Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoret ilmastoaktiivit käännyttävät kansaa Pekingissä

Maailman suurin saastuttaja Kiina on havahtunut valtaviin ympäristöongelmiin

Kiina investoi aurinko-, tuuli- ja vesivoimaan enemmän kuin mikään muu maa

Ulkomaat
 
Nicola Longobardi
Zhu Yue (vas.) ja Jiang Haolin kuuluvat yliopistollaan ilmastoaktiivien ryhmään, joka on saanut taustalla olevan rakennuksen energiankulutusta vähennettyä kahdenkymmenen suomalaisen sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.
Zhu Yue (vas.) ja Jiang Haolin kuuluvat yliopistollaan ilmastoaktiivien ryhmään, joka on saanut taustalla olevan rakennuksen energiankulutusta vähennettyä kahdenkymmenen suomalaisen sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran. Kuva: Nicola Longobardi

Kiinalaista yliopisto-opiskelijaa Zhu Yueta harmittaa.

"Haluaisin niin mennä loppuvuonna Pariisiin. Mutta minua ei huolita, koska olen alle 18-vuotias."

Zhu Yue, 17, ei hingu Pariisiin muotiostoksille tai nähtävyyksiä katsomaan kuten useimmat siellä käyvät kiinalaiset. Hän haluaisi päästä seuraamaan Pariisin ilmastokokousta.

Kiinassa toimiva järjestö aikoo viedä sinne joukon nuoria kiinalaisia. Yksi Zhun opiskelukavereista on ehkä lähdössä.

Vaikka Kiina on jo vuosia ollut maailman suurin hiilidioksidin päästäjä, Kiinassa on yhä enemmän ihmisiä, joiden mielestä ilmaston lämpenemistä aiheuttavia kasvihuonekaasuja on aika vähentää.

Zhu on yksi heistä.

Hän kertoo kuulleensa maapallon lämpenemisestä ensimmäisen kerran vuonna 2005. Hän oli lapsi. Mitä hän ilmastoasioista ymmärsi?

"Ei sillä ole mitään merkitystä, minkä ikäinen olin. On kaikkien velvollisuus vähentää saastuttamista."

Fakta

Ilmastokokouksia vuonna 2015

 22. 7.–23. 7. EU:n ympäristöministereiden epävirallinen kokous Luxemburgissa

 Elokuussa ulkoministereiden välinen Arktinen COP21-ilmastokokous Alaskassa

 31. 8.–4. 9. Ilmastoneuvottelukokous Bonnissa

 18. 9. EU:n ylimääräinen ympäristöneuvoston kokous Brysselissä

 25. 9. ympäristöministeriön Tie Pariisiin -seminaari Helsingissä

 25. 9.–27. 9. Kestävän kehityksen Post-2015-huippukokous New Yorkissa

 19. 10.–23. 10. Ilmastoneuvottelukokous Bonnissa

 26. 10. EU:n ympäristöneuvoston kokous Luxemburgissa

 Lokakuussa Pre-COP- kokous Italiassa

 30. 11.–11. 12. YK:n ilmastokokous Pariisissa

Myös Kiinan hallitus on alkanut herätä valtaviin ympäristöongelmiinsa. Vaikka Kiina rakentaa yhä lisää hiilivoimaloita, se on panostanut voimakkaasti uusiutuvaan energiaan. Kiina investoi aurinko-, tuuli- ja vesivoimaan enemmän kuin mikään muu maa. Kiina on myös ottanut käyttöön hiilikauppajärjestelmiä, joilla pyritään rajoittamaan kasvihuonekaasuja.

Viime vuonna Kiinan hiilipäästöt vähenivät ainakin hetkellisesti. Kiina ei silti halua vielä sitoutua päästöjensä vähentämiseen kansainvälisin sopimuksin, koska katsoo, että sen talouskehitys on kesken.

Kesäkuussa Kiina julkisti tavoitteensa tänä vuonna järjestettävään Pariisin ilmastokokoukseen. Maa lupasi, että sen hiilidioksidipäästöt saavuttavat huippunsa vuoden 2030 tienoilla, ehkä jopa aiemmin. Maa aikoo vähentää päästöjään 60–65 prosenttia vuoden 2005 tasosta kansantuotteeseen suhteutettuna. Lisäksi Kiina pyrkii kasvattamaan muiden kuin fossiilisten polttoaineiden osuutta energiantuotannossaan 20 prosenttiin.

YK:n joulukuisessa ilmastokokouksessa Pariisissa on määrä sopia siitä, kuinka paljon maat vähentävät kasvihuonekaasujen päästöjään. Yksi keskeisistä kysymyksistä on, miten päästöt jaetaan kehittyvien ja rikkaiden maiden välillä. Kehittyvät maat haluavat lievemmät rajoitukset, koska rikkaat maat ovat tuottaneet päästöjä historian saatossa paljon enemmän.

Zhu on nykyisin ensimmäisen vuoden opiskelija Pekingin metsätalousyliopistossa, pääaineenaan yhdyskuntien vesijärjestelmät. Opintoihin kuuluu myös ympäristönsuojelua. Hän on pari vuotta nuorempi kuin kurssikaverinsa, koska aloitti koulun poikkeuksellisen pienenä.

Yliopistolla Zhu ja hänen kurssikaverinsa Jiang Haolin, 19, kuuluvat ryhmään, joka pyrkii suojelemaan ympäristöä. Se on eräänlainen harrastusryhmä, jolla ei ole suoraa kytköstä opintoihin.

Ryhmä tekee töitä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Ryhmäläiset esimerkiksi valistavat opiskelijatovereitaan ilmastoasioista ja kertovat, miten omiin päästöihin voi vaikuttaa.

Lähin kaveripiiri alkaa olla jo käännytetty.

"Yliopiston asuntolassa käyn toisinaan naapurihuoneissa kehottamassa, että he käyttäisivät vähemmän ilmastointia", Jiang Haolin sanoo. "Aluksi jotkut pitivät sitä häiriköintinä ja typeränä, mutta ajan myötä yhä useampi on alkanut ymmärtää."

Saavutus on melkoinen, sillä Pekingissä on tähän aikaan vuodesta tukalan kuuma. Lämpötila on lähes joka päivä 30 asteessa.

"Teemme parhaamme, että saisimme vaikutettua opiskelijoiden ajatuksiin täällä kampuksella. Kun he valmistuvat ja menevät osaksi yhteiskuntaa, he ovat vähähiilisiä ihmisiä ja vaikuttavat puolestaan muihin", Zhu sanoo.

Kiinassa on noin 30 viime vuoden aikana keskitytty lähinnä talouden kasvattamiseen, hinnalla millä hyvänsä. Ympäristönsuojelua ei ole pidetty tärkeänä, koska sen ei ole ajateltu tuovan talouskasvua.

Monet kiinalaiset pitävät yhä talouskasvua ensisijaisena, mutta etenkin nuorten joukossa alkaa olla yhä enemmän heitä, joille muillakin asioilla on merkitystä. Zhun ja Jiangin ikäiset ovat eläneet koko ikänsä melko vauraassa Kiinassa, eikä heille rikastuminen ole enää kaikki kaikessa.

Ympäristötietoisuus on Kiinassa kasvanut varsinkin viime vuosina, kun Kiina on alkanut myöntää saasteongelmia. Esimerkiksi alkuvuonna 2013 monen kaupungin ilmansaastelukemat nousivat ennätyksiin, ja saasteista tuli yleinen puheenaihe.

Ihmisten kiinnostusta ympäristönsuojelua kohtaan kuvaa se, että Kiinan valtiollisen televisiokanavan CCTV:n entisen toimittajan Chai Jingin tekemä, viime keväänä netissä julkaistu dokumenttielokuva ilmansaasteista keräsi satoja miljoonia katsojia. Filmin suosio ilmeisesti yllätti jopa Kiinan sensuuriviranomaiset, jotka olivat sallineet elokuvan julkaisun. Elokuva poistettiin netistä alle viikossa.

Varsinkaan maaseudulla kaikki eivät ole välttämättä edes kuulleet ilmastonmuutoksesta. Pekingissä valtaosa kansasta Zhun mukaan tietää siitä.

"Sellaisen käsityksen olemme saaneet, kun olemme kierrelleet yliopiston lähellä asuinalueilla kertomassa, kuinka hiilidioksidipäästöjä voi vähentää."

Metsätalousyliopiston ympäristöryhmä myös lobbaa yliopistoaan vähentämään energiankulutusta. Kerran kolmessa kuukaudessa he laskevat yliopiston hiilijalanjäljen.

Zhun mukaan tämä on vasta harjoitusta.

"Nyt me kehotamme yliopistoa säästämään energiaa. Tulevaisuudessa kehotamme yhteiskuntaa."

Lukuvuoden alussa ryhmäläiset ottivat projektikseen, että yliopistokampuksen suurimmassa rakennuksessa sammutetaan iltaisin turhat valot. He myös tarkistelevat, ettei huoneiden ilmastointeja ole säädetty liian kylmälle.

Tuloksena oli Zhun ja Jiangin mukaan, että 14-kerroksisessa yliopistorakennuksessa on kahdeksan kuukauden aikana säästynyt 450 megawattituntia sähköä. Se vastaa parinkymmenen suomalaisen sähkölämmitteisen omakotitalon kulutusta vuodessa.

Nuoret ovat perehtyneitä myös ilmastopolitiikkaan. Zhu kantaa repussaan kiinaksi käännettyä Yhdysvaltojen entisen varapresidentin Al Goren kirjaa Meidän valintamme, jossa kerrotaan ilmastonmuutoksesta.

"Rikkaat maat ovat päästäneet hiilidioksidia ilmaan jo pitkään. Siksi kehittyvillä mailla pitäisi olla suuremmat kiintiöt kuin rikkailla mailla", Zhu sanoo.

"Ja rikkaiden maiden pitäisi vähitellen viedä teollisuutta takaisin omiin maihinsa. Eivät ne voi ulkoistaa saastuttamista kehittyviin maihin."

Sekä Zhu että Jiang katsovat, että maailman toiseksi suurin kansantalous Kiina on Pariisissa ehdottomasti luokiteltava kehittyväksi maaksi.

"Kiinassa kansantuote on asukasta kohden edelleen paljon pienempi kuin kehittyneissä maissa", Jiang sanoo.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat