Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina löysi viimeinkin vihreän vireen

Ulkomaat
 
Jenni Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

On yksi asia, joka yhdistää brasilialaista jalkapalloilija Kakáa ja paavi Franciscusta. Molemmat ovat avautuneet kuluneen kuukauden aikana ilmastonmuutoksesta.

Kakán vertaus on arvattava, jalkapallo. Kyseessä on maailman tärkein ottelu, joka on voitettava. Pelattava on, "lastemme ja heidän lastensa puolesta". Paavilla on mielessä taas äiti maa, joka "ruokkii ja määrää meitä". Paavin mielestä olemme jo liian pitkään eläneet iloisessa huolettomuudessa, jonka seurauksena ilmastonmuutoksesta on tullut yksi ihmiskunnan suurimmista haasteista.

Pariisin joulukuisen ilmastokokouksen lähestyessä vastaavia avautumisia on odotettavissa lisää. Käsillä on ratkaiseva vuosi, sillä Pariisin kokous määriteltiin viimeiseksi aikarajaksi sitovan ilmastosopimuksen syntymiselle.

Edellinen hetki, Kööpenhaminan kokous vuonna 2009, möhlittiin raskaasti. Kokous kaatui kyräilyyn, oman edun varmistamiseen ja kehitysmaiden sekä kehittyvien maiden riitoihin.

Moni asia on onneksi muuttunut. Yksi rajapyykki saavutettiin viime vuonna. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan maailman energiantuotannon hiilidioksidipäästöjen kasvu pysähtyi ensi kertaa, vaikka globaali talous jatkoi kasvuaan. Päästöjen ja talouskasvun liitto on ollut katkeamaton 40 edellistä vuotta.

Suurin syy päästöjen vähenemiseen löytyy Kiinasta. Maailman suurin saastuttaja on löytänyt kaikessa hiljaisuudessa vihreän vireen. Se investoi nyt voimakkaasti tuulivoimaan ja aurinkoenergiaan sekä käy paikallista päästökauppaa. Merkittävin muutos on kuitenkin tapahtunut asenteissa. Savusumua ei voi enää peitellä.

Kaikki ei riipu edes valtioista. Kesäkuussa tuli harvinainen päätös, kun tuomioistuin piti Hollannin valtion päästövähennystoimia riittämättöminä. Oikeusjutun aloittaneen aktivistiryhmän mielestä valtio keskittyi liikaa ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, kun huomion olisi pitänyt olla päästöjen vähentämisessä.

Tänään ilmestynyt juttupaketti on ensimmäinen HS:n kahdesta laajasta ilmastonmuutosta käsittelevästä juttukokonaisuudesta. Toinen osa kertoo muun muassa, miten ilmastonmuutoksen torjuminen tarjoaa täysin uusia liiketoimintamahdollisuuksia. HS:n verkkosivuilla voit myös kokeilla, mitä vaikutuksia omilla ilmastoteoillasi on. Ekotekovisa kertoo esimerkiksi, mitä vaikutusta on juustonsyönnin vähentämisellä tai Thaimaan-matkan vaihtamisella Jyväskylän-reissuun.

Jenni Virtanen jenni.virtanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat