Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bisnes yhdistää riitaisia maita – venäläinen Rosatom rakentaa Turkin ensimmäisen ydinvoimalan

Maat eivät anna poliittisten erimielisyyksien haitata talous- ja energiayhteistyötään

Ulkomaat
 
Mihail Metzel Tass
Venäjän valtiollisen energiayhtiön Rosatomin johtaja Sergei Kirijenko (vas.) ja Turkin energiaministeri Taner Yildiz allekirjoittivat asiakirjat Turkin ydinvoimalahankkeesta joulukuussa 2014 Ankarassa.
Venäjän valtiollisen energiayhtiön Rosatomin johtaja Sergei Kirijenko (vas.) ja Turkin energiaministeri Taner Yildiz allekirjoittivat asiakirjat Turkin ydinvoimalahankkeesta joulukuussa 2014 Ankarassa. Kuva: Mihail Metzel Tass

Pienessä eteläturkkilaisessa Akkuyun kaupungissa käynnistyivät huhtikuussa rakennustyöt Turkin ensimmäisen ydinvoimalan rakentamiseksi. Voimalan rakentaa suomalaisillekin tuttu Venäjän valtiollinen energiayhtiö Rosatom.

Suomessa on käyty viime päivinä kuumaa keskustelua Fennovoiman ydinvoimahankkeesta, jossa Rosatom on mukana. Yhtiö omistaisi nykyisen esityksen mukaan hankkeesta tytäryhtiönsä kautta 36 prosenttia. Vaakalaudalla olevalle hankkeelle on yritetty löytää poliittisista syistä vähintään 60 prosentin kotimaista rahoitusta.

Kalliit energiainvestoinnit ovatkin usein kytköksissä maiden väliseen politiikkaan.

Akkuyun ydinvoimalan erikoisuus on, että koko hanke on Rosatomin näpeissä. Venäläiset rakentavat, omistavat ja myöhemmin operoivat voimalaa.

Viidentoista vuoden jälkeen Rosatom voi halutessaan luopua omistuksesta ja myydä sen. Turkkilaisyritykset taas voisivat ostaa 49 prosenttia Akkuyusta, mutta toistaiseksi kiinnostuneita ei ole ilmaantunut.

Koko hankkeen hinnaksi on arvioitu 20 miljardia dollaria eli noin 18,1 miljardia euroa.

Turkin energiapolitiikkaan perehtyneen tutkijan Aaron Steinin mukaan hankkeen on tarkoitus toimia Rosatomille eräänlaisena näytteenä kehitysmaiden markkinoille.

"Mikään länsimaa ei suostuisi tällaiseen hankkeeseen", Stein sanoo.

Murad Sezer Reuters
Aktivistit protestoivat Turkin hallitusta vastaan voimalahankkeen vuoksi Istanbulissa maaliskuussa 2011.
Aktivistit protestoivat Turkin hallitusta vastaan voimalahankkeen vuoksi Istanbulissa maaliskuussa 2011.

Rakentamalla ydinvoimaa Turkki vastaa energiantarpeeseen, joka kasvaa talouskasvun siivittämänä kohisten.

Ajatushautomo Carnegien vierailevan tutkijan Sinan Ülgenin mukaan Turkin energiantarve kasvaa noin viisi prosenttia vuodessa.

Artikkeliin liittyvät

"Joka kahdestoista vuosi Turkin on kaksinkertaistettava energiakapasiteettinsa", Ülgen arvioi puhelimitse HS:lle.

Toinen tärkeä syy Turkin ydinvoimakuumeeseen on riippuvuus Venäjän, Irakin ja Iranin kaasu- ja öljytoimituksista. Turkin hallituksen mukaan ydinvoimalat toisivat Turkille myös merkittäviä säästöjä.

Moni on pohtinut, auttaako tuontiydinvoimalan rakentaminen Turkkia, jos se haluaa vähentää riippuvuuttaan tuontienergiasta. Ülgen ei pidä tätä suurena ongelmana.

"Jos venäläiset ovat sijoittaneet paljon rahaa voimalaan, heillä ei ole intressiä pysäyttää myyntiä esimerkiksi poliittisista syistä. Sitä ei kannata sulkea samalla tavalla kuin vaikkapa kaasuhanoja."

Kiintoisaa on, että Turkki ja Venäjä eivät anna poliittisten erimielisyyksien haitata talous- ja energiayhteistyötään. Maat ovat vastakkaisilla puolilla esimerkiksi asennoitumisessa Syyrian sotaan ja Krimin valtaukseen.

Vaikka Turkki on sotilaallinen Nato-maa, se ei ole liittynyt lännen pakoterintamaan Venäjää vastaan. Maat päinvastoin kasvattavat keskinäistä kauppaansa. Niitä yhdistää myös kylmenevä suhde länsimaihin.

Akkuyun ydinvoimalan on määrä valmistua lopullisesti vuoteen 2023 mennessä. Vuosi on symbolisesti merkittävä, koska silloin vietetään Turkin tasavallan satavuotisjuhlaa.

Jos hanke etenee aikataulussa, ydinvoimala otetaan osin käyttöön jo vuonna 2020, kertoo sanomalehti Hürriyet Daily News.

Akkuyun voimalaan on määrä pystyttää neljä reaktoria. Vaikka ydinvoimalan rakennustyöt alkoivat jo, reaktorien rakentaminen käynnistyy Hürriyet Daily Newsin mukaan aikaisintaan vuonna 2016.

Ülgenin mukaan reaktoreiden rakentamiseen ei vielä ole lopullista lupaa. Lupa-asioiden lisäksi hanketta voivat viivästyttää Rosatomin rahoituskysymykset. Asiantuntijat pitävätkin todennäköisenä, ettei aikataulu pidä.

Hanke on aiheuttanut Turkissa vastustusta etenkin lähellä asuvissa ja ympäristöjärjestöissä.

Paikalliset ovat huolissaan turvallisuus- ja ympäristöriskeistä. Monet pelkäävät myös, että Välimeren rannalle nouseva ydinvoimala karkottaa turistit.

Asiantuntijat eivät ole huolissaan Akkuyun ydinvoimalan tekniikan laadusta. Suurimpana riskinä he pitävät kunnollisen sääntelyn ja valvonnan puutetta. Turkkilaisilla viranomaisilla ei ole ydinvoimasta aiempaa kokemusta tai osaamista.

Suuri kysymys on myös viranomaisten riippumattomuus poliittisten tahojen painostuksesta. Ydinvoimahanke on tärkeä Turkin valtapuolueelle AKP:lle.

Stein huomauttaa, että viivästynyt ympäristöarviointi puskettiin valmiiksi presidentti Vladimir Putinin Ankaran-vierailun alkajaisiksi joulukuussa 2014.

Jos Turkin hallituksen suunnitelmat toteutuvat, Akkuyun voimala on vasta alkusoittoa. Suunnitteilla on nimittäin kaksi muutakin ydinvoimalaa.

Toisen ydinvoimalan rakennustöiden on määrä alkaa vuonna 2017 Sinopin kaupungissa Mustanmeren rannalla.

Sinopin voimalan rakentavat japanilainen Mitsubishi Heavy Industries ja ranskalainen Areva. Turkki osallistuu Sinopin voimalan rahoittamiseen myös itse.

Hürryiet Daily Newsin mukaan kolmas ydinvoimala rakennetaan japanilaisvoimin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat