Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gazan kolmannesta sodasta vuosi – "Tilanne on pahempi kuin koskaan"

Vuosi sodan alusta paikallisten tunnelmat ovat toivottomat, kertoo gazalainen Sameh Saftawi

Ulkomaat
 
Muhammed Salem Reuters
Palestiinalaispoika kurkisti sodassa tuhoutuneesta perheensä kodista maaliskuussa Beit Hanounissa Gazassa.
Palestiinalaispoika kurkisti sodassa tuhoutuneesta perheensä kodista maaliskuussa Beit Hanounissa Gazassa. Kuva: Muhammed Salem Reuters

Gazan kolmas ja tuhoisin sota pyyhki kesällä 2014 maan tasalle kokonaisia asuinalueita.

Nyt sodan alkamisesta on kulunut vuosi, eikä uusia asuinrakennuksia ole Norjan pakolaisneuvoston mukaan saatu rakennettua. Gazan tiukan saarron vuoksi rakennusmateriaaleista on pulaa.

"On laskettu, että tällä vauhdilla Gazan jälleenrakentamisessa menisi 66 vuotta", sanoo Norjan pakolaisneuvoston Lähi-idän-aluejohtaja Karl Schembri puhelimitse Gazasta.

Sameh Saftawi
Sameh Saftawi

"Tilanne Gazassa on pahempi kuin koskaan."

Kansainvälinen yhteisö lupasi syksyllä auttaa gazalaisia 5,4 miljardilla dollarilla. Schembrin mukaan summasta on pystytty keräämään vain 24 prosenttia.

Myös Gazan infrastruktuuri on hajalla. Sähköä saadaan kahdeksaksi tunniksi kerrallaan. Juomaveden pelätään loppuvan lähivuosina.

Uutistoimisto AFP:n mukaan saarron helpottamisesta ja pysyvästä tulitauosta on käyty epäsuoria neuvotteluita palestiinalaisten ja israelilaisten välillä.

Gazalainen Sameh Saftawin kuvailee paikallisten tunnelmia toivottomiksi.

"Osa kotinsa menettäneistä asuu teltoissa kotiensa edustalla. Elämme 2000-lukua ja ihmiset nukkuvat teltoissa", Saftawi sanoo puhelimitse.

Saftawi on Gazan mittapuulla onnekas, sillä hänen kotinsa säilyi sodassa. Saftawi tienaa viisi dollaria päivässä pajalla, jossa korjataan sähkögeneraattoreita. Se ei vastaa englanninopettajan koulutusta, mutta hänen on elätettävä vaimo ja kolme tytärtä. Gazalaisista 45 prosenttia on työttömiä.

Saftawi pahoittelee, kun puhelun taustalta alkaa kuulua melua. Haastattelu naurattaa pajalla töissä olevia 10- ja 12-vuotiaita poikia.

"Heidän perheillään ei ole rahaa, joten perheiden oli otettava heidät pois koulusta tienaamaan."

Islamistijärjestö Hamasin ja Israelin 51 päivää kestäneen sodan saldo oli synkkä: 2 251 palestiinalaista kuoli, yli 10 000 haavoittui ja 100 000 menetti kotinsa. Israelilaisia kuoli sodassa 73, joista 67 oli sotilaita. 1 600 haavoittui.

"Jokaisella on vammoja. Jos ei fyysisiä, niin henkisiä", Saftawi sanoo.

Sotien lisäksi Gazaa kuristaa vuosia jatkunut Israelin ja Egyptin saarto. Saftawin mukaan monet eivät edes välitä, onko käynnissä sota.

"Sota tappaa nopeasti, saarto hitaasti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat