Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etyjissä on yhä kyse Venäjästä – interaktiivinen kartta näyttää Euroopan rajojen muutoksen

Ulkomaat
 

Kun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj nousee otsikoihin, on aiheena yleensä Venäjä.

Kertomus 40 vuotta kestäneestä matkasta Helsingin Etykistä nykyiseen Etyjiin ja Ukrainan sotatantereille on kertomus lännen suhteista Venäjään, jota alkumatkasta vielä kutsuttiin Neuvostoliitoksi.

Venäjästä on kyse myös Helsingissä koolla olevan Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen uutisoinnissa. Kokous ei ole osa Ety-järjestöä, mutta Venäjän osalta logiikka on yhteinen.

Venäjä nosti parlamentaarikkotapaamisen avulla profiiliaan.

Se valikoi osallistujiksi EU:n matkustuskiellossa olevia kansanedustajiaan ja sitten protestoi äänekkäästi, kun Suomi eväsi heidän maahantulonsa.

Etyj on väline, jolla Venäjä voi testata rajojaan vahingoittamatta itseään.

Samaan aikaan elämä Wienissä varsinaisen Etyjin päämajassa jatkuu näennäisesti vakiintuneella urallaan.

Vähintään kerran viikossa 57 maan suurlähettiläät kokoontuvat Hofburgin linnassa suljettujen ovien takana.

Ovet voisi useimmiten jättää auki. Etyjin pysyvä neuvosto saa yleisökseen enemmän koululaisryhmiä kuin tiedotusvälineitä.

Mekaanisesti toistuva kokouskierto on Etyjin elintoimintoja ylläpitävä koneisto. Jos järjestön koko merkitys riippuisi siitä, olisi Helsingistä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksesta alkanut tarina lähellä loppuaan.

Onneksi Etyj on kuitenkin enemmän kuin pelkkä diplomatian kulissi. Pysyvä neuvostokin herää henkiin silloin, kun päätöksille on edellytyksiä.

Etyjille on annettu suuri tehtävä turvallisuuden edistäjänä "Vancouverista Vladivostokiin", mutta 57 maan yksimielisestä päätöksenteosta riippuvainen järjestö on heiveröinen.

Järjestö on selvinnyt kahdesta suuresta mullistuksesta sen jälkeen, kun sen perustana oleva Helsingin asiakirja allekirjoitettiin 1. elokuuta 1975.

Ensimmäinen mullistus oli kylmän sodan päättyminen. Se itse asiassa vahvisti järjestöä.

Helsingistä alkaneesta Ety-kokousten sarjasta tuli järjestö, Etyj. Sen oheen syntyi joukko virastoja ja sopimusjärjestelyjä, joista ehkä merkittävin on vaalivalvontaan erikoistunut Demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimisto Odihr.

Virastot perustettiin yksimielisillä päätöksillä, joita Venäjä ei ole sittemmin saanut kumottua, koska siihenkin tarvittaisi yksimielisyys.

Seuraava mullistus oli Venäjän sotatoimista Ukrainassa syventynyt Venäjän ja länsimaiden kriisi. Se on kovia kokeneen järjestön rankin koettelemus. Jyrkimpien arvioiden mukaan kriisi on mitätöinyt Etyjin perustan eli Euroopan ensimmäisen turvallisuus- ja yhteistyökokouksen loppuasiakirjan.

Asiakirjassa oli kaksi osuutta, joilla on ollut kiistatonta vaikutusta myöhempiin tapahtumiin.

Sopimuksensa kolmannessa osassa eli korissa silloiset 35 osallistujavaltiota sitoutuivat edistämään kansalaisten liikkumista ja tiedonsaantia yli rajojen. Osuus syntyi länsimaiden vaatimuksista, mutta kukaan ei oikeastaan odottanut, että osuudella olisi suurta merkitystä. Kolmas kori oli kuitenkin tärkeä inspiraation lähde aktivisteille, joiden protestien aallot lopulta upottivat Neuvostoliiton. Osuus viitoitti Etyjin tietä.

Ukrainan kriisissä ratkaiseva on loppuasiakirjan ensimmäinen kori, jossa allekirjoittaneet lupaavat olla loukkaamatta toistensa rajoja, pidättyä aluevaatimuksista sekä olla käyttämättä sotilaallista voimaa toistensa alueita kohtaan.

Nykyisen kriisin yksi suurista ironioista on se, että liittämällä Krimin alueen itseensä ja tukemalla sotatoimia Itä-Ukrainassa, Venäjä rikkoo Helsingin asiakirjassa nimenomaan sitä kohtaa, jota Neuvostoliitto erityisesti vaati siihen mukaan.

Etyjin kannalta ei riitä, että Venäjä lopettaisi sotatoimien tukemisen, vaan Venäjän pitäisi ennen kaikkea vetäytyä Krimiltä. Se ei ole laisin näköpiirissä.

Vuosipäivän lähestyessä Etyjissä on vain vähän aihetta juhlaan.

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Presidentti Sauli Niinistö, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen pääsihteeri Spencer Oliver (vas.) ja puheenjohtaja Ilkka Kanerva (oik.) Finlandia-talolla maanantaina 6. heinäkuuta.
Presidentti Sauli Niinistö, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen pääsihteeri Spencer Oliver (vas.) ja puheenjohtaja Ilkka Kanerva (oik.) Finlandia-talolla maanantaina 6. heinäkuuta.

Hankkeet uusista yhteistyölupauksista on toistaiseksi kuopattu. Parlamentaarinen yleiskokous Helsingissä on pohjimmiltaan vain vuosikokous. Perjantaina Helsingissä järjestettävässä varsinaisen Etyjin kokouksessa ovat vieraina ulkoministerit vain kolmesta puheenjohtajiston maasta.

Juhlistamisen arvoista on se, mitä Helsingissä aikanaan sovittiin, mikä siitä käynnistyi ja mitä Etyjin puitteissa kaikesta huolimatta edelleen tehdään.

1990-luvulla luotujen valtuuksien ansiosta Etyj valvoo vaaleja, toimii Balkanilla ja raportoi epädemokraattisista jäsenmaistaan Keski-Aasiassa.

Ennen kaikkea Etyj on ainoa kansainvälinen toimija, joka kaikkien osapuolten suostumuksella raportoi Itä-Ukrainan sotatoimialueelta. Etyjin tehtävänä on valvoa tulitaukosopimuksen toimeenpanoa, tai käytännössä sen rikkomista.

Etyj on edelleen kertomus lännen ja Venäjän suhteista.

HS:n kokoama laaja aihesivu Etykin 40-vuotiaasta historiasta löytyy täältä.

Korjattu 7.7. kello 8.40: Kuvatekstiin Spencer Oliverin titteliksi OSCE:n tilalle Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen pääsihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat