Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi syyttää pakotesääntöjä sekaviksi

Presidentti Niinistö: Suomi olisi päästänyt venäläiset Etyj-kokoukseen

Ulkomaat
 
Oleksandr Klymenko Reuters
Ukrainan sotilaat kokosivat aseita Donetskin lähellä. Konflikti on kiristänyt Venäjän ja lännen välejä, ja johtanut EU-pakotteisiin.
Ukrainan sotilaat kokosivat aseita Donetskin lähellä. Konflikti on kiristänyt Venäjän ja lännen välejä, ja johtanut EU-pakotteisiin. Kuva: Oleksandr Klymenko Reuters

Suomen ulkopolitiikassa on nyt yksi kysymys ylitse muiden: mikä meni pieleen Suomen Etyj-kokouksen järjestelyissä?

Suomi kielsi kuudelta EU:n matkustuskiellossa olevalta venäläiseltä kansanedustajalta pääsyn tällä viikolla Helsingissä järjestettävään Etyjin parlamentaariseen yleiskokoukseen. Venäjä suuttui päätöksestä eikä lähettänyt viiden päivän kokoukseen kuin yhden edustajan yhdeksi päiväksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti maanantaina Etyj-kokouksen yhteydessä pitämässään tiedotustilaisuudessa vahvasti kantaa ulkopoliittisen selkkauksen syihin. Viesti oli suunnattu EU:lle, Etyjille ja etenkin Venäjälle. Niinistö korosti useaan otteeseen, että Suomella ei ollut mitään venäläisten saapumista vastaan, mutta EU-maana Suomen piti toimia EU:n pakotesääntöjen mukaan.

Presidentti haukkui pakotesäännöt sekaviksi ja vaati niihin pikaista selvyyttä.

Niinistö sanoi, että Suomen kannalta erittäin hankala tilanne olisi voitu välttää, jos vaikka presidentin kansliaa olisi informoitu aikaisemmin matkustusongelmasta.

Suomi tulkitsi, että sen pitää tiedustella jäsenmaiden näkemystä niin sanotulla notifikaatiolla, ja osoittautui, että osa EU-maista vastusti venäläisten saapumista Suomeen. Matkustuskiellossa olevat venäläiset olisivat voineet tulla, jos kaikki EU-maat olisivat olleet siitä samaa mieltä.

"Vastustajia oli useita, mutta eipä puoltajiakaan ollut paljon. Sen sijaan hiljaisuutta oli paljon. Suomi ikään kuin haluttiin jättää yksin sen kanssa, mitä tässä tapahtuu, vaikka kyseessä oli EU-säännös", Niinistö sanoi.

Pitkäaikainen ulkoministeri, nykyinen oppositiokansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) sanoo olevansa Niinistön kanssa asiassa "päällisin puolin samaan mieltä". Hän uskoo, että EU-maiden suhtautumiseen olisi voitu vaikuttaa hiljaisella diplomatialla ja saada ehkä asia kuntoon, jos aikaa olisi ollut enemmän. Kokousta alettiin järjestää jo heinäkuussa 2013.

Finlandia-talolla pidettävässä Etyj-kokouksessa kyseltiin, miksei ongelmaa huomattu etukäteen joko EU:ssa, Suomessa tai kokouksen järjestäneessä Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen sihteeristössä. Sääntöjen mukaan matkustuskiellossa oleva edustaja voi tulla kansainvälisen kokoukseen vain, jos se järjestetään järjestön päämajakaupungissa.

Etyjin parlamentaarisen komitean puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok) mukaan asia tuli akuutiksi vasta alle kuukausi sitten kun selvisi, että Venäjältä on tulossa kokoukseen matkustuskiellossa olevia.

"Suomi sai tietää sen ihan heti", Kanerva sanoo.

Kanerva sanoo, että aikoinaan pakotesääntöjen kirjoittajat ovat ilmeisesti nukahtaneet matkustussääntöjen määrittelyn aikana ja nyt säännöstä on tullut osin kansainvälisen diplomatian este.

Kanerva on samaa mieltä Niinistön kanssa siitä, että jonkun olisi pitänyt tajuta etukäteen tämä ongelma.

"Jos oltaisiin oltu proaktiivisia, olisi ehkä vältytty tältä. Toinen keino olisi ollut yrittää vain ilmoittaa matkustusasia EU:n neuvostolle, mutta valittiin tämä notifikaatio-tie ja sitten kävi näin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat