Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi tiukkaa faktaa ilmastonmuutoksesta – myönteiset ja kielteiset vaikutukset

Mitä ilmastonmuutos tarkoittaa, ja mitä siitä voidaan sanoa varmasti? HS selvitti viisi keskeistä kysymystä ilmastonmuutoksesta.

Ulkomaat
 
Reinhard Krause Reuters
Ilmastonmuutos uhkaa monien saarivaltioiden olemassaoloa. Kuvassa Malediivien pääkaupunki Malé.
Ilmastonmuutos uhkaa monien saarivaltioiden olemassaoloa. Kuvassa Malediivien pääkaupunki Malé. Kuva: Reinhard Krause Reuters

1. Mitä ilmastonmuutoksella tarkoitetaan, ja miten nopeasta ilmiöstä on kyse?
Ilmastonmuutos voidaan jakaa kahdeksi eri ilmiöksi. Yhtäältä puhutaan luontaisesta ilmastonmuutoksesta, johon kuuluvat esimerkiksi jääkaudet. Niiden vaihtelu on tapahtunut kymmenissätuhansissa vuosissa. Toisaalta tutkitaan ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta. Sillä tarkoitetaan ennen kaikkea ihmisen aiheuttamien kasvihuonekaasujen, kuten hiilidioksidin, metaanin, ilokaasun ja otsonikerrosta syöviä kaasujen, aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä. Näitä kaasuja on syntynyt huomattavasti enemmän 1800-luvun jälkeen.

Usein ilmastonmuutos viittaa ihmisen toimista riippuvaan muutokseen, jonka aikaväliä mitataan kymmenissä ja sadoissa vuosissa. Vaikka ihmisen aiheuttamia päästöjä pystyttäisiin estämään välittömästi, jo aikaansaatu kehitys jatkuisi pitkään.

2. Mistä ilmastonmuutokseen liittyvistä asioista voidaan olla varmoja? Entä epävarmoja?
Ilmastonmuutosta on tutkittu runsaasti. Merkittävimpiä todistuksia ilmastonmuutoksesta ovat hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportit, joista viimeisimmässä on käyty läpi 9 000 tutkimusta. Sen mukaan on äärimmäisen todennäköistä, että ihmisen vaikutus on suurin syy ilmastonmuutokseen. Asiantuntijoiden mukaan varmoja voidaan olla siitä, että keskimääräiset sääolosuhteet muuttuvat.

Muun muassa sään ääri-ilmiöt sekä helleaallot, tulvimista aiheuttavat sateet ja kuivuus ovat lisääntyneet. Myös valtamerten pinta on jo kohonnut ja pohjoinen merijää pienentynyt.

Epävarmuus koskee esimerkiksi sitä, kuinka paljon ilmasto lämpenee pitkällä aikavälillä ja miten lämpeneminen täsmälleen vaikuttaa paikallisesti.

Etenkin pariakymmentä vuotta pidemmissä ennusteissa on useita kehityskulkuja, joita IPCC on kartoittanut.

3. Mitkä ovat ilmastonmuutoksen kielteisiä ja myönteisiä vaikutuksia maailmanlaajuisesti?

Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa varsinkin lähempänä päiväntasaajaa olevaan maataloustuotantoon. Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat alati kasvavan maailman väestön ruokkimista.

Merenpinnan kohoaminen muokkaa saaria, valtioita ja isoja kaupunkeja. Ilmastonmuutoksen seuraukset voivat lisätä pakolaisten määrää entisestään, ja se heijastuu maailman muille alueille.

Myönteiset vaikutukset keskittyvät esimerkiksi pohjoisen maihin, kuten Kanadaan, Pohjoismaihin ja Venäjään. Niissä muun muassa kasvukausi pitenee, mikä puolestaan edesauttaa maatalouden tuotantoa. Kasvavat sademäärät myös lisäävät saatavilla olevan vesienergian määrää.

Kokonaisuudessaan ilmastonmuutos on kuitenkin kielteinen ilmiö, sillä sen kielteiset vaikutukset koskevat valtaosaa ihmiskunnasta.

4. Miten ilmastonmuutosta voi hillitä?
Valtioiden kesken ilmastonmuutosta yritetään hillitä ilmastoneuvotteluissa. Pariisin ilmastokokouksessa joulukuussa 2015 tavoitteena on solmia uusi, kaikkia maita sitova kansainvälinen ilmastosopimus. Tärkein keino päästöjen vähentämiseksi on fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn ja hiilen, käytön korvaaminen kasvihuonekaasujen osalta vähäpäästöisillä energialähteillä eli uusiutuvalla energialla tai ydinvoimalla.

Lisäksi ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä erilaisin teknisin keinoin sekä energian kulutusta vähentämällä. Esimerkiksi sähköautoilla voidaan vähentää liikenteen päästöjä.

5. Jos ilmastonmuutosta ei voida kaikilta osin hillitä, miten siihen pitäisi sopeutua?

Ilmastonmuutokseen on joka tapauksessa sopeuduttava, sillä esimerkiksi ääri-ilmiöistä ei päästä eroon. Veden säännöstelyä ja energiatehokkuutta olisi asiantuntijoiden mukaan kehitettävä ja esimerkiksi varauduttava rannikkoalueiden tulviin rakentamalla torjuntatorneja tai varastoaltaita.

Myös esimerkiksi sääpalvelujen merkitys kasvaa, kun pyritään ennakoimaan poikkeuksellisia sääilmiöitä. Ylipäätään ilmastonmuutosta koskevien ratkaisujen olisi oltava edullisia ja joustavia, sillä niitä tarvitaan ennen kaikkea kehitysmaissa, joilla ei ole varaa rakentaa kalliita rakennelmia tai järjestelmiä. 

 

Lähteinä on haastateltu muun muassa Ilmatieteen laitoksen pääjohtajaa Petteri Taalasta, Suomen ympäristökeskuksen ilmastonmuutoksen strategisen ohjelman johtajaa Mikael Hildeniä ja VTT:n erikoistutkijaa Laura Sokkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat