Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä esti Srebrenican tapahtumien julistamisen kansanmurhaksi

Srebrenican joukkosurmasta tulee tällä viikolla kuluneeksi 20 vuotta

Ulkomaat
 

Venäjä esti keskiviikkona Srebrenican verilöylyn julistamisen kansanmurhaksi käyttämällä veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Äänestystä siirrettiin tiistaina, sillä Yhdysvallat ja Britannia yrittivät taivutella Venäjän hyväksymään päätöslauselman. Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tšurkin oli vedonnut neuvostoon, ettei äänestystä järjestettäisi. Hän kuvaili Reutersin mukaan lauselmaa vastakkainasettelua lietsovaksi ja poliittisesti motivoituneeksi.

Turvallisuusneuvoston pysyvillä jäsenmailla on oikeus estää veto-oikeudellaan päätökset.

Bosnian serbijoukot surmasivat 8 000 bosniakkimiestä ja -poikaa heinäkuussa 1995. Joukkosurma oli paitsi Bosnian sodan myös Euroopan vakavin hirmuteko sitten toisen maailmansodan.

Joukkosurmasta tulee tällä viikolla kuluneeksi 20 vuotta. Viralliset muistojuhlallisuudet järjestetään lauantaina.

"Srebrenicassa tapahtui kansanmurha. Se on lainopillinen totuus, ei poliittinen arvio", Britannian YK-lähettiläs Peter Wilson arvosteli Venäjän päätöstä.

Bosnian serbit lobbasivat Venäjää, koska he pitivät päätöslauselmaehdotusta "serbivastaisena". Bosnian serbipoliitikot ja jotkut serbialaiset poliitikot ovat kiistäneet Srebrenican tapahtumien laajuuden, vaikka tapaukset on tutkittu kansainvälisissä oikeusistuimissa.

"Päätöslauselmateksti on niin perusteellisen huono, ettei sitä voi korjata. Venäjä toimii niin kuin olemme puhuneet sen kanssa", Bosnian serbijohtaja Milorad Dodik sanoi tiistaina uutistoimisto AP:n mukaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjän YK-suurlähettilään varamies Pjotr Iliitšev on kutsunut päätöslauselmaehdotusta "hajottavaksi" ja sanonut sen keskittyvän "konfliktin yhteen osaan".

Srebrenican tapahtumat ovat olleet lännelle kiusallisia, sillä kaupunki oli virallisesti YK:n suojeluksessa. Se ei kuitenkaan estänyt serbijoukkoja saapumasta ja aloittamasta etnistä puhdistusta.

Serbia pääministeri Aleksandar Vučić on ilmoittanut osallistuvansa lauantain muistojuhlaan.

"On aika näyttää, että olemme valmiita sovintoon ja olemme valmiita kumartamaan muiden kansojen uhrien edessä", Vučić sanoi tiistaina AFP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat