Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiset koskettivat asianajajaa

Asianajaja Mikael Raivio tarkkaili Ukrainan tilannetta Harkovassa

Ulkomaat
 

Kun asianajaja ja varatuomari Mikael Raivio saapui Itä-Ukrainan Harkovaan viime vuoden huhtikuussa, kaupunki oli levoton. Vallankumous oli lähtenyt Kiovasta, mutta Harkovassa oli separatistien väkivaltaisia vastamielenosoituksia.

Raivio oli seurannut Ukrainaa kiinnostuksella.

"Monet kriisit käydään kaukana Suomesta, mutta tämä tilanne oli jo Euroopan rajalla." Raivio oli ollut aiemmin sotilaslakimiehenä YK-rauhanturvaoperaatiossa Libanonissa ja apulaissotilasedustajana Suomen YK-edustustossa New Yorkissa. Hän haki Etyj-tarkkailijaksi ja päätyi Harkovaan Venäjän rajan lähelle.

Donetskissa ja Luhanskissa oli silloin vielä rauhallista, mutta Harkovassa Venäjän-mieliset tahot olivat vallanneet hallintorakennuksia. Viranomaiset valtasivat niitä takaisin ja pidättivät separatisteja.

Raivio oli Harkovassa tämän vuoden toukokuuhun asti ja ehti nähdä, kuinka alueelle alkoi tulla Ukrainan sisäisiä pakolaisia.

Yksi Etyjin tehtävä oli haastatella pakolaisia ja selvittää heidän määräänsä. Raivio kuuli koskettavia tarinoita joka viikko.

"Eräskin perhe oli joutunut pakenemaan Slovjanskista, ja perheen äiti kertoi alussa hyvinkin yksityiskohtaisesti, mitä oli tapahtunut."

Sitten nainen murtui eikä pystynyt lopettamaan itkuaan. Perheen koti oli pommitettu, ja he olivat nähneet kranaatin iskevän kaupungin katuun tappaen naisen ja lapsen. Erityisesti Raiviota koskettivat lapset. "Lapset eivät ymmärrä, miksi räjähtää tai miksi ihmisiä tapetaan."

Raivio tapasi myös vuonna 1913 syntyneen naisen, joka oli asunut maaseudulla samassa talossa syntymästään lähtien.

"Hän oli nähnyt Venäjän vallankumouksen, nälänhädän ja saksalaismiehityksen. Hän oli kokenut sadan vuoden aikana kaikki mahdolliset kurjuudet eikä voinut ymmärtää, miksi kaiken sen jälkeen ihmiset taas tappavat toisiaan."

Etyj tarkkaili mielipiteiden muuttumista, koska tyytymättömyys voi johtaa levottomuuksiin. "Ihmisten sukulaisia kaatui rintamalla hyvin paljon. Valuutta putosi vuodessa puoleen siitä arvosta, mikä se oli kriisin alkaessa. Ihmisten piti tulla toimeen äärimmäisen pienellä rahamäärällä."

Keskimääräinen kuukausipalkka oli 80–100 euron verran, mutta polttoaine maksoi yli euron per litra. Autoliikenne käytännössä loppui.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat