Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi hajotti Armenian mielenosoitukset

Kymmeniä mielenosoittajia otettiin kiinni maan pääkaupungissa Jerevanissa

Ulkomaat
 
Hayk Baghdasaryan Reuters
Poliisi siirsi mielenosoittajien barrikaadeiksi asetettamia roskalaatikoita Jerevanissa Armeniassa maanantaina.
Poliisi siirsi mielenosoittajien barrikaadeiksi asetettamia roskalaatikoita Jerevanissa Armeniassa maanantaina. Kuva: Hayk Baghdasaryan Reuters

Armenian poliisi hajotti maanantaina maan pääkaupungissa Jerevanissa jo yli kaksi viikkoa jatkuneet mielenosoitukset ja otti kiinni kymmeniä mielenosoittajia, uutistoimisto AFP kertoo.

Samalla poliisi purki mielenosoittajien isoista roska-astioista kokoamat barrikadit, joilla nämä olivat sulkeneet liikenteen Bagramjanin puistokadulla.

Sähkön hinnankorotuksia vastustaneet mielenosoitukset keräsivät suurimmillaan Jerevanin keskustaan yli 10 000 ihmistä. Mielenosoittajien määrä kasvoi sen jälkeen, kun poliisi yritti hajottaa mielenosoituksen kesäkuun lopulla voimatoimin.

Mielenosoitukset alkoivat 19. kesäkuuta. Vähän aiemmin maan viranomaiset olivat myöntyneet paikallisen sähköyhtiön vaatimukseen korottaa sähkön hintaa. Venäläisen Inter Rao -yhtiön omistamalla sähkölaitoksella on monopoli Armeniassa.

Sähköyhtiö perusteli hinnankorotuksia talouslaman aiheuttamalla valuutan heikkenemisellä. Autoritäärisesti johdettu Armenia on kuitenkin hyvin korruptoitunut ja monet paikalliset epäilivät taustalla olevan joidenkin halu rikastua.

Mielenosoituksissa onkin vastustettu Armenian epäoikeudenmukaista järjestelmää, jossa iso osa kansasta elää köyhyydessä samalla, kun omaisuus keskittyy poliitikoille ja harvoille liikemiehille, joilla on monopoli alallaan.

Mielenosoittajat ovat yrittäneet korostaa, ettei kyseessä ole niin sanottu värivallankumous, eikä mieltä osoiteta niinkään sähköyhtiön venäläistä emoyhtiötä vastaan, vaan viranomaisia, jotka suostuivat vaatimuksiin.

Sähkön hinnankorotus näytti olevan monelle viimeinen niitti, ja pitkään jatkunut ärtymys purkautui mielenosoituksiin. Etelä-Kaukasiassa sijaitsevan 3,2 miljoonan asukkaan maan talous on kärsinyt pahoista ongelmista, joita hallitus ei ole onnistunut ratkaisemaan.

Venäjällä useat kansanedustajat kuitenkin epäilivät kyseessä olevan samanlainen kansannousu, joka toissatalvena kaatoi Ukrainan presidentin Viktor Janukovytin. Venäjän johdossa tällaisten suurmielenosoitusten arvellaan johtuvan erityisesti Yhdysvaltain toimista.

"Myös Yhdysvaltain Armenian-suurlähetystö osallistuu aktiivisesti tapahtumiin Jerevanissa", Venäjän parlamentin ylähuoneen liittoneuvoston ulkoasiainvaliokunnan jäsen Igor Morozov sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan kesäkuussa.

Armeniassa mielenosoittajat kuitenkin tietävät maan olevan hyvin riippuvainen Venäjästä. Armenialle Gyumrin kaupungissa sijaitseva venäläinen tukikohta on elintärkeä, sillä se vähentää naapurimaa Azerbaidanin intoa hyökätä. Maat sotivat 1990-luvun alussa Vuoristo-Karabahista, ja hauras tulitauko rakoilee säännöllisesti.

Armenialle nykytilanne on kuitenkin hyödyllinen, sillä virallisesti Azerbaidaniin kuuluva Vuoristo-Karabah ja sen ja Armenian väliset alueet ovat armenialaisten hallussa.

Sodan seurauksen Azerbaidanin ja Armenian raja on suljettu. Kun myös raja Turkkiin on vuoden 1915 kansanmurhasta periytyvän kiistan takia kiinni, Armenian talous on hyvin riippuvainen Venäjästä.

Se on samalla yksi syy Armenian tuoreimpiin talousongelmiin, sillä lännen pakotteet ja öljyn hinnanlasku ovat saaneet Venäjän talouden vaikeuksiin.

Mielenosoitukset olivat kutistuneet paljon pienemmiksi jo ennen poliisin maanantaista operaatiota. Pieni joukko on pitänyt mielenosoitusta pystyssä ja osanottajamäärä on kasvanut iltaisin.

Hallitus on jo taipunut ainakin väliaikaisesti maksamaan hinnankorotukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat