa roviolla, sellaisestahan kirkko pitää" ja "Valitse mieluummin Muhammed, silloin vältymme rumalta ukkokampaukseltasi", verkossa muun muassa kirjoitettiin nimimerkkien suojissa. Jackelén sai myös tappouhkauksia.

"Ei sitä tietenkään voi osoittaa. Mutta on selvää, etten joskus voi välttää ajatusta, että ehkä tällaista ei olisi sanottu miehelle tai miehestä", hän sanoo kysyttäessä asiasta.

"Miestä ei ainakaan olisi kutsuttu tyhmäksi lehmäksi tai muuta sellaista."

Arvostelumyrsky ei sinänsä liittynyt naiseuteen. Yksi syy oli arkkipiispan itselleen valitsemaan virallinen motto: "Jumala on suurempi".

Rickard Kilström
Antje Jackelén
Antje Jackelén

Jackelén sanoo, että hänelle ensimmäisestä Johanneksen kirjeestä poimittu lause tuo muun muassa lohtua.

"Jos Jumala on suurempi kuin minun parhaat saavutukseni ja pahimmat epäonnistumiseni, niin sehän tarkoittaa, että haloo, voimme ottaa vähän rennommin."

Toisaalta lause myös haastaa: kun ihminen kuvittelee olevansa valmis, on Jumala yhä suurempi ja ihminen voi siis pyrkiä parempaan.

Arvostelijat kuitenkin rinnastivat lauseen samaa tarkoittavaan Allahu akbar -ilmaisuun, joka kuullaan usein muslimien rukousten yhteydessä. "Jotkut halusivat sanoa, etten erota kristinuskoa ja islamia."

Jackelén koetti selittää, että lause on suora sitaatti kirjana vanhemmasta Raamatusta, ja molemmissa pyhissä kirjoissa on osin samoja teemoja. Tietotaso uskonnosta on kovin vähäinen nykyaikana, hän pohtii.

Jackelén edustaa selkeästi kirkon liberaalia siipeä, ja joitakuita sekin on ärsyttänyt. Esimerkiksi se, että hän ei vaali Jeesuksen neitseellistä syntymää biologisena totuutena vaan painottaa sen sijaan tapahtuman vertauskuvallista arvoa.

Kannatus arkkipiispaksi oli silti selvää. Hänet valittiin ensimmäisellä äänestyskierroksella.

Tehtävässään Jackelén on kuluneen vuoden aikana puolustanut näkyvästi muun muassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, vastustanut rasismia, käynyt keskustelua asekaupasta ja puolustanut ihmisarvoa Ruotsin maahanmuuttokeskustelussa.

"Maailmassa on nyt enemmän pakolaisia kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan. Silloin raunioina oleva Eurooppa kykeni kuitenkin hoitamaan asian. Nyt Eurooppa ei ole raunioina, suurin osa on hyvinvoivaa, ja silti tämä on niin vaikeaa", hän sanoo EU:ssa käytävästä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden jakamiseen liittyvästä keskustelusta.

Jackelénin mielestä on luontevaa, että kirkko on aktiivinen yhteiskunnallisissa teemoissa. Kirkko ei ole poliittinen, mutta teologialla on poliittisia seurauksia, hän sanoo.

Ruotsalaisilta linja tuntuu saavan tukea. Tutkimuslaitos Sifon tuoreessa kyselytutkimuksessa kansalaisten luottamus kirkkoon kasvoi selvästi ja oli nyt suurempaa kuin luottamus hallitukseen tai valtiopäiviin.

"Yksi selitys tähän voi olla, että seisomme ihmisarvon puolella", Jackelén sanoo.

Elina Kervinen HS
Visby

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat